Noul campionat, SuperLiga (!!!), după o pauză scurtă, ca pe timpul nostru, a început cu aceleași ambiții ale acelorași CFR Cluj, FCSB, Universitatea Craiova, completate de tripleta aspirantă Sepsi, Rapid, Farul. Celelalte combatante „orășenești-comunale” vor încinge hora mai la vale. Și fără Dinamo măcar acolo…
Primul campionat fără Dinamo a pornit sub denumirea superexagerată de SuperLigă. Superpotrivită pentru superfotbalul care a dus la superdezastrul supernaționalei delocsuperului Burleanu Răzvan și superstafului său de superincompetenți de la superfederația de superfotbal.
După ce a câștigat Supercupa, Sepsi a dat o nouă dovadă de profesionism cu Universitatea Craiova. Prin competență, abilitate, bun-simț. Tac și fac! Lucruri bune. Modelul e la noi în țară, cu bani și de la deloc orbul Orban al lor, iar noi îl tratăm cum ne e felul mioritic: „Bozgori… dă-i în… aia a mă-sii!”.
Iar ei ne-au dat, cum spuneam, o nouă probă de profesionism ai atât de pașnicului și calculatului „dospitor” și de fotbal Laszlo Dioszegi, alături de italianul de foarte bună calitate profesională și comportamentală Cristiano Bergodi.
Sepsi a dominat repriza a doua cu Universitatea Craiova.. iarăși „Minima”, revenind de la 0-2 și egalând din două faze asemănătoare. Și puteau chiar să câștige dacă Ispas marca în minutul 7 al prelungirilor.
Altfel, e palpitant în Bănie. Când răsare prazul, ies pepenii de Dăbuleni și curge în căni de lut zaibărul. Și tot așteaptă să triumfe și în fotbal, cu juveți crescuți acasă, care fac legea și în echipă, și în biroul principal de comandă. Deocamdată totul aduce mai mult a tocană și carcalete de fotbal.
La Pitești, acum cu Ilie Poenaru antrenor, UTA n-a avut nicio situație de a marca. Refăcând, astfel, într-un fel, moralul lui FC Argeș, care n-a câștigat mai nimic în play-off-ul campionatului trecut. „Căldură mare, mon cher!” nu poate fi scuza unui meci tare greu de privit…
Mai pe răcoare, spre noapte, în așteptatul CFR Cluj – Rapid, care nu mai sunt demult ale acelorași… căi ferate, palpitațiile au fost în ultimul minut. Când Bălgrădean a parat lovitura de la punctul cu var dată cu VAR, deși era clară ca lumina nocturnei. Executată prost, adică previzibil, de „specialistul”, chipurile, Giuleștiului la pălituri de osândă, Albu. Care a făcut negru în sufletul rapidiștilor.
CFR Cluj a evoluat, iarăși, în tactica de ghioc a lui Dan Petrescu. Adică, „dacă ne încurcăm, ghinionul e de vină”… Păstrează „Bursucul” același dialog cu presa, de fapt monolog de chiromanție fotbalistică. N-are cum să-l schimbe. Lipsesc gândurile și, de aici, faptele.
De partea cealaltă, Rapidul lui Adrian Mutu chiar a avut ghinion. Fiind nevoit să schimbe trei accidentați în primele 40 de minute de joc. Meritoriu este că a început meciul cu șapte tineri de 21 de ani. Și dominând finalul, ca mai toate echipele care joacă împotriva „Chefereului”.
La câți bani bagă în cei treizeci și ceva de jucători ai lotului din Gruia, e normal ca, la ce temperament are, cu atâtea griji pe cap, tocmai Neluțu Varga să aibă de suferit. Îi urez sănătate! …Care, la felul în care își pune Dan Petrescu jucătorii să… joace, e normal să se clatine.
Chilipirurile fotbalistice ale Mititeilor de la FC U Craiova, per total, s-au simțit lângă malul mării cam ca Amza Pellea, odihnească-l Domnul!, în „Nea Mărin miliardar”. Au acum un antrenor moldovean, ce a pus mai mult rogojina decât cearceaful lângă valurile lui Gică Hagi. Și doar inspirația Sidibe, care a marcat la prima atingere a balonului, după 27 de secunde de la intrarea pe teren.
…Era 2-0 pentru Farul prin două goluri „luminoase”, marcă înregistrată Gică Hagi, ale din ce în ce mai consistentului puști Grameni și mai coptului Artean. Care au anunțat superioritatea tehnică și de posesie spre victorie a gazdelor de la Ovidiu.
S-au făcut câte cinci schimbări de fiecare parte. Deci au jucători-practicanți de fotbal ambele formații. Dar au dovedit că sunt în căutarea unei formule omogene și continue ca… spirala cochiliei melcului de la malul mării. Oarecum normal la prima apariție în Hiper-Extra-Ultra-SuperLiga noastră.
Puțini credeau că FCSB nu va câștiga clar în fața lui ”U” Cluj. Dar n-a fost să fie, pentru că urmașii de tot felul și neamul al „Șepcilor roșii” studențești la origine au evoluat atât în defensivă, cât și la mijloc sau în atac, adică pe tot terenul, cu necruțarea românească a tradiției acestei echipe istorice a fotbalului românesc.
Am simțit la „alb-negrii” de pe teren nu numai intransigență și luptă până la sacrificiu, dar și mult din „devoțiunea și respectul” pentru această echipă al doctorului Luca, al profesorului Hațieganu, al lui Sepci Baci, „Piști” Covaci, Remus Cîmpeanu sau „Zoli” Ivansuc.
„Uiștii” de duminică seară ne-au oferit poate cel mai bun meci al unei echipe din Cluj în ultimii ani. Sigur, iau în calcul și pe CFR… Iar dacă șutul lui Bic din al treilea minut al prelungirilor ar fi adus, cum cred că era normal, golul victoriei meritate pentru dăruirea echipei care mi-a trimis pe Dinamo în liga a doua, eu zic că s-ar fi făcut dreptate…
Este și meritul lui Erik Lincar că a știut să „închidă” cu abilitate evoluția mai mult individuală, fără combinații indescifrabile, a fostei sale Steaua. Bravo , ”U”, mi-ați mângâiat sufletul și gândul! Repet: în primul rând prin felul în care v-ați dăruit în joc, reînviind o tradiție pe care unii neaveniți au dat-o uitării sau, și mai grav, au trădat-o.
…Aaaa, să nu uit… S-a introdus VAR, mare sărbătoare mare! Degeaba dacă cei care se uită cam ca vițeii la ecranele noi de analiză provin din vasalitatea eteristului Kyros Vassaras, care l-a mazilit pe Deaconu Brichetă din CCA, rămas doar cu „flacăra” șefiei VAR-ului. Nestins…