Cel mai nou „new Dinamo”

Daniel Stanciu face la Dinamo ceea ce a demonstrat că ştie să facă la Tîrgu Mureş. Construieşte o echipă, pe termen mediu, nu pe termen lung. Spre deosebire de Ardeal, unde contractele erau...
12.02.2015 | 20:18
Cel mai nou new Dinamo

Daniel Stanciu face la Dinamo ceea ce a demonstrat că ştie să facă la Tîrgu Mureş. Construieşte o echipă, pe termen mediu, nu pe termen lung. Spre deosebire de Ardeal, unde contractele erau făcute pe maxim un an, totul depinzînd de îndeplinirea obiectivului, salvarea de la retrogradare, la Dinamo se discută despre altceva. Nu putem povesti despre crearea unei formaţii care să domine Liga 1 în viitorul nu foarte îndepărtat, pentru că nu acesta este pasul la care se lucrează acum.

În paralel cu ieşirea din insolvenţă, Stanciu caută soluţii – şi a găsit destule! – pentru a le pune la dispoziţia antrenorului pentru care a insistat. Soluţii, adică jucători, care să reînveţe Dinamo să cîştige. Să cîştige constant, despre asta e vorba, pentru că nu vorbim totuşi despre o echipă, cum a fost Rapidul astă-toamnă, care nu mai ştie de cînd nu a bifat trei puncte.

Dinamo a luat bătăi dure în amicale. Şi multe. A încasat goluri cît pentru un tur de campionat. O analiză la obiect se referă la o fragilitate defensivă care ar duce echipa en-fanfare în Serie B, vizavi de o linie de mijloc şi o ofensivă cu aspiraţii la cupele europene. Transferuri s-au făcut, şi numeric, şi valoric, dar ceea ce a surprins a fost faptul că s-a pornit de la etajul doi, lăsînd fundaţia fisurată şi cu apă la parter.

Apărarea încă suferă şi probabil vor trece şi ceva etape din campionat pînă se va pune la punct. Dacă se va pune, pentru că în ciuda unor achiziţii cu nume, gen Machado, Sergio Rodrigues, mai e nevoie de timp. Unii nu sînt ok fizic, alţii încă n-au avut timp să priceapă ce li se cere. E clar nevoie de încă un stoper, care ar putea fi venit cînd citiţi aceste rînduri. Lasă de dorit modul cum s-a acoperit poarta. Naumovski reactivat după vacanţa bulgară, plus un munte de francez liber de contract au fost aduşi să-l concureze pe Marc. Aici sînt minusurile.

Îmbucurător pentru Dinamo şi pentru fanii ei este că plusurile sînt, clar, mai multe. Din faţa apărării şi pînă la linia porţii adverse, Dinamo începe să arate ceva din buldozerul vremurilor bune. Nu mai sînt acolo glume de jucători gen Miranda sau Elton, ci s-au adus „distrugători” care ştiu cum mingea. A venit Grozav, n-a plecat Alexe, a venit Niculae, Bilinski e „flămînd” pe bancă.

În primăvară, Dinamo va pune bazele echipei pe care vrea s-o construiască în sezonul următor. Pariul returului va fi cîştigat de Stanciu. Cum altfel cu un prim „11” de genul Marc – Fai, Machado, Nedelcearu, Filip – Grigore, Cristescu – Lazăr, Alexe, Grozav – Niculae? Greul va începe din toamna care vine. Mai ales că semnalul de sus a fost dat. Negoiţă scoate echipa din insolvenţă anul ăsta pentru că în vara lui 2016 trebuie să se întoarcă în Europa. Timpul începe să ardă pentru Teja şi Stanciu. De-aia e fierbinte fotbalul.