Sport

Editorial Cornel Dinu. Versurile, Padre Pio și Calvaro Morata au ajutat Italia să răpună Spania spre marea finală EURO 2020

Cornel Dinu a analizat cu inimă „azzurro” calificarea în finală a Italiei în dauna Spaniei la EURO 2020.
07.07.2021 | 08:28
Editorial Cornel Dinu Versurile Padre Pio si Calvaro Morata au ajutat Italia sa rapuna Spania spre marea finala EURO 2020
Editorial Cornel Dinu. Versurile, Padre Pio și Calvaro Morata au ajutat Italia să răpună Spania spre marea finală EURO 2020. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru mine, semifinala Italia – Spania a început duminică seară. Când pe RAI 1 s-a comemorat, printr-un spectacol grandios, condus de celebra venețiană Mara Venier, a 22-a omagiere a celebrului preot capucin Padre Pio di Pietrelcina.

Sanctificat în 16 iunie 2002 de Papa Ioan Paul al II-lea datorită miracolelor săvârșite și certificate. Unic purtător al stigmatelor ce corespund rănilor suferite de Iisus Hristos pe cruce, rănile piroanelor ce i-au străpuns mâinile.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Versurile, Padre Pio și Calvaro Morata au ajutat Italia să răpună Spania spre marea finală EURO 2020

Am citit mult despre Padre Pio, i-am văzut ctitoriile. Desigur, și controversat, îndeosebi când a creat Mănăstirea, Spitalul, Azilul pentru „copii doar ai lui Dumnezeu”, bătrânii, toate acolo unde s-a și stins, la San Giovanni Rotondo, în vârstă de 81 de ani, la 23 septembrie 1968.

A fost un slujitor al oamenilor și mai puțin al bisericii. Cu o figură dură, „copiată” și în filmul lui Carlo Carlei din 2000, numit simplu și deplin „Padre Pio”. Dar blând în fapte și dispus la orice sacrificiu pentru ajutarea aproapelui.

ADVERTISEMENT

De aceea, atunci când familia i-a cerut bani, după câte crease, le-a răspuns simplu: „Bani? De unde bani? Tot ce este la San Giovanni Rotondo au făcut oamenii. Eu doar le-am insuflat credința. Iar aceasta, ca și mine, nu este pe bani”.

Priveam ecranul duminică seară și eram convins că la Coverciano, unde și-a instalat „statul major și trupele” Roberto Mancini pe perioada lui EURO 2020 (la Londra au ajuns luni la prânz, pe la unu jumătate), staff și echipă, așa cum le știu educația încă nealterată, făceau același lucru.

ADVERTISEMENT

Printre cântecele celebre începute de Romina și Albano au fost și predici ale unor prelați, ascultate cu smerenie de cei prezenți la locul faptei. La ei, morala credinței, cu mici excepții, a rămas lege comportamentală, pentru că nu-i o zi fără ca pe ecrane să nu propovăduiască un demn slujitor al bisericii.

Editorial Cornel Dinu. „Fiți siguri că steaua cea mai luminoasă este MAMA… Care ne vrea binele chiar de acolo, de atât de departe…”

Înainte de a trece la jocul de aseară, dintre două țări în care doar puțini dezaxați nesocotesc credința, vreau să amintesc un moment ce s-a dorit să ducă „gli azzurri”, purtători ai culorii familiei regale de Savoya, la victorie…

ADVERTISEMENT

…De fapt, câteva versuri dedicate mamelor, dorit de Mara Vernier să-l audă din nou după un San Remo de demult… prin vocea cu accent „pugliese” a lui Gigi D’Alessio…

„Când se-nalță de lângă noi, mamele ne veghează din ceruri…
Priviți nopțile înstelate cu sufletu-n ochi…
Fiți siguri că steaua cea mai luminoasă este MAMA…
Care ne vrea binele chiar de acolo, de atât de departe…”

Sunt convins că m-ați deslușit… Am vrut ca „MAMA degli azzurri” să fie lângă ei, aducându-le împlinirea visului numit finala EURO 2020. Pe același legendar „Wembley”.

…Și ca o răzbunare a acelui 0-4 din finala EURO 2012 cu aceeași Spanie. Din care, iată, doar Giorgio Chellini și Leonardo Bonucci vor mai fi pe teren…

Editorial Cornel Dinu. Meciul. Înfruntarea. Lupta. „Squadra azzurra” contra „Furia roja”. ECHIPE. FOTBALIȘTI. ANTRENORI.

Începutul a fost deprimant pentru „italiani da tutto il mondo”. Începând cu cei de pe teren. Pentru că Spania s-a prăbușit în viteză spre poarta celui mai bun portar de la EURO 2020, Gigio Donnarumma. Reconfirmându-și în mai bine de 30 de minute renumele de „Furia roja”. Ca un taur „furioso” care se repede în arenă peste toreadori, matadori și picadori.

Iar aceștia, italienii, pentru un început care a cam durat, au părut ascunși în defensivă. Ca picadorii în spatele scunzilor pereți de apărare de pe arenele coridelor.

Spania și-a așezat linia defensivă departe de careul „Unui” Simon și a „împuns” prin imaginația și angajamentul tinerilor mijlocași și atacanți în „capele” lui Giorgio Chiellini și Leonardo Bonucci. Care „bunici”, totuși, au rezistat. Experiență și valoare.

…Reconfirmând reîntoarcerea la „catenaccio”, impusă de agresivitatea paselor și pătrunderilor dintr-un altfel de „tiki-taka” al spaniolilor, mult mai direct spre poarta adversă.

Cam spre sfârșitul primei reprize au apărut, încet, dar sigur, „triunghiurile” de la mijloc și din atac ale „azzurrilor”. Având și o bară prin naturalizatul brazilian Emerson. Deși a fost clar cât de mult a lipsit Spinazzola…

Cam puțin s-au învârtoșit spaniolii, italienii lăsându-i rar să-și fluture încercările ofensive doar de banderillas și ceva de muleta, lipsindu-le matadorul care să dea lovitura decisivă. Adică golul.

Editorial Cornel Dinu. Iulius Mancini Cezar vs Luis Vercingetorix Enrique 4-2 la 11 m

În mitanul secund s-a așezat echilibrul pe „Wembley”. Artizan cert, Roberto Mancini, care a scos parcă altă echipă de la vestiar. „Gli azzurri” au ieșit din avanposturi și, pe un traseu simplu, cam patru pase pornite din mânușa specială, cu niște „țepi” adezivi de zici că-s dați cu lipici, a lui Donnarumma, Chiesa a marcat după ce a migrat din dreapta în stânga.

La 1-0 pentru italieni s-au făcut schimbări. De jucători și de așezare. Luis Enrique l-a trimis la luptă pe Alvaro Morata, al doilea vârf și Roberto Mancini a răspuns imediat cu Rafael Toloi lângă stoperi, cam al treilea pe zonă.

N-ajunge, Morata dovedindu-se acel matador care lipsea ibericilor. Profitând de găurile din scuturile cohortei Defensiva Prima Romana, a egalat când mai erau vreo zece minute de „battaglia” sau „batalla”, depinde de tabără.

Spania parcă a stat mai bine fizic pe finalul acestui, cert, cel mai dinamic meci de la EURO 2020 jucat în 2021.

S-a intrat în prelungiri, ăia de răsuflau (mai) greu fiind italienii, parcă epuizați, în timp ce spaniolii, ca orice echipă care egalează pe final, a venit valuri, valuri peste careul lui Donnarumma. Dar fără goluri, a părut o „pax latine”.

În „tempi supplementari” ambele reprezentative au rămas blindate cu cinci apărători. „Azzurri” s-au strâns în jurul lui Chiellini, păreau rândurile de fortificații ale lui Iulius Cezar în luptele de la Alesia, cu galii lui Vercingetorix.

Acuma eu sper la Luis Enrique să n-aibă soarta acestuia din urmă. întors în Spania. Adică pus în lanțuri. Lanțurile presei, seguro… Măcar pentru certitudinea că „tiki-tacul” său a fost mult mai rapid conceput și mai direct pe finalizare față de cel al conservatorului Pep și Guardiola.

Editorial Cornel Dinu. Înger și demon, Calvaro Morata n-a fost la… Fatima!

În caruselul penalty-urilor, chiar dacă jucătorii spanioli nu numai că au părut, dar chiar au fost mai proaspeți, avantaj relativ, compensat de reacțiile lui Mancini și a foștilor marilor fotbaliști din staff-ul său, Calvaro Morata a ratat din nou de la punctul cu (cal)var. Decisiv….

…Pentru că portarul Simon, altfel derutant pentru executanți prin zbuciumul permanent pe linia porții, n-a avut cum să pareze precizia finală pentru finală a teribilului brazilian naturalizat Jorginho. „Fratelli d’Italia” au suferit în „corrida espanola”, parcă obosiți să tot joace încântător, dar versurile, mamele din ceruri și Padre Pio au fost cu ei…

Au și spaniolii prin preajmă un miracol al bisericii romano- catolice ca Padre Pio. Cel de la Fatima, chiar dacă e în Portugalia. Acolo, unor copii aflați cu oile la păscut li s-ar fi arătat, în mijlocul unei mari lumini următoare unui fulger uriaș, „Doamna din lumină”, poate Maica Domnului….

Dar, cum descriam la început versurile lui Gigi D’Alessio, italienilor le-au purtat de grijă din ceruri mamele stelar strălucitoare. Tocmai în aceste vremuri jalnice, când mulți descreierați globalizați, neștiutori că doar trecutul și viitorul există, nu și prezentul ucis în fiecare secundă trecută de… trecut, pun la cale să nască nu numai mamele, ci și… bărbații! Oh, Padre Pio! Oh, mio Dio!

ADVERTISEMENT