Editoriale

Editorial cu și fără mănuși Cornel Dinu. Tătărușanu a ieșit pe lângă centrare. Dar orice portar e puțin ușchit… dacă e portar!

07.09.2020 | 10:07
Editorial cu si fara manusi Cornel Dinu Tatarusanu a iesit pe langa centrare Dar orice portar e putin uschit daca e portar
ADVERTISEMENT

Orice acțiune de grup sau singulară este firesc să declanșeze opinii. Iar acestea sunt în concordanță cu educația opinenților și cu fluxul informațional cu forță și volum de tsunami în care a ajuns societatea umană.

E clar acum că, odată cu acest veritabil atac al informaticii sub diferitele ei forme atât de diversificate, educația, și de aici atitudinile verbale, să intre într-un oarecare con de umbră, ades până la decadență cu accente de sălbăticie a omului cu parul din comuna primitivă, prin poziții și plescăieli de limbi înveninate.

ADVERTISEMENT

Dacă ne-am vedea fiecare de treburile noastre, iar polemica și contradicțiile, anulate de primatul adevărului și realității, ar dispărea, s-ar duce și destul de mult din farmecul subiectiv al existenței înșelătoare ce ne este dată.

Editorial cu și fără mănuși Cornel Dinu. Tătărușanu a ieșit pe lângă centrare. Dar orice portar e puțin ușchit… dacă e portar!

Întrebarea ziaristului pusă lui Tătărușanu, prin ceea ce am spus înainte, este normală. Desigur, fiind adresată unui portar, știind cu toții că fișa postului îi cere să sară din bară în bară sau chiar în crampoanele ghetelor adverse pentru a-și salva echipa de gol, răspunsul acestuia n-ar trebui să fie „casus belli”… Orice portar e ușchit puțin… dacă e portar…

ADVERTISEMENT

În lumea în care trăim, normalul este înlocuit, de la zi la zi, cu prea mult… anormal surprinzător, adesea chiar șocant. Numai că, dacă ai avantaje de pe urma unei cariere fotbalistice prin care îți poți întreține și trei generații ce or să vină, ca în ultimele decenii, atunci când unele întrebări sau comentarii nu-ți sunt pe plac, trebuie să strângi din… dinți, să răspunzi diplomatic, evitând, ca într-o paradă-plonjon, golul. Golul dintre tine și interlocutori.

Și să dovedești, obligatoriu printr-un zâmbet superior, că știi ce-i cu „lumea rea”, că o lași în plata ei și, mai ales, că ești capabil să mergi spre alte cununi mai departe. După mine, riposta lui Tătărușanu n-a fost jignitoare. Fără tact, da!

ADVERTISEMENT

Editorial cu și fără mănuși Cornel Dinu. Axiomă: „Ăia care joacă nu-i acceptă pe ăia care comentează și ăia care comentează nu-i înțeleg pe ăia care joacă”

Vedeți, generația mea a fost educată, și în fotbal, ca atunci când reușește să realizeze ceva bun, să nu-i trebuie alintări și galoane din Olimpul zeilor, pentru că n-a făcut altceva decât să-și facă onorabil datoria asumată. Eeee, file de basm… parcă din trăite și trecute zile cu doamne și domnițe, cavaleri și vrăjitori.

Uneori, „ziaricii” și „numărătorii de cornere” și alte matrapazlâcuri aritmetice, ca posesie, șuturi la și pe poartă, faulturi, auturi sau „opțaiuri”, în periculos de mare înmulțire în detrimentul competenților cronicari de fotbal de modă veche, se cred buricul pământului, tăvălindu-i în inepții pe cei ce-au trăit jocul.

ADVERTISEMENT

Când ar trebui, măcar, mai întâi să-i asculte. Uitând, ceva firesc pentru haosul în care ne este dat să trăim, că una-i să vorbești despre fotbal și cu totul altceva să-i asculți pe cei care chiar îl practică. Pe teren, pe scaunul de foc al antrenorului sau în birourile de decizie în care și-au dovedit, prin ceea ce au creat, priceperea. Că așa s-a ajuns la axioma „Ăia care joacă nu-i acceptă pe ăia care comentează și ăia care comentează nu-i înțeleg pe ăia care joacă”….

Editorial cu și fără mănuși Cornel Dinu. Măsură, decență, echilibru și stăpânire de sine, domnilor care vă vreți, și sunteți înainte de toate, BĂRBAȚI

Sigur, e loc pentru toți sub soarele din ce în ce mai arzător și înăbușitor al existenței haotice, în special la noi. Dar tactul este obligatoriu și pentru cei care fac fotbal și realizează că pot fi întrebați orice, și pentru cei care n-au pus o talpă sau n-au fost prinși în offside decât de iubite…

Mai ales acum, când e la mare modă datul cu pietrele vorbei nu numai în socluri, ci chiar în statui… bine, nu-i cazul lui Tătărușanu… și este valabil, iată, și pentru cei al căror nume este invocat după ce au jucat.

Măsură, decență, echilibru și stăpânire de sine, domnilor care vă vreți, și sunteți înainte de toate, BĂRBAȚI. Oricât de mari ar fi turbulențele din afară. Sau, de fapt, în ciuda lor.

ADVERTISEMENT