Editoriale

Cine l-a tăvălit pe Daum

Remiza cu Muntenegru, dar mai ales jocul naţionalei la primul meci cu Christoph Daum pe bancă au fost scînteia aşteptată de tabăra anti-Daum. Tabără formată la numire....
08.09.2016 | 00:01
Cine la tavalit pe Daum

Remiza cu Muntenegru, dar mai ales jocul naţionalei la primul meci cu Christoph Daum pe bancă au fost scînteia aşteptată de tabăra anti-Daum. Tabără formată la numire.

Îşi pregătiseră cuţitele din timpul meciului, se întrebau cum or drege-o dacă Stanciu marchează penalty-ul din minutul 97, dar şutul fostului stelist a oferit cadrul ideal. Unii au sărit imediat după meci, alţii a doua zi. Bineînţeles că “întîrziaţii” au avut discursuri alese, îndelung pregătite şi recitate în faţa oglinzii înainte de a intra pe “sticlă”. Haideţi să vedem cine au fost “atacanţii” şi ce-i mînă-n luptă.

Cornel Dinu. Nimeni nu-i poate contesta lui Dinu capacităţile profesionale, dar a devenit un “hater” de clasă. Îi miroase orice, iar neamţul i-a mirosit urît de la început, Mister criticîndu-l pentru episodul cocaina, nu pentru ce poate ca antrenor. Dinu dixit: “Selecţioner de Dracula”. Ce să-i mai spui?

Basarab Panduru. E simpatic, are glumele la el, dar ironiile sale sînt deja fumate. În loc să facă analiza jocului, că doar asta aştepţi de la un specialist, Pandi a trecut la interpretarea declaraţiilor de dinainte şi de după meci ale lui Daum. Credeam că se ocupă alţii cu aşa ceva, nu oamenii de fotbal…

Nicolae Dică. Am înlemnit în faţa televizorului cînd a început “Dicanio” să-i transmită neamţului ce greşeli de abordare tactică a făcut în repriza a doua. Chiar să n-ai bunul simţ să stai în banca ta doar pentru nişte mărunţiş luat de la TV? Cum îl poate analiza pe Daum unul care a fost secundul altuia fără licenţă? România, dragostea mea!

Ilie Dumitrescu. Cel mai violent atac la adresa selecţionerului a venit de la Ilie. Omul care evită să fie radical cu oricine – jucător, antrenor, patron, om de fotbal – după doar 90 de minute, a pus toporul pe Daum. Inexplicabil? Sigur trebuie să fie o explicaţie. Paraschivescu a pus problema elegant: “Vreau ca Ilie să fie la fel şi cînd e vorba despre antrenori români” Mai fără mănuşi? Ilie, îl vrei pe Hagi la naţională? Eu, nu!

Scurt, o listă a celor care au considerat că nu se pot trage totuşi concluzii radicale după 90 de minute: Mircea Lucescu, Cosmin Olăroiu, Ladislau Boloni, Dan Petrescu, Şumudică…

Daum a făcut destule greşeli la debutul său ca selecţioner. Îi va fi foarte greu să se adapteze la situaţie şi, foarte probabil, va fi un nou rateu al carierei sale. Este adevărat că îi lipseşte şi sprijinul adevărat, şi aici mă refer la oamenii de fotbal. Cînd cei care-ţi spun non-stop că ei cred în tine sînt Burleanu şi ciracii din jurul său, pariul e pierdut. Daum nu ştia că omul care l-a adus la FRF n-are treabă cu fotbalul. Aici nu s-a documentat neamţul, dar poate nici nu-l interesa decît să-şi refacă puţin cartea de vizită. Şi bugetul.