Sport

Editorial Cornel Dinu. Surprize, surprize în etapa 29: Farul s-a ars la Cluj și Rapid a deraiat în Giulești. Craiova lui Mititelu, încă un pas spre recursul de play-off cu Sepsi

Cornel Dinu analizează etapa 29 din SuperLigă. Care a consemnat două surprize, înfrângerile favoritelor Farul la Cluj și Rapid în Giulești și o victorie a Craiovei lui Mititelu.
05.03.2023 | 10:16
Editorial Cornel Dinu Surprize surprize in etapa 29 Farul sa ars la Cluj si Rapid a deraiat in Giulesti Craiova lui Mititelu inca un pas spre recursul de playoff cu Sepsi
Editorial Cornel Dinu. Surprize, surprize în etapa 29: Farul s-a ars la Cluj și Rapid a deraiat în Giulești. Craiova lui Mititelu, încă un pas spre recursul de play-off cu Sepsi. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Primele meciuri ale penultimei etape a campionatului normal, intoxicat cu „play-off” și „play-out”, două invenții de „dres” după încheierea unei petreceri normale au adus, surprinzător înfrângerile neașteptate a două echipe de top, liderul cu fază lungă Farul și capricioasa Rapid.

Editorial Cornel Dinu. Surprize, surprize în eyapa 29: Farul s-a ars în mlaștina Cluj Arena și Rapid a deraiat chiar în Giulești. Craiova lui Mititelu, încă un pas spre recursul de play-off cu Sepsi

„Uiștii” de pe Someș au subordonat clar un Farul tare stins. Îndeosebi în prima repriză, când, chiar dacă s-a desfășurat pe un noroi de neimaginat pentru doar strigarea că „Banatu-i fruncea”, a fost atât de clară și, repet, neașteptată superioritatea lui U Cluj.

ADVERTISEMENT

„Șepcile roșii” în alb și negru s-au grupat judicios și consistent în jurul purtătorului de minge, au făcut presing continuu, sâcâitor, au atacat „la baioneta” tradiției parcă uitate în ultimele multe meciuri și trezită de Moțul Ioan Ovidiu Sabău.

…În timp ce Farul a „înotat” în noroi, surprinzător de palid spre neputiincios. Cred că a fost cea mai slabă repriză din acest campionat, dacă nu din ultimele sezoane, eu nu-mi amintesc de când n-am mai văzut un joc atât de nejoc la echipa lui Gică Hagi. Influențat, repet, de mocirla de pe teren, dar, conform unei vorbe „fotbalistice”, și „studenții” Clujului s-au jucat cu ghetuțele în același noroi…

ADVERTISEMENT

Gazdele or avu numa’ șepte ocaziuni, unele mintenaș dă clare, în primul mitan. Și chiar dacă lupta în noroi s-a echilibrat în repriza secundă, „Haide U!” a avut în primele 45+3 minute 18 șuturi spre poarta Aioanii, din care 8 cadrate pe spațiul „vital”.

Editorial Cornel Dinu. U Cluj și Farul n-au fost deloc aidoma antrenorilor Ioan Ovidiu Sabău și Gică Hagi pe când erau jucători. Mari jucători!

Ioan Ovidiu Sabău și Gică Hagi au fost fotbaliști mari, dar cu temperamente total diferite. „Moțul”, pașnic în siguranța, în arta posesiei „obectului”, greu spre imposibil de deposedat, eficient – „Regele”, văpaie greu spre imposibil de prins sau… stins, deposedabil doar prin fault, șut năprasnic cu stângul, fără pendulare, surprinzător.

ADVERTISEMENT

Ei bine, șocant, în mlaștina numită neaoș bănățean „Cluj Arena”, echipele lor au fost altfel decât calitățile și arderile lor din teren. Clujenii universitari, primii la minge, dominând realist, cu retragere ordonată și bloc defensiv inexpugnabil… Constănțenii din exilul lui Ovidiu, ca o „fata morgana” așteptată de o corabie fără busolă, pe care o vezi și nu e… Dărâmat, unicul Hagi părea pe margine întruchiparea vulturului prăbușit de învolburările neașteptate al Someșului din care voia să se adape.

Repet, poate „aude” și domnul primar Boc boc-boc, evoluția echipei Far a SuperLigii trei sferturi de campionat, caracterizată prin siguranța țesăturii antrenate de pase, a avut pe „Cluj Arena” un mare handicap, insurmontabil, în glodul din iarbă în care a fost obligată să joace. Nu vreau să cred că, peste drenajul și încălzirea terenului, îndoielnice deși arena este relativ nouă, premeditat s-a mai dat și cu furtunul… Ploaia de la Cluj fiind renumită ancestral…

ADVERTISEMENT

Oricum și oriunde ar fi jucat, te pune pe gânduri adevărul statistic, și cifrele or fi ele sec, dar nu mint, că echipa lui Gică Hagi, din Viitorul trecutului până în Farul prezentului, este prima dată de la înființare când nu are nici măcar o ocazie de a marca. Punct și de la capăt, Majestate!

Editorial Cornel Dinu. FC U Craiova și-a îndeplinit planul și așteaptă un verdict în spiritul fotbaluluis la Comisia de Recurs în cazul întreruperii chivuletiene a meciului cu Sepsi

La Craiova, pe un altfel de gazon, adică chiar gazon, al unui la fel de modern și frumos stadion, numit, de această dată mai inspirat și cald sufletește „Ion Oblemenco”, echipa lui Mititeilor deloc mititei atât la stat, cât și la sfat, a câștigat meritat, deși cu riscantul 1-0, disputa cu Botoșaniul boierului Iftime. Antrenat de un… oltean Stoican, pe deasupra și Flavius, nume-moștenire de la Legiunea a XIII-a Gemina, staționată împrăștiat de la Alba Iulia la Dunăre „dăcât” vreo sută șaizeci de ani, între 106 și 268…

Partidă modestă, în care „legiunea” internațională a lui Adrian Mititelu a dat un gol în minutul 45, prin Ganea Jr, pe care l-au „conservat” până la final, că doar au un italian trecut vreo 4 ani și pe la Torino, pe la Juventus, Nicolo Napoli, originar nu din Napoli, ci din Palermo. Parcă n-ar mai fi avut sonoritate de canțonetă numele Nicolo Palermo, nu?

Cu 1-0 de la pauză, Universitatea Craiova adevărată s-a retras italienește și a mizat pe ce s-a văzut… cam rar, contraatacul, în repriza a doua. Edificator raportul ocaziilor: 4-3 per total, 4 în prima parte gazdele, 3 după odihnă FC Botoșani.

Neînvinsă decât în birourile Federației, pe masa verde din lemn maro, altfel 5 victorii și două egaluri în acest an, urmașa Științei și a Craiovei Maxima a câștigat încă un meci în lupta pentru play-off și are nevoie de un verdict favorabil – și în spirit fotbalistic, nu de masă de birou – marți, la Comisia de Recurs în cazul întreruperii chivuletiene a meciului de la Sfântu Gheorghe. …Dar și ca împricinata Sepsi să nu câștige luni seara meciul de pe teren propriu cu campioana CFR Cluj, venită în secuime motivată și de posibilitatea de a-i lua fața Farului pe primul loc.

Editorial Cornel Dinu. Giuleștina tipică: varsă găleata cu cărbuni când îi e lumea mai dragă. Umbra lui Ongenda, convalescența lui Papeau și inconstanța lui Ioniță

Vulcanul din tribunele Giuleștiului a fost stins – neașteptat de… surprinzător! – de un Hermannstadt în picaj de depunctare, condus de pe margine de un fost rapidist, mijlocaș la timpul lui, Marius Măldărășanu.

…Care a așezat în iarbă o linie de 5 mijlocași greu de trecut de turnoverul încercat de Adrian Mutu. Care a început meciul cu vreo cinci, șase jucători dovediți până acum buni doar de… schimbări. Adevăr dovedit la pauză, când a efectuat nu mai puțin de patru înlocuiri. Au ieșit Crepulja, Emmers, Luckassen și Ongenda, au intrat Albu, Dugandzic, Costache și Kait. Din păcate pentru simțirea giuleșteană, fără efect…

Tripleta de vise umede… de șampania titlului, Ongenda – Ioniță – Papeau nu funcționează încă, gripată de umbra lui Ongenda, pauza (prea) mare a lui Papeau și inconstanța lui Ioniță. Și, cred eu, mai trebuie să pună la punct Adi Mutu egoismul unor „vedete” care vor să dea numai ele gol, chiar în faze ăn care sunt în unghi mort în lateral, blocate de adversari, în timp ce în careu așteaptă pasa de gol numei vreo doi, trei coechipieri. Nu vreau să dau nume, se știu egoiștii…

Elocvent că la Rapid mai sunt… „șopârlițe” dăunătoare este aducerea șocantă a lui Ongenda. Care n-a convins la Botoșani nici cât două dangăne dogite de clopote de vecernie de pe la mănăstirile-monument ale Moldovei, Bucovinei și Basarabiei la un loc. Când era „speranță” prin Franța, avea suzeta de „promisiune” în gură, după care s-a înecat cu ea definitiv, fotbalistic vorbind.

Adi Mutu are nevoie, cred eu, și de un sfătuitor, un „cap limpede” ca la vechile gazete pe hârtie, chiar dacă, incontestabil, știe fotbal. Care să-i reamintească, de exemplu, că, în fotbal, se spune din moși-strămoși că „echipa care câștigă nu se schimbă”. Sau „ spune-mi ce mijlocași ai ca să-ți spun cum poți să joci”. Prezidentul Daniel Niculae e mai mult „de peluză” decât „de tribuna oficială” sau vestiarul fireștilor ambiții ale giuleștenilor.

Sigur că Adi Mutu știe, e conștient că n-are 30 de jucători cam de aceeași valoare, cum erau la Inter, Chelsea, Juventus, chiar și la Parma sau Fiorentina. Și uite că încercarea moarte… are și ea! Plus că parcă l-aș vrea mai vocal, mai inspirat și inspirațional pe marginea terenului, în timpul meciurilor, acolo de unde se poate schimba din mers soarta punctelor.

Editorial Cornel Dinu. Jos pălăria în fața „depunctaților” lui Măldărașnu, care au mai învins și pe Farul, și pe CFR Cluj

Jos pălăria de cealaltă parte, pentru realismul prestației „hermanștazilor” din distribuția modestului, dar primițătorului, zic eu, antrenor – cu Licență PRO! – Marius Măldărășanu. Care, să nu uităm, a învins cu echipa sa mai mult muncitoare decât… „pianistă” și pe Farul (cu 4-0!), și pe CFR Cluj (în Gruia!) și, iată, în această penultimă etapă, și pe Rapid, chiar în Giulești.

În concluzie, tare amărât a fost glasul roților de tren sâmbătă seară pe stadionul Giulești, pentru minunata, dar… ghinionista, când le e lumea mai dragă, suflare rapidistă. Să nu-mi spuneți că acesta este farmecul Rapidului, care este, nu-i așa?, farmecul vieții. Mai ales când putea să micșoreze diferența de puncte către un Farul la fel de neinspirat în această etapă.

ADVERTISEMENT