Editoriale

Editorial Covid Cornel Dinu. „Trei surori”, nu de Cehov, de coronavirus, în voia sorții. Triunghiul Bermudelor mioritic: Cotroceni-Dealul Arsenalului-Otopeni. Pour les connaisseurs…

20.03.2020 | 11:40
Editorial Covid Cornel Dinu Trei surori nu de Cehov de coronavirus in voia sortii Triunghiul Bermudelor mioritic CotroceniDealul ArsenaluluiOtopeni Pour les connaisseurs
ADVERTISEMENT

România are două surori mai mari, Italia și Franța. Italia, ca și centru de comandă al Imperiului Roman, ne-a lăsat până acum destule „răsuflări” asemănătoare. Chiar dacă în cei peste 150 de ani de stăpânire ne-au luat grâul și vreo mie o sută de tone de aur, iar „nobilul Decebal” (cum spune Suetonius, unul dintre cei mai importanți istorici romani) și alți „tarabostes” sunt și acum trofee pe Columna lui Traianus.

Editorial Covid Cornel Dinu. „Trei surori”, nu de Cehov, de coronavirus, în voia sorții. Triunghiul Bermudelor mioritic: Cotroceni-Dealul Arsenalului-Otopeni. Pour les connaisseurs…

Dar cine n-a luat ce-a vrut și cum a vrut, trecând jefuitor peste noi în scurgerea implacabilă a secolelor? Am avut și scurte momente de demnitate națională, adevărate minuni în existența noastră ținând cont de furiile devastatoare ce ne-au măturat prea des, în special de la Răsărit. Iar în ultimii 100 de ani și de la Apus… Suntem obișnuiți, antrenați, pune-i românului orice în cârcă, nici nu-ți imaginezi cât poate să ducă!

ADVERTISEMENT

În schimb, sora mijlocie Franța ne-a protejat pentru că România era la fel de frumoasă ca ea. Începând cu Napoleon al III-lea, care a impus Unirea Principatelor, aducerea Hohenzollernilor pe tron și, odată cu ei, crearea unei țări moderne, respectată în Europa.

Misiunea generalului Berthelot din Primul Război Mondial și apoi Tratatul de la Palatul Marele Trianon de la Versailles ne-au ajutat substanțial să devenim România Mare.

ADVERTISEMENT

Să nu uităm niciodată că acest deziderat de aproape două milenii al locuitorilor din jurul Arcului Carpatic s-a realizat decisiv prin prestanța și elocința Marii Regine Maria. Descendentă din longeviva regină Victoria, „bunica Europei” (a domnit 63 de ani și 7 luni!) și nobila familie a Romanovilor. La care se plecau cu respect toți mai marii lumii de atunci, în frunte cu președintele Americii, Thomas Woodrow Wilson.

Atunci și până la a doua conflagrație mondială eram pe culmile Europei. În ultimii 20 de ani am ajuns preș… Confruntat și el, ca și cele două surori mai mari, cu „modernul” război epidemilogic. Întâmplător sau nu, contează mai puțin… durerea rămâne.

ADVERTISEMENT

Editorial Covid Cornel Dinu. Viața de chin după China. Sau… de la China?

După… sau de la China, viața continentului nostru este pusă în pericol. Ce mari și rapide sunt cuceririle inteligenței umane și cât de fragilă devine această „vietate” atât de creatoare de la un nevăzut „animăluț” feroce care o atacă din neantul celulelor!

Sunt voci autorizate, ale unor oameni de știință, care susțin că profunzimea spațiului este asemănătoare cu aceea de până la aceste forme de „viață” din interiorul genelor umane. Ca să ajungi la ele se folosește microscopul, iar ca să cercetezi cosmosul te uiți prin telescop. Aparent este destul de simplu. Cu o lentilă privim în… noi, tot cu o lentilă ne uităm spre cei de deasupra noastră.

ADVERTISEMENT

Ne uităm și mereu constatăm că nu știm încă mai nimic… Aflăm câte ceva nou doar din când în când… și parcă doar cu țârâita. Oarecum diferit de exploziile inventive din alte domenii ale existenței pe Pământ. Unele necesare, și în medicină, altele doar amăgiri ce ne captivează, dar nu știm încă dacă ne fac bine…

Editorial Covid Cornel Dinu. Coronavirusul s-a „antrenat” în Italia și anul trecut…

Pornit din zona cea mai productivă a Chinei, acest coronavirus este, de fapt, o coroană care îl „arde” pe om. Ca în tabloul încins al execuției lui Gheorghe Doja…

S-a „antrenat” puțin și în anul trecut prin Italia, în mai, dar a fost tratat ca o simplă gripă. Ceea ce era atunci. Acum este o amenințare cu adevărat cumplit de serioasă. „Antrenat” pentru a se multiplica și a fi mult mai contagios, aducător de moarte, în special pentru cei de peste 70 de ani cu patologii multiple.

Omenirea l-a tratat la început cu iresponsabilitatea ei încă atât de omniprezentă, ca versurile lui Topârceanu, „Ce să fie? Nu-i nimic. / A trecut acceleratul…”. Bine, bine, trece acceleratul, adică virusul, dar nu „stă pe linie ca să te taie”!

Mai expresiv sună în fatalitatea pravoslavnică din versul genialului Serghei Esenin: „Nu-i nimic, mă-mpiedicai de-o piatră, toate astea până mâine trec”. Și parcă-ți vine să întrebi: „Serioja, OMULE! Nu puteai să nu te-mpiedici, trecând peste sau pe lângă piatră?!”...

Editorial Covid Cornel Dinu. Italia a dat-o în… „bara”! Și a întrecut China la… „bara”!

Iar ca să eviți acest virus încoronat încornorat, ce nu-i din piatră, trebuie în primul rând să nu te surprindă. Apoi să-l iei în serios. Până la vaccin… va apărea când nenorocirea asta își va termina damblaua de „pericoloso sporgersi”… Până la vaccin sunt și ceva tratamente.

Ce se întâmplă în Franța, cu tancuri pe Champs-Élysées, nu are, totuși, încă, amploarea dezastrului din Italiei și mai este timp… sper… să discutăm starea ei.

Haideți să scrutăm puțin datele efectului cu care a potopit până acum pe nostra sorella maggiore Italia. Nemaiavând demult nici măcar accente comportamentale din fasciile romane, a rămas la superficialitatea de paradă a celor mussoliniene.

În frunte cu primul ministru, avocatul Giuseppe Conte, și celelalte autorități decidente ale statului italian s-au crezut la… bară! Și au dat-o în… bara!  …Copârșeu în italiană. Adică în alarmant de multe sicrie. 427 numai ieri, joi, 19 martie… 3.405 în total… mai multe decât în China, mama Covidului…

Editorial Covid Cornel Dinu. Cifrele groazei care au rupt „Cizma”…

Bruno Vespa, revenit de marți la pupitrul „Porta a Porta”, a prezentat miercuri seară, cu profesorul Silvio Brusaferro, președintele ISS (Istituto Superiore di Sanità / Institutul de Supraveghere Sanitară) și ministrul Sănătății, Roberto Speranza (vreo coincidență cu „Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate / Lăsați orice speranță, voi cei care intrați” din „Infernul” lui Dante?) bilanțul decimator al virusului „coroană arzândă” la ei.

Știm deja că de 10-11 zile criminala „vietate” (că asta e… zburdă!) a contaminat devastator Lombardia, Veneto și Reggio Emilia. Mai puțin celelalte regiuni ale Italiei, unde sunt contaminați un număr de ghinioniști cam ca la noi. Deocamdată! Atenție! Deocamdată! Și mai scriu o dată: deocamdată! Și nu știu câte semne de punctuație și semnale să trag!!! Doar, doar om învăța și noi ceva din superficialitatea sorei noastre atât de năpăstuite…

Până acum, când scriu aceste rânduri, joi spre vineri, noapte spre dimineață, au 41.035 de contaminați. Imaginați-vă stadionul din Craiova arhiplin… Și cu scările ocupate… Și tot ar mai rămâne vreo 5.000 pe-afară…

Și 3.405 de morți… Aproape toți peste 80 de ani. Din care 48,7% cu trei patologii complementare, 35,1 cu două, 15,4 cu una și 0,8% fără niciuna. 31,6% femei. 1 din 7 medici de familie au decedat. Dramatic, mor și îngerii care fac bine…

Mi se pare interesant că primul pacient în focarul de la Codogno, orășel în Lombardia, a fost un tânăr care a avut primele simptome după o partidă de „calcetto” (fotbal în sală) și care acum, după cam trei săptămâni de tratament, este vindecat. Până la proba contrarie, că am văzut cum că au apărut cazuri de revenire a nenorocirii…

După cum spun specialiștii, se pare că s-a oprit curba ascendentă de contaminare, numai joi înregistrându-se 1.588 de vindecați, ducând totalul la 4.440.

Editorial Covid Cornel Dinu. La noi și mai condamnabil este că unii, nu le mai spun numele, persoane importante, au fost preocupați doar de „guvernul meu” și „să luăm toată puterea prin anticipate”

Și simt nevoia să mă opresc. Precizând, totuși, că se așteaptă alt „boom” al contaminării în jurul Paștelui catolic, 12 aprilie. Dată până la care Italia este închisă.

Surprinși, hai să zic cu blândețe, cam ca noi, italienii au luat, totuși, de vreo săptămână, măsuri extraordinare. Dacă la ei se zice că au vrut să-și protejeze turismul, la noi și mai condamnabil este că unii, nu le mai spun numele, persoane importante, au fost preocupați doar de „guvernul meu” și „să luăm toată puterea prin anticipate”. Simțim foarte mulți că nu știu ce să facă, oricum, cu ea… O altfel de continuare la fel a guvernelor precedente. Adică mai nimic pentru țară.

Acum, în schimb, Italia parcă e sub asediu. De fapt nu parcă, chiar e! Străzile sunt goale, temuții „carabinieri” și „digos” (Divisione Investigazioni Generali e Operazioni Speciali) mișună și verifică pe oricine, pretutindeni, înarmați până-n dinți. Au controlat deja peste un milion de persoane și stau cu ochii pe 1 din 23 de cetățeni. Pedepsele sunt înăsprite pentru orice nesupunere la regimul de carantină sau fals în documentele de liberă circulație, ajungând, în regim de urgență, până la 12 ani de închisoare.

Nu le-a fost rușine să apeleze la doctori chinezi și să cumpere aparatură de terapie intensivă de la ei și nu de la Uniunea Europeană. A cărei solidaritate la greu, cum e acum, este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire.

Și vom mai vedea că, după ce chiar al lor Romano Prodi le-a distrus agricultura din „tronul” comunitar la Bruxelles, nu mai acceptă partidele de centru-dreapta, „Lega”, „Fratelii d’Italia”, Berlusconi și chiar M5S (Movimento 5 Stelle) să fie luate de „cua-cua-ra-cua”. Adică broaște doar orăcăitoare, nebăgate în seamă de Germania și Franța, care au pâinea și cuțitul la masa bogaților Europei.

Editorial Covid Cornel Dinu. De la Cotroceni la vale este numai… în jos!

Ce-i la noi, comparativ cu ei dacă vreți, e aproape imposibil de făcut. Sistemul lor sanitar își permite să aibă acum 15.000 de spitalizați. Și pregătesc să transforme halele Târgului de la Milano în săli de terapie intensivă, dotate cu tot ce trebuie, în următoarele 10 zile.

La noi, nesocotind de demult adevărul că „paza bună trece primejdia grea”, vom scăpa iarăși prin strămoșescul „Dumnezeu cu mila”.

Spune admirabil, cu o liniște de profet, profesorul Adrian Streinu Cercel ce-i de făcut. Unul dintre puținii care atunci când îl vezi și îl auzi îți dă încredere. Ca și profesorul Alexandru Rafila și chiar doctorul Raed Arafat (meserie știe, năravul poate fi scuzabil în asemenea momente…).

Dar, ca de obicei, de sus, de tare sus, din dealul Cotroceniului, până jos, în Dealul Arsenalului, în clădirea a cărei arhitectură e inspirată din cartierul „Eur” din Roma dictaturii lui „Il Duce” Benito Mussolini, pe-o ureche le intră și pe cealaltă le iese. Surzi și orbi (o veni de la Orb-an?), sunt deja depășiți de gravitatea acestui pericol.

Au mai revenit, într-o ordine vraiște care ne caracterizează, și vreun milion de „diasporezi”, o altfel de… „floarea cea vestită a întregului Apus”. 20%, după predicția competentă a profesorul Adrian Streinu Cercel, sunt posibili purtători ai virusului. Doamne apără și ferește! … Că nici nu mai avem conducători adevărați care să ne apere „sărăcia, și nevoile, și neamul”…

Și iată cum s-a definit Triunghiul Bermudelor mioritic: Cotroceni-Dealul Arsenalului-Otopeni. Pour les connaisseurs…

Și cum mai spune același profesor Streinu Cercel că este nevoie de responsabilitate generală, disciplină, spirit civic, respect pentru aproape… Câți români mai știu sensul acestor cuvinte? Dă dovadă de așa ceva societatea noastră? Până acum n-avem niciun motiv să răspundem favorabil acestor întrebări… Retorice…

Editorial Covid Cornel Dinu. Coronavirusul atacă plămânii, capacitatea de oxigenare a omului, la fel cum acesta, omul, distruge respirația naturii

Și eu sunt vulnerabil. Bătrân, suferind de destule. Am trecut de câteva ori pe lângă coasa acelei mârșave arătări în negru și cu țeastă de Yorick pe umeri. Ne naștem ca să murim. Cert! Am stat două luni la reanimare, legat de furtunuri. Forțat!

Acum ni se cere să ne protejăm bătrânii, bolnavi deja, ferindu-i de această posibilă alt fel de ghilotină. Om fi fost disciplinați și am respectat regulile, ceea ce ni se cere în aceste momente, dar cel mai mult prin impunere, nu din convingere.

Polițiștii și jandarmii noștri intervin, fac ce se poate fără mijloacele necesare în astfel de situații. Să ne amintim că au fost împroșcați, programat, cu tot felul de murdării și în urmă cu aproape un an, de „haștagul” infestat cu dezordine alimentată cu germeni de haos și de „afară”, aducându-ne numai rău.

S-ar putea ca ei să fie ajutați de uniformele kakii ale Armatei. A căror credibilitate este la cote maxime și pentru că suntem în NATO. Pare o măsură extremă, dar să nu ne panicăm. La indisciplina care ne caracterizează nu sunt un rău, ci un bine necesar, menit să ne apere. Armata fiind cam singura pe care „strada” nu a bălăcărit-o. Militarii sunt puținii „pronti a la morte”. Gata pentru moarte. Cum e versul din imnul Italiei, „Fratelli d’Italia”… Dacic, bărbătesc, dar sinistru…

Omul obișnuit, îndeosebi la noi, e dispus cel mai mult să se chinuie. Ca și în Italia, unde graficul contaminării l-a depășit pe cel al Chinei. Apreciindu-se că această criză, veritabil „11 septembrie 2001” pentru ei, din punct de vedere economic va avea nevoie de cel puțin 5 ani pentru revenire. Ca după Al Doilea Război Mondial… Cu un inamic nevăzut acum, acest virus dat dracului prin capacitatea imensă de contaminare, care a prins lumea nepregătită.

Și care ar trebui să ne pună pe gânduri, pentru că atacă plămânii, capacitatea de oxigenare a omului, la fel cum acesta, omul, distruge respirația naturii. Vom înțelege, oare, ceva din acest adevăr?

 

ADVERTISEMENT