Editoriale

Editorial CRISTI COSTE: Cârţu, nedreptăţit

Sorin Cârţu a decis să plece de la CSU Craiova, tocmai acum, după pauza provocată de nulităţile naţionale. Nu a făcut-o cînd nu mai ştia ce-i aia victorie, nu a făcut-o după ce l-a bătut...
10.09.2015 | 11:02
Editorial CRISTI COSTE Cartu nedreptatit

Sorin Cârţu a decis să plece de la CSU Craiova, tocmai acum, după pauza provocată de nulităţile naţionale. Nu a făcut-o cînd nu mai ştia ce-i aia victorie, nu a făcut-o după ce l-a bătut novicele Rădoi în Parcul Romanescu, a pus capul în pămînt şi a zis că o redresa el cumva situaţia.

Zvonacii de meserie din zonă ştiau răspunsul pentru care Cârţu nu-şi dădea demisia. „Informaţiile” veneau dinspre birourile înalte şi făceau referire la clauza astronomică pe care şeful Rotaru trebuia să i-o achite dacă-l trimitea acasă. Intoxicări de Bănie.

În realitate, directorul tehnic – pentru că asta era funcţia din acte în binomul cu Săndoi -, nu vroia să plece pentru că, într-adevăr, avea bani de primit. Dar banii lui, restanţe financiare, pentru munca prestată. Şi nu orice muncă. Pentru că s-a uitat repede că Sorin şi Emil veniseră cînd echipa nu bătea pe nimeni şi era pe ultima poziţie. Au reuşit împreună o serie extraordinară, mai mult de un tur de campionat fără meci pierdut, iar la final echipa putea, după clasare, să meargă chiar în cupele europene dacă nu exista interdicţia UEFA.

Asta a fost sezonul trecut, cînd toate păreau lapte şi miere în cazanul clocotit al oltenilor. Sau, cum se exprima Cîrţu plastic după ce a decis să plece, asta a fost„cînd patronul se ocupa să facă bani, noi, antrenorii, să antrenăm, iar jucătorii să joace şi să cîştige meciuri”. Ce a rămas neschimbat în acest triunghi faţă de primăvară? Doar cei doi antrenori. În rest, patronul a devenit mai vocal în discuţiile „tehnice” cu cei pe care-i angajase să antreneze, banii au început să se evapore, lotul a fost ciopîrţit de problemele financiare. Chiar şi aşa, pretenţiile au crescut!

Şi atunci se mira lumea de ce nu mai are rezultate CSU. Cârţu a mirosit repede situaţia, dar nu a vrut să pice de trădător. A zis că or îndrepta-o el şi Emil. Ei bine, nu s-a putut. Le-au plecat jucători valoroşi pentru că nu mai erau bani. La Frăsinescu s-a renunţat pentru că avea salariu prea mare, lui Brandan n-au mai vrut şefii să-i prelungească angajamentul din aceleaşi motive.

Bani de achiziţii n-au existat. I-au convins totuşi pe Popov şi pe Zlatinski, ultimului punîndu-i Moţi o vorbă bună. Zlatinski se şi speriase că a pierdut echipa la Ludogoreţ odată cu venirea lui Prepeliţă. Apropo, se speriase degeaba, nici Prepe nu rupe gura tîrgului de peste Dunăre.

Cârţu nu putea face mai mult cu echipa pe care o are acum CSU. El antrena o formaţie care i se băgase pe gît. Mă şi mir că a rezistat atît. Probabil din orgoliul de oltean. A demonstrat sezonul trecut cît e de meseriaş.

Acum datele s-au schimbat vizibil. Iar asta înseamnă că, indiferent cine vine în locul lui, dacă nu se umblă la lot, CSU nu prinde play-off-ul. Adică, an ratat.