Sport

Editorial Cornel Dinu. Va fi un play-off de foc. CFR bate Farul. Farul bate FCSB. FCSB bate CFR. Stau la rând Rapid și Universitatea Craiova

Cornel Dinu prezice un play-off de foc, cu caruselul în care „CFR bate Farul, care bate FCSB, care bate CFR”, în timp ce Rapid și Universitatea Craiova stau la rând.
07.02.2023 | 18:28
Editorial Cornel Dinu Va fi un playoff de foc CFR bate Farul Farul bate FCSB FCSB bate CFR Stau la rand Rapid si Universitatea Craiova
Editorial Cornel Dinu. Va fi un play-off de foc. CFR bate Farul. Farul bate FCSB. FCSB bate CFR. Stau la rând Rapid și Universitatea Craiova. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Da, vom avea un play-off de foc. Mai încins decât oricare de la găselnița federației cu partajarea punctelor și a campionatului. Caruselul CFR bate Farul, care bate FCSB, care bate CFR se învârte din ce în ce mai tare, „supravegheat” de aproape de Rapid și Universitatea Craiova. Sepsi e în mare scădere de formă, dar poate încurca și ea calculele „granzilor”.

Editorial Cornel Dinu. Va fi un play-off de foc. CFR bate Farul. Farul bate FCSB. FCSB bate CFR. Stau la pândă Rapid și Universitatea Craiova

Chiar dacă au trecut ceva zile, nu pot trece eu peste victoria Târgoviștei mele natale, „acasă” încă la Ploiești… Doamne, dă-mi zile să văd Chindia chiar acasă, lângă Curtea Domnească și turnul ei din fosta capitală a Valahiei, pe noul stadion care a necesitat timp de ridicare cât o… piramidă, vai de capul autorităților locale!

ADVERTISEMENT

Echipa chiar antrenată bine de surprinzătorul Toni Petrea și-a reconfirmat ambițiile, îndreptățite, de a urca cât mai aproape de grupa „elite”, formațiile de play-off, învingând mai clar decât o arată scorul, 2-1, pe deprimanta și deprimata UTA, o doamnă îmbătrânită rău din septembrie, de când n-a mai câștigat vreun meci în SuperLigă.

Editorial Cornel Dinu. Joc plin de goluri pe un stadion gol de suporteri ai „napolitanilor” lui Adrian Mititelu

În plină noapte și stadion gol, adevărata urmașă a Universității Craiova, pentru mine, a surclasat cu 5-0 pe „șepcile roșii” pleoștite conduse de „Moțul” acum fără niciun moț Neluțu Sabău.

ADVERTISEMENT

Scor la care, în copilăria mea se râdea că învingătorii trebuie să le ia și tricourile învinșilor. „Lung e drumul Clujului” universitar-fotbalistic pentru a se apropia măcar de ce a fost odată.

„Napolitanii” Mititeilor, după mizeria „galeriei” la Sfântu Gheorghe, cu „neprihănita” Sepsi, au lăsat în afara stadionului „balaurul” umflat ca o gogoașă înfuriată al suporterilor.

ADVERTISEMENT

Pot să afirm în cunoștință de cauză, după ceva meciuri jucate la viața mea, că încurajările galeriei contează spectacular, bine-nțeles, și îi ajută pe jucători… oarecum. Pentru că, acolo, pe gazon, în tensiunea fierbinte a ciocnirilor deloc de joacă ale jocului, nu ele, încurajările din tribune, stabilesc scorul. Cu tot respectul meu pentru suporteri.

Iar când un suporter terorist mai și spurcă nu numai verbal, ci și fizic, din vezica folosită pe post de creier, casa finanțatorului echipei iubite, ăla care ține echipa în viață, cu bune, cu rele, fotbalul nostru confirmă că prea multe cazuri de cămașă de forță. Și am uitat înțelepciunea strămoșească (acum în contradicție cu „civilizația” europeană), care ne-a transmis din generație în generație că „bătaia e ruptă din Rai”…

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Diferența clară dintre Rapid și FC Voluntari a venit (și) de la antrenorii Adrian Mutu și Liviu Ciobotariu

Rapid, firesc cu stadionul plin și atmosferă de carnaval fotbalistic, de toată lauda, s-a jucat cu echipa orașului Voluntari. Care a început prudent, în 5-4-1, iarăși cu Nemec vârf existent doar pe foaia de joc. Și au „reușit” a treia înfrângere consecutivă, toate în acest început de an.

Jucătorii lui Adrian Mutu au zburdat în fața paznicilor de iarbă ai antrenorului Liviu Ciobotariu, mai puțin inspirat decât în alte dăți. Au avut 7 ocazii din care au marcat 4 goluri.

Marko Dugandzic, la a doua „triplă” vișinie (nu hat-trick, ca în meciul cu Sepsi, pentru că golurile sale nu au fost consecutive), a ajuns golgeter la Rapid, antrenat de un fost mare atacant, Adrian Mutu, din rezervă la CFR Cluj, antrenat de un fost mare fundaș, Dan Petrescu. Nuanțe? Nu numai…

Voluntariul a marcat golul zis „de onoare” la singura fază periculoasă din careul Rapidului, creată de „nemuritorul” Săpunaru, a fost mai mult autogolul lui decât golul lui Marcelo Lopes, așa că se poate spune că giuleștenii au dat toate cele 5 goluri.

Rapid a epatat… dați-mi voie să folosesc acest termen în cel mai real sens al său, fără nicio altă conotație… Rapid a epatat printr-o deosebită dinamică de atac, care merită apreciată și lăudată.

Cred eu că este elocvent faptul că Rapid este antrenată, cum am mai scris, de un fost mare atacant de nivel mondial, care a jucat la Internazionale Milano, Juventus Torino, Fiorentina, Chelsea Londra, Verona, Parma, Cesena, Ajaccio și…

…În timp ce „voluntarii” sunt pregătiți de un fost fundaș mediu, stoper, care a prins „afară” vreo trei sezoane în Belgia, la Standard Liege, Mons și Antwerp, denumirea flamandă pentru francezul Anvers.

Și diferența s-a văzut prin prestația clar superioară a Rapidului. Culmea este că golurile și ratările „giuleștinei” s-au născut de lângă cei trei stoperi involuntari defensivi ai… Voluntariului.

Editorial Cornel Dinu. FCSB s-a dovedit mult mai mobilă și mai coerentă în combinații în prima repriză. Cu Deac  pe teren, CFR Cluj a echilibrat balanța în a doua parte

În seara geroasă a duminicii, în Gruia Clujului, a înghețat și nocturna. Nu și ambițiile de chilipir , gen „pohta ce-o pohtesc”, ale celor doi bișnițmeni suis generis al lui… Kusturica, Neluțu Varga și Gigișor Becali.

Și așa, pe un frig ca-n… Harghita, CFR Cluj a înghețat și ea inimile suporterilor cu a doua înfrângere „acasă” din campionat. Tot 0-1, cum a fost, foarte surprinzător, cu Hermannstadt. Duminică seară i-au învins, pe „bursucii” lui Dan Petrescu, clar după mine, „bercenarii” lui Gigi Becali.

Gerul din tribune putea fi ostoit, în afară de tensiunea jocului, numa’ numa’ cu pălincă de Maramu. Jucătorii și-au domolit înfrigurarea cu dinamica deosebită a încleștării. Care a fost echilibrată, la propriu, pe gazonul înghețat, unde „balerinii” au valsat ca pe parchet încălțați cu bocanci de alpinist, cu cuie ascuțite… Nu știu cu ce fel de crampoane au intrat, dar ghetele de fotbal cu talpă de cauciuc tip „miriapod” cred că ar fi fost o soluție ajutătoare demnă de luat în calcul.

FCSB s-a dovedit mult mai mobilă și mai coerentă în combinații în prima repriză. Net peste „cheferiști”. Cu patru ocazii, din care două mari, față de doar două șuturi mai periculoase ale interesantului kosovar Krasniqi.

Gigișorul din Pipera nu s-a mai repezit să schimbe modificarea la pauză, echipa chiar funcționa. Bursucul din Gruia l-a trimis la treabă pe Deac, să rezolve meciul (n-o fi fost titular din cauze medicale sau cauze sportive?  …dacă mă-nțelegeți…) și jocul s-a echilibrat.

A fost repriza CFR-ului. 2-1 la ocazii mari. Câștigată de FCSB. Datorită inspirației din… călcâi a foarte talentatului Octavian Popescu și rafinamentul gen Adrian Ilie al „uite, nu e” transferatului Edjouma. Și uite-așa titlul se joacă-n… patru! Cel puțin… că poate se trezește și Universitatea Craiova a Rotarului.

Editorial Cornel Dinu. Tinerețea „încăpățânatului” Hagi cel mare la 58 de ani și-o zi. Care alimentează Farul ca să lumineze tot cu… tinerețe!

…Care Universitate a doua din Craiova s-a înecat la malul mării în lumina Farului. „Alimentat” cu energie corespunzătoare de Gică Hagi la 58 de ani și-o zi… 58 de ani! Gică Hagi! Nu-mi vine să cred cum trece timpul… La mulți, mulți ani cu sănătate, inspirație și noroc, Gică!

Revenind în vântoasele de la Ovidiu, suflate din Nord… păi de unde altundeva decât de la… ruși?! … care tare îl mai chinuiau pe exilatul Ovidiu de acum două milenii… Gică Hagi știe să stea împotriva… vântului!

Gică Hagi a „alimentat” Farul cu energia tinerilor Enes Sali (16 ani), Adrian Mazilu (17 ani – la primul gol în SuperLigă), Andrei Borza (17 ani), Ionuț Cojocaru (19 ani – atenție: al 60-lea jucător promovat de Academia lui Gică Hagi în prima ligă!), Luis Munteanu (20 de ani), Constantin Grameni (20 de ani), Mihai Aioani (23 de ani… cam „bătrâior”, nu?).

Tinerețea nu a împiedicat trupa „încăpățânatului” Hagi cel mare (sănătate maximă și celui mic…) să domine clar echipa Rotarului din Craiova. Mult mai experimentată prin prisma vârstei din buletine. Care a fost sublimă, dar a lipsit cu desăvârșire, să ne trăiești, coane Iancule nemuritorule…

Editorial Cornel Dinu. Universitatea asta se vede că e făcută din… speculații! Și speculanți! Ai fotbalului. Doar furtună de zaibăr în fermentație…

A fost 5-1 la ocazii și 2-0 în prima repriză pentru Farul. Universitatea asta se vede că e făcută din… speculații! Și speculanți! Ai fotbalului. Rivaldinho a reconfirmat că așchia poate sării hăt departe de trunchi și că e mai bun pentru carnavalul de la Rio de Janeiro și fotbalul de pe Copacabana.

Andrei Ivan… Andrei Ivan a jucat? Alexandru Ișfan încă nu știe unde și cu cine joacă. Valerică Găman a fost și nu mai este. Raul Silva l-a scăpat pe Mazilul din toate pozițiile. Arlauskis, să mă ierte Dumnezeu, ar trebui dus la un control neurologic…

S-au cam făcut toate schimbările în repriza a doua. Farul s-a retras, apărându-și avantajul, care, repet, putea și mai liniștitor. Invitând astfel pe oaspeți să echilibreze jocul. Craiova a redus scorul prin golul mai răsăritului Nistor, dar cam atât.

„Oltenii”, încă de studiat și de învățat, ca potențial de joc, de către antrenorul Eugen Neagoe, i-au trimis pe teren și pe Markovic, și pe Koljic, și pe Roguljic. Au reușit doar trei ocazii (ca, de altfel, și Farul).

Doar furtună de zaibăr încă în fermentație. Starea de fapt a trupei lui Mihai Rotaru, Sorin Cârțu și Marcel Popescu, buni la sfat, de neînfrânt la… sporovăială! Dar departe de a face o echipă ca Universitatea de odinioară a lui Cârțu… Stau la rând, însă, „oltenii” să joace și cu celelalte echipe de titlu. Cu șansa ca zaibărul să se… așeze!

ADVERTISEMENT