Editoriale

Şi cu Ţucudean, şi cu Rusescu

Ţucudean titular, Rusescu pe bancă, Keşeru în negocieri cu Al Gharafa. Aşa arăta situaţia celor trei atacanţi pe care Gîlcă i-a avut în pregătiri cu cîteva minute înainte de începutul...
18.02.2015 | 23:08
Si cu Tucudean si cu Rusescu

Ţucudean titular, Rusescu pe bancă, Keşeru în negocieri cu Al Gharafa. Aşa arăta situaţia celor trei atacanţi pe care Gîlcă i-a avut în pregătiri cu cîteva minute înainte de începutul semifinalei dintre Steaua şi Astra. Fostul dinamovist a marcat primul gol oficial în roşu şi albastru, actualul jucător al Sevillei a intrat după pauză şi a închis tabela la 3-0, iar în acest timp Claudiu Keşeru discuta ultimele amănunte ale transferului său în Qatar şi se pregătea să-şi pună semnătura pe contractul care-i rezolvă, în mare parte, dilema financiară a finalului de carieră.

Ce s-a observat apropo de ofensiva Stelei contra Astrei? Că Ţucudean îl va face probabil uitat destul de repede pe golgeterul Keşeru, că lui Rusescu nu i-a căzut deloc bine statutul de rezervă, a suportat greu pe margine, apoi a intrat cu frustrarea celui care ştie şi simte că locul său e în primul „11” şi a şi marcat.

Ca o paranteză. Trupa de acum a lui Gîlcă a dărîmat echipa pe care nu a putut să o bată în precedentele patru directe, toate încheiate la egalitate, două dintre ele finale (Cupa şi Supercupa) adjudecate de giurgiuveni după executarea loviturilor de departajare. Şi încă un amănunt. Astra nu a putut fi bătută de stelişti cu Sănmărtean, Keşeru şi Szukala în teren, dar a fost dezmembrată de Breeveld, Toşca, Ţucudean şi ceilalţi. Paradoxuri de-ale fotbalului, în condiţiile în care Astra n-a pierdut jucători. Sau poate explicaţia e în plecările antrenorilor Daniel Isăilă şi Dinu „Vamă”. Nu importă ordinea. A fost doar o paranteză.

E interesant cum a arătat jocul Stelei, timp de 29 de minute, în partea a doua, cînd Ţucudean şi Rusescu au fost în acelaşi timp pe teren. Bine spre foarte bine. La fel de interesant este şi faptul că, în pregătiri, cei doi nu au bifat nici măcar un minut în acelaşi timp pe teren. Ţucudean a venit mai tîrziu, apoi Rusescu a plecat la meciurile lui Iordănescu.

S-a discutat în iarnă şi de schimbarea sistemului de joc, pentru ca Steaua să joace cu doi atacanţi de careu. La ora discuţiilor, cei doi în discuţie erau Keşeru şi Ţucudean. Acum Keşeru a plecat, aşa că analiza poate fi reluată cu numele lui Rusescu şi Ţucudean. Poate Steaua să joace 4-4-2 sau 4-4-1-1? E prea tîrziu pentru experimente, avînd în vedere că sezonul a început? Îl joci pe Rusescu deşi ştii că îi expiră împrumutul şi Becali nu prea e decis dacă-i plăteşte clauza? Răspunsurile ar fi la Gîlcă. Şi Ţucudean, şi Rusescu în teren înseamnă a sări din schemă un închizător, pentru că tripleta Popa-Chipciu-Tănase pare bătută în cuie. Rusescu merită în primul „11”. Ţucudean e şi el acolo. Steaua ar fi mult mai puternică.

PS: Mă uitam la jocul Astrei şi mă întrebam oare cîţi fani ai Stelei încă mai plîng după Protasov. Antrenorul-spectacol care n-a cîştigat nimic.