Editoriale

Trei. Puncte. Goluri. Inspiraţii. S-au prezentat?

Martie 2013. Budapesta. Minutul 92. Chipciu egalează pentru 2-2 într-un meci pe care trebuia să-l pierdem....
06.09.2013 | 23:07
Trei Puncte Goluri Inspiratii Sau prezentat

Martie 2013. Budapesta. Minutul 92. Chipciu egalează pentru 2-2 într-un meci pe care trebuia să-l pierdem.

Septembrie. Bucureşti. Minutul 2 la Bucureşti. Marica deschide scorul într-o partidă care trebuia cîştigată oricum. O partidă care era cîştigată înainte de-a începe.

Meciul din Gara de Nord şi cel din Centrul vechi al Bucureştiului nu reprezintă avancronica partidei de pe Arena Naţională. Reprezintă chiar meciul. Violenţele din cursul după-amiezii au fost adevărata dispută cu maghiarii. Pe seară n-a urmat decît confirmarea pe tabelă a celor trei puncte. Pentru că golanii aceia veniţi din pustă sînt mult mai periculoşi decît alde Vanczak, Varga, Szalai, Dzsudzsak. Pe bune. Chiar aşa, Dănuţe, ce-i faci lui Dzsudzsak la Moscova de acolo arată a fotbalist?

Dar problema lotului maghiar nu-i treaba noastră. De valoarea lor să se ocupe Egervari, Nemzeti Sport şi compania. Noi ne uităm la băieţii noştri. Bravo lor! Am bătut. Obiectiv îndeplinit. Sau pe jumătate, pentru că urmează şi meciul cu Turcia. Şansele de a prinde barajul au crescut, dar nu vreau să vă invit acum să facem calcule ce se întîmplă dacă ne bat turcii la Bucureşti. Să fim pozitivi şi să ne bucurăm. Sîntem încă la cald după acest meci cu Ungaria. Partidă în care putem pune plusuri în dreptul fundaşilor laterali, neapărat în dreptul lui Pintilii, şi în primul rînd în dreptul lui Marica. Lui Piţurcă i-a ieşit perfect, bravo lui!, dovadă că a simţit bine pulsul celui intrat în Guiness Book ca fotbalistul ce joacă o partidă oficială pentru propria naţională fără să aibă echipă de club.

Evidenţiaţii sînt mai sus. Inspiraţiile, mai precis. În schimb Maxim a fost sub nivelul lui, Torje sîrguincios, dar atît, iar Stancu modest. Aici e o paranteză care, dată fiind încăpăţînarea selecţionerului, nu duce la nimic, dar trebuie făcută. Nu mă număr printre simpatizanţii declaraţi ai lui Tănase, dar stelistul nu are cum să fie rezerva lui Bogdan Stancu în acest moment. E mare diferenţă între ei, cam ce distanţă e între haos şi mişcare fină controlată. Şi chiar cînd scriu aceste fraze Tănase face 3-0! S-o schimba ceva pentru Turcia din acest punct de vedere? O completare mică. Sper doar ca Vlad Chiricheş, la care ţin foarte mult, să revadă partida cu Ungaria şi să corecteze unele scăpări. Apărute, mă încurajez, pentru că nu a mai jucat un meci oficial de trei săptămîni.

Am bătut o naţională care, în mod normal, nu poate termina mai sus de locul 4 indiferent în ce grupă ar juca. E excelent că ne-am făcut punctele şi ne pregătim de şocul contra lui Fatih Terim. Să rămînem modeşti şi să nu ne ia valul. Am cîştigat meciul orgoliilor, urmează meciul valorii. Chiar dacă sînt absolut sigur că se vor găsi unii eroi ai neamului care să iasă cu pieptul bombat în faţa microfoanelor şi să ne explice savant desenul tehnico-tactic genial cu care am bătut, vorba lui Frunda, o naţională de liga a doua. Dar pînă atunci, bravo tricolori! Încep declaraţiile…