Sport

Editorial Cornel Dinu. Un Messi strălucitor între „messianic” și… „maradonian” a dus Argentina în finala CM din Qatar în fața unui Modric obosit să tot care Croația în spate

Cornel Dinu analizează, exclusiv pe FANATIK, semifinala Campionatului Mondial din Qatar dintre Argentina și Croația, dominată de un Messi „maradonian” în fața unui Modric obosit.
14.12.2022 | 08:49
Editorial Cornel Dinu Un Messi stralucitor intre messianic si maradonian a dus Argentina in finala CM din Qatar in fata unui Modric obosit sa tot care Croatia in spate
Cornel Dinu analizează, exclusiv pe FANATIK, semifinala Campionatului Mondial din Qatar dintre Argentina și Croația, dominată de un Messi „maradonian” în fața unui Modric obosit. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În prima semifinală a Campionatului Mondial 2022 din Qatar, Argentina lui Messi a făcut cel mai bun joc de la turneul final și a depășit clar, mult mai ușor decât se anticipa Croația lui Modric, parcă obosită de atâta noroc cât a avut până acum.

Editorial Cornel Dinu. Un Messi strălucitor între „messianic” și… „maradonian” a dus Argentina în finala CM din Qatar în fața unui Modric obosit să tot care Croația în spate

În prima semifinală a Campionatului Mondial 2022 din Qatar s-au războit comandourile de atac ale Argentinei și Croației. Prudente, închise la începutul jocului. Ca două cetăți ce-și scot din când în când șarjele amenințătoare de cavalerie cu lănci. Mijlocași și atacanți asmuțiți către poarta taberei adverse. Loviți, până spre minutul 34, de sulițele și scuturile apărătorilor inamici.

ADVERTISEMENT

Două echipe care, de la mijloc în față pot crea prin jucătorii de care dispun vrăji de combinații, teribil de periculoase pentru orice apărare care le stă în față.

Din minutul 34, însă, echilibrul s-a rupt. Prinsă de două ori pe contraatac, reprezentativa croată, cu stoperii în careul argentinian, nu l-a putut opri pe partenerul de atac al lui Messi, Julian Alvarez, să pătrundă pe mijlocul unei defensive surprinzător de lentă. Au încercat croații să-l oprească doar cu rămașii în tranșee fundași laterali Juranovic și Sosa plus portarul-erou național Livakovic.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Messi bate record după record. Ce-o fi în sufletul lui… Ronaldo?

La prima pătrundere-străpungere Livakovic a făcut penalty, transformat de Lionel Messi cu un șut în forță spre legendă. A fost golul 11 marcat la Campionatele Mondiale la care a participat, 5, devenind cu el golgheterul Argentinei la turneul final suprem. La care este și argentinianul cu cele mai multe meciuri, 25.

Iar în finală Leo Messi va depăși încă un record, cel al partidelor jucate la campionatele mondiale, deținut de un german (de ce nu mă mir?) legendar, Lothar Matthaus. Ce-o fi în sufletul lui… Ronaldo? Cristiano Ronaldo…

ADVERTISEMENT

A mai dat Messi și două pase de gol, aceluiași amintit Julian Alvarez, la prima acesta năvălind aproape până în ațe. Amintind, păstrând proporția, de înșiră-te mărgăritarele regretatului Maradona.

La 0-2 în pauză, antrenorul croat Zlatko Dalic a făcut două schimbări: Orsic în locul lui Sosa și Vlasic în locul lui Pasalic, cu tentă ofensivă. Urmate de o a treia, tot ofensivă, Petkovic în locul mijlocașului metodist Brozovic.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Argentina, aplaudată de la scenă deschisă de Ronaldinho, „văduvit” de Brazilia din vina Croației

Recitalul „pumelor”, contra unui singur „tigru” veritabil, Luka Modric, și el cam obosit de data aceasta, a continuat și în mitanul al doilea. Când, deși Argentina s-a închis cu cinci apărători, după schimbarea lui Paredes cu Lisandro Martinez în minutul 61, Messi și-a văzut de treabă în atac și l-a „obligat” pe Ronaldinho să-l aplaude din tribună, înconjurat și de alte glorii braziliene „văduvite” de „selecao” din „vina” Croației, Dida, Cafu, Roberto Carlos sau Ronaldo, „Il fenomeno” nu „CR7”.

Leo Messi a inventat o incursiune pe dreapta ca „Marșul triumfal” din Aida extraterestrului Giuseppe Verdi în minutul 69 . S-a jucat și prin forță, nu numai prin tehnică în viteză, cu fundașul Gvardiol (cu 15 ani mai tânăr!). I-a pasat de gol lui Julian Alvarez, care a făcut 3-0 și a coborât cortina.

Messi, strălucitor între „messianic” și… „maradonian” a dus Argentina la un pas de trofeul suprem, spre extazul celor 40.000 de conaționali (capacitatea arenei lui Velez Sarsfield, echipa de suflet a Sanctității Sale Papa Francisc!) superbi în din tribunele superbului stadion „Lusail Iconic”. Pe care va juca, aproape ca „acasă”, și finala. A cincea, după ultimele două pierdute. Ambele cu Germania, în Italia 1990 (0-1) și Brazilia 2014 (0-1 în prelungiri).

…Și, totuși, trebuie să întreb cum a putut pierde Messi & comp. prima partidă din Qatar, cu Arabia Saudită?

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Polița RCA. Documentele în baza cărora vor fi încasate daunele în anumite situații
Polița RCA. Documentele în baza cărora vor fi încasate daunele în anumite situații
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni