Un tontogol de 0-3

Szukala îşi pune mîinile pe cap după ce întoarce privirea şi vede mingea oprindu-se în plasa lui Tătăruşanu. Portarul Stelei mai are puţin şi-şi dă singur palme, îi vine să rupă ceva,...
19.09.2013 | 00:03
Un tontogol de 03
ADVERTISEMENT

Szukala îşi pune mîinile pe cap după ce întoarce privirea şi vede mingea oprindu-se în plasa lui Tătăruşanu. Portarul Stelei mai are puţin şi-şi dă singur palme, îi vine să rupă ceva, să urle, o face, dar mai mult se simte decît se aude în vacarmul de la Gelsenkirchen. Polonezul nu înţelege. Nici noi. De ce laşi să treacă mingea aia cînd Tătăruşanu nu strigă clasicul „Las-o!”? De ce nu respingi în peluză aşa cum ai făcut la fiecare fază, aşa cum ai făcut de cînd ai venit în Ghencea? Ce o fi fost în mintea lui în fracţiunile alea de secundă care au distrus tot efortul de peste o oră al Stelei? Cum mai poţi fi acela, bărbăteşte vorbind, din momentul ăla şi pînă la final? Şi aici nu e vorba doar de Szukala, ci de toţi colegii săi. Faza care a permis unei echipe precum Schalke, cu care Steaua a jucat european pînă atunci, să facă scor şi să o umilească.

A fost de ajuns un tontogol. Acesta al lui Szukala. Nici Nicoliţă pe Bernabeu parcă nu a comis-o aşa grav. Greşeala lui Szukala a detonat totul. Schalke s-a dus nemeritat la 3-0, şi putea fi şi mai mult. La acest nivel, o greşeală face diferenţa. E Champions League, şi se vor găsi destui să spună acum că elevii lui Reghe nu au experienţă la acest nivel. Nu de asta cred că e vorba. Cînd acum cîteva luni întîlneai Ajax şi Chelsea, pe care le şi băteai, ambele acum la acelaşi nivel, nu poţi spune că nu ai experienţă de Liga Campionilor. Sau altfel. Care a fost diferenţa între Kapetanos, omul cu meciuri în Ligă, doar balast în Germania, şi Piovaccari? Nici una.

ADVERTISEMENT

Nu poate fi vorba nici de pregătire fizică. Preparatorii nemţi de pe ambele bănci şi-au făcut treaba. Gafa din minutul 67 şi căderea psihică au stabilit rezultatul. Howedes sau Matip nu au dat pe lîngă ea, Szukala a făcut-o. Au fost momente în care chiar am crezut că Steaua poate bifa măcar primul punct. Schalke a simţit încrederea crescută a românilor după pauză, a făcut pasul înapoi, voit sau nu. E posibil ca Jens Keller să fi constatat că ar trebui întinsă o cursă pentru a puncta. E posibil, dar oricum sigur nu s-a gîndit că va marca dintr-o centrare a lui Uchida. I-a ieşit. Cum nu i-a ieşit lui Reghecampf, chiar dacă s-a văzut că dopingul moral injectat echipei nu a fost vorbă-n vînt.

Tehnicianul român spunea înainte de meci că doar imprevizibilul poate face diferenţa în favoarea lui Schalke. Păi şi tontogolul lui Szukala intră în categoria asta. Amară aniversare pentru Reghe, la împlinirea a 38 de ani, după o nouă corecţie primită din partea fotbalului unde vrea să antreneze. El şi echipa se vor ridica şi după pumnii ăştia. Nu ştiu însă ce se poate face în grupă, cînd Basel bate la Londra pe Chelsea, după 1-0 la pauză pentru „albaştri”. Sau poate Gigi Becali, cînd îi transmitea lui Mourinho să nu depindă de el, se referea la lupta pentru locul 3? Aşa arată grupa după primele meciuri.

ADVERTISEMENT