Fotbal intern

Chipciu, omul meciului. Rednic, omul calificării

Cînd chiar învinsul Gigi Becali, surprinzător de calm după ratarea celui de-al doilea obiectiv, pentru că este greu de crezut că Astra va da cu piciorul şansei uriaşe de a intra în istoria...
21.04.2016 | 09:30
Chipciu omul meciului Rednic omul calificarii

Cînd chiar învinsul Gigi Becali, surprinzător de calm după ratarea celui de-al doilea obiectiv, pentru că este greu de crezut că Astra va da cu piciorul şansei uriaşe de a intra în istoria campioanelor României, deci cînd chiar Gigi Becali recunoaşte că Mircea Rednic este „un antrenor mare, a luat nişte copii de pe unde a ştiut el şi i-a făcut fotbalişti, el este al 12-lea jucător al lui Dinamo şi cel mai bun”, nu prea mai sînt superlative care să-l atingă pe tehnicianul „cîinilor”.

N-a fost uşor cu o Stea disperată să umple golul lăsat de Astra în vitrina cu trofee, nici măcar după eliminarea justificată a lui Bourceanu, inconştient fără nici o scuză şi una din marile ratări ale lui Reghecampf.

Steaua are o valoare superioară lui Dinamo, dar n-are sufletul lui Dinamo. Apropo de coregrafia încîntătoarei peluze alb-roşie, „Din mii de piepturi azi veţi auzi, Dinamo joacă din adîncul inimii”, nimic mai adevărat. Rednic a meritat calificarea. Mutările sale au decis meciul în aceeaşi măsură cu eliminarea lui Bourceanu. Inspirat şi curajos, a renunţat la Vali Lazăr şi l-a trimis pe teren pe Romario Kortzorg, care a schimbat balanţa în banda stîngă, l-a obligat pe Gabi Enache să renunţe la incursiunile în atac şi să stea cuminte în apărare.

L-a scos apoi pe Sergiu Hanca, l-a tras pe Andrei Marc în locul lui ca să-l poată trimite pe Marcel Essombe lîngă „fratele” Harlem-Eddy Gnohere şi să împingă Steaua în propriu teren printr-un atac mai puternic. Şi în trei minute Dinamo a egalat. Rednic a fost mai cerebral decît Reghecampf. Parcă mai pornit să găsească greşeli lui Cristi Balaj decît propriilor jucători, tehnicianul stelist pare în criză de idei. Remizele cu Dinamo, înfrîngerea cu Astra au fost, de fapt, toate înfrîngerile lui Reghecampf.

Dinamo s-a calificat într-adevăr, dar trebuie spuse cîteva cuvinte şi despre mult hulitul Alex Chipciu. Am scris de mai multe ori că pare să fi uitat fotbalul care îl adusese la un moment dat în postura de jucătorul numărul 1 al campioanei. Miercuri seara Chipciu mi-a dovedit şi a dovedit tuturor celor care îl fluieră copios la orice schimbare că poate reveni ce a fost şi, ca să păstrez întreaga formulă consacrată, poate chiar mai mult. A făcut cel mai bun meci al său din ultima vreme, a alergat, a recuperat, a reuşit să înscrie, nu numai că a vrut, de data asta a şi putut.

Nu cunosc parametrii fizici şi tehnici ai acestei partide, acel index despre care vorbesc specialiştii, dar pentru mine Chipciu a fost jucătorul meciului.

Cu atît mai mult e meritul lui Dinamo şi, în special, al lui Mircea Rednic. El chiar e 12! Că tot e la modă.