Editoriale

Panduri fără pedigree

Pandurii Târgu Jiu a disputat în trei zile două partide extrem de importante şi de dificile. În campionat, la Bucureşti, cu Steaua şi în Cupă, la Severin, cu Dinamo....
28.10.2015 | 23:40
Panduri fara pedigree

Pandurii Târgu Jiu a disputat în trei zile două partide extrem de importante şi de dificile. În campionat, la Bucureşti, cu Steaua şi în Cupă, la Severin, cu Dinamo.

Nu a reuşit să cîştige nici una, deşi le-a avut pe ambele în mînă. În special cea de pe „Arena Naţională”, în care elevii lui Edi Iordănescu au fost vioara întîi împotriva campioanei, nu au reuşit să închidă definitiv discuţia învingătoarei şi Steaua a egalat norocos dintr-o fază fixă. Da, dintr-o fază fixă împotriva celei mai bune formaţii la acest capitol din Liga 1. Cel puţin aşa o spuneau cifrele pînă la meciul de la Bucureşti.

Iar pentru că începutul fusese făcut, băieţii lui Iordănescu au continuat pe aceeaşi linie şi împotriva lui Dinamo. Aici analiza trebuie puţin defalcată, pentru că tînărul tehnician al gorjenilor a schimbat în Cupă nu mai puţin de 7 titulari faţă de partida de campionat. O strategie asumată, avînd în vedere că, per total, locul excelent din campionat a aprins imaginaţia şi calculele la Târgu Jiu.

Dar să ne întoarcem puţin la meciul cu Dinamo. Al treilea dintre cele două echipe în acest sezon, al şaselea din acest an 2015. Cred că s-au săturat şi jucătorii celor două echipe să se tot vadă la faţă…

Dinamo deschide scorul la Turnu Severin după un corner, gol Nedelcearu, şi se califică în minutul 90, după o lovitură liberă marca Palic şi finalizată, pînă la urmă, de Vojnovic. Deci încă două goluri din fază fixă luate de trupa lui Iordănescu. Mitul defensivei excelent construite, al fundaşilor înalţi, bine legaţi şi cît de cît tehnici, s-a dărîmat în trei zile. Acest lucru l-a simţit şi Edi Iordănescu, extrem de nemulţumit după ce Dinamo l-a dat afară în cîteva săptămîni din ambele Cupe, şi chiar la el acasă.

Dar nu doar acestea au fost problemele Pandurilor, o echipă care a crescut de la meci la meci, ajungînd la cea mai lungă serie de invincibilitate din istoria clubului. Aş spune că echipei gorjene îi lipseşte pedigree-ul de echipă mare, iar acesta se obţine – dacă se obţine – în ani mulţi. Este poate şi motivul pentru care Steaua te egalează în minutul 87, iar Dinamo te bate în minutul 90. Şi asta nu ţine doar de noroc.

Două observaţii care au legătură directă cu lotul pe care Edi îl are la Pandurii. Îi lipseşte măcar încă un fundaş central de valoare şi un vîrf de meserie. Singurul stoper valabil este Săpunaru, iar Hora, deşi golgeter al Ligii 1, numai vîrf de careu nu este. Gorjenii au pierdut trei jucători esenţiali în vară: Pintilii, Anton şi Mihai Roman şi au cîştigat doar unul, Săpunaru, cel care îşi revine cu fiecare meci şi probabil va prinde Euro.

La cum arată situaţia, cred că Pandurii va fi în acest sezon o formaţie care va prinde play-off-ul şi se va bate, să zicem, la locul 4. Doar atît.