Editoriale

Faţa astrală a Stelei

Dinu Gheorghe are dreptate. Degeaba vorbeşte Dorinel Munteanu despre ratarea calificării Astrei în finala Cupei Ligii cînd nici măcar el nu a crezut acest lucru. Cum altfel poate fi explicată...
12.03.2015 | 00:03
Fata astrala a Stelei
ADVERTISEMENT

Dinu Gheorghe are dreptate. Degeaba vorbeşte Dorinel Munteanu despre ratarea calificării Astrei în finala Cupei Ligii cînd nici măcar el nu a crezut acest lucru. Cum altfel poate fi explicată lăsarea pe bancă a doi dintre jucătorii de bază şi în formă, De Amorim şi Enache, în „dauna” unor Spătaru sau Chiţu? Introduşi după pauză, De Amorim şi Enache şi-au pus amprenta nu doar pe jocul gazdelor, dar şi pe tabelă. S-a terminat 2-0 pentru Astra contra Stelei, după 3-0 pentru „roş-albaştri” în tur, adică aşa cum este mai rău pentru Ioan Niculae ca să-şi bage unghia în gît. Chiar foarte adînc. Astra nu a crezut că poate întoarce calificarea, Steaua nu a crezut că o poate pierde. O adunare de „necredincioşi” la Giurgiu.

E chiar fără scuză modul în care Dorinel Munteanu „a văzut” primul său „11”, după ce Gîlcă i-a „transmis”, cu vreo două ore înainte de meci, că bagă linia a doua, dacă nu chiar a treia. Cifrele arată că Dorinel a revitalizat Astra – două victorii cu 2-0, Botoşani şi Steaua -, realitatea spune că Munteanu a pus 3 puncte în clasament şi o ratare a unei şanse de calificare în finală, la cum a arătat dezmembrata echipă a lui „Costelinho”. Chiar dacă a fost 3-0 în tur! Şi apropo de „Costelinho”. Am întrebat în dreapta şi-n stînga de unde această poreclă braziliană pentru tehnicianul unei echipe ce practică un fotbal de te-apucă plînsul. Faza cu mila a trecut de la ironicele FCSB la mai nou-inventata „FC Steaua SA”, obligaţie de dicţie venită pe linie de CNA. Deci de unde Costelinho? Inexplicabil.

ADVERTISEMENT

Cam multe nelămuriri pentru un fotbal atît de sărac. Din toate punctele de vedere. În mod normal, cineva ar trebui să-l oprească pe Gîlcă să distrugă ce a construit, tot el, în toamnă. Dar acel cineva rîde ironic. Cum să oprească omul care-l ascultă „mai ceva decît Mihai Stoichiţă”? Citez din apropiaţii scriitorului de la Poarta Albă.

Adevărul este că Steaua arată şi joacă groaznic. La Giurgiu, Gîlcă a dat prilejul şi altora să-şi justifice salariul de Ghencea. Degeaba. N-ai cu cine, a dat de înţeles antrenorul. Se pot întîmpla şi astfel de situaţii cînd trimiţi în primul „11” trei fundaşi stînga de meserie, Toşca, Filip şi Guilherme. Se ajunge aici cînd vii şi îl scuzi pe Tamaş pentru că nu l-ai băgat deoarece s-a plîns că e obosit… Poţi să tremuri un minut pentru calificare, chiar dacă este minutul 94, cînd patronul n-are timp să facă schimbări, pentru că e preocupat de soarta sa care nu se lămureşte, deşi a început numărătoarea inversă pînă la Paşte.

ADVERTISEMENT

Să ne înţelegem. Nu Gîlcă este principalul vinovat pentru tot ce se petrece la Steaua. Gîlcă este doar cel care ia castanele. Dar, în acelaşi timp, el este tipul, încovoiat dar raţional, care ştie că mai sînt 14 etape în Liga 1, o finală de Cupa Ligii şi încă două meciuri în Cupa României pentru a cîştiga toate cele trei trofee interne. Ceea ce, aproape sigur, se va întîmpla. Felicitări! Sincere…