Editoriale

Presiune pe Rapid

Rapid a bătut în Ghencea şi-şi alimentează, acolo unde părea imposibil, speranţa de a continua în prima divizie şi din toamnă. După ce ai cîştigat pe terenul campioanei en-titre, a...
02.03.2015 | 12:30
Presiune pe Rapid

Rapid a bătut în Ghencea şi-şi alimentează, acolo unde părea imposibil, speranţa de a continua în prima divizie şi din toamnă. După ce ai cîştigat pe terenul campioanei en-titre, a liderului, nu mai există limite. În Liga 1, să ne înţelegem. Cum spuneau rapidiştii după acel 1-0 meritat, a fost o finală, mai urmează alte 16. Paradoxal, meciul contra Stelei ar putea fi cea mai uşoară finală dintre cele 17. A fost partida în care, în ciuda declaraţiilor optimiste, Rapid nu calcula trei puncte în clasament în dreptul său, cum o face acum, cînd stă să înceapă finala cu numărul doi, întîlnirea de acasă cu Viitorul lui Hagi. Paradoxal, Rapid a pus o presiune imensă pe proprii umeri. Dacă nu te salvezi de la retrogradare după ce ai bătut în fieful campioanei, înseamnă că ai o problemă.

Totuşi, este foarte posibil ca oamenii cu capul pe umeri care sînt acum acolo să fie salvarea adevărată. Şi aici mă refer la modul profesionist în care a gestionat victoria antrenorul Cristi Pustai, dar şi greii echipei, în frunte cu Pancu, Săpunaru şi Daniel Niculae. S-au distrat în vestiar, au sărbătorit şi în seara respectivă, dar a doua zi, dimineaţa, totul a fost şters cu buretele. Ca şi cum nu ar fi existat, ca şi cum atunci începea returul, ca şi cum nu se puseseră trei puncte în clasament şi erau încă în pregătiri. Toată concentrarea pe partida cu Viitorul, una mult mai grea decît cea din Ghencea. Pentru că acesta este adevărul. Va fi altă situaţie, alte motivaţii, alte puncte la mijloc. Este clasicul meci de 6 puncte, cele două formaţii fiind în luptă directă pentru salvarea de la retrogradare. Din punctul său de vedere, Rapid trebuie să bată Viitorul. Că altfel… Mai bine pierdeai în Ghencea şi-ţi cîştigai meciul direct cu Hagi.

Se va schimba în mare parte strategia. De această dată, Rapidul lui Pustai este echipa care trebuie să construiască, să atace, lucru care nu era necesar în Ghencea, unde s-a exersat aşezarea perfectă, efortul dus la extrem şi contraatacul ucigător. Mulţi sînt curioşi să vadă cum atacă noua armată a Grantului. Că de apărat, am văzut că o face la marea artă. Cu Viitorul, distrugătorii Gecov şi Garay nu vor mai fi oamenii-show, pentru că e nevoie de glezna lui Rui Miguel, de forţa de pătrundere a lui Meulens, de inventivitatea lui Oriol ofensivul şi de oportunismul lui Benson.

Nu va conta foarte mult că vor lipsi Săpunaru şi Pancu. Poate doar ca motivaţie în teren. Oricum, va fi Daniel Niculae. De fapt, ca o constatare, lui Săpunaru şi lui „Nico” le-ar mai trebui vreo două-trei săptămîni ca să se pună la punct fizic. Astfel că suspendarea i-a venit mănuşă lui „Săpun”. Oricum, Rapid – Viitorul este meciul în care giuleştenii nu au voie să fie Steaua de acum 8 zile.

Tags: