Editoriale

Editorial „curat-murdar” Cornel Dinu. Alo, cocoanelor, „Europă”, țară, federație, ligă!

03.08.2020 | 12:26
Editorial curatmurdar Cornel Dinu Alo cocoanelor Europa tara federatie liga
ADVERTISEMENT

Pandemia pandalie pe noi, ca neam și țară, ne-a dat și mai peste cap decât eram. Privim în toate de prea mult timp cu capul în țărâna în care ne ducem, și prea rar spre cerurile din care venim. Scrutându-ne originile, în istoria atât de nestatornică și pentru că-i de gen feminin, nu suntem balcanici, dar ne-am contaminat și suntem în Balcania.

Și de aceea, în loc să ne îngrijim de prezent, și prin felul în care ar trebui să ni-l facem aliat binefăcător, cu speranțe într-un viitor bun, ne războim mai mult cu trecutul și cu umbrele sale ce-s fugite și din țintirim.

ADVERTISEMENT

Suntem cu siguranță unul dintre cele mai inteligente popoare, prin ambiția de a crede fiecare că are dreptate. Altfel, cum s-ar putea explica faptul că, la noi, din când în când, doar mânați de la spate și jonglați prin frică și interes de despoți luminați, Vasile s-a pus de acord cu Petre și Ilie, dându-i dreptate lui Constantin, creându-se astfel o majoritate suficientă pentru a le transmite… „mucles”, „ciocul mic”, cârcotașilor, deveniți ascultători ca grup minoritar.

Editorial „curat-murdar” Cornel Dinu. Alo, cocoanelor, „Europă”, țară, federație, ligă!

Arătându-le oamenilor calea spre bine, cu tact, competență, hotărâre și convingere, spre un Eden îndestulător al instinctelor, se-ncolonează și pleacă în direcția sugerată. Altfel, ca și până acum, de atâtea ori, la noi sărbătorile prostiei țin un veac.

ADVERTISEMENT

Nu zice și explică mult din ce se petrece de peste un veac pe meleagul vechilor geți Conu Iancu Caragiale, cel mai mare analist cu zâmbet stelar al moravurilor românești într-o singură expresie devastatoare… „curat murdar”? Am vrea curat, dar ne folosim de murdar și murdărim prea des prin ceea ce facem atunci când nu distingem în mâinile conducătoare biciul regulilor, al legilor și acadeaua compensatoare.

Pune masca peste tot și nicăieri, ia-ți temperatura, dar „desepeurile” nu răspund neam!

Jucând baba oarba, adică statul, cu covidul dinainte de martie, ba având kituri dar neavând reactivi și când avem rezultate n-avem medici nu e… „curat murdar”? La fel cum, aplicând amenzi cât salariul pe câteva luni unor semeni, impunând izolări, carantinări, de-a valma, simptomatici și asimptomatici, nu se cade că-i totul… „curat murdar”?

ADVERTISEMENT

De te-ntrebi: o fi citit chirurgul de apendicită din vechea plasă a Vasluiului din județul Tutovei, iar virusații medical ce apar cu el „luatul cu arcanul” din amintirile lui Creangă?

Și instrucția cu… pune masca peste tot, și precis pe nicăieri, ia-ți temperatura pe la toate ușile, dar nu răspund neam „desepeurile”, nu-i tot.. „curat murdar”?

ADVERTISEMENT

„Greața” lui Jean Paul Sartre a devenit acum „vomă”. Și nu doar în „Europa”…

Câte ar mai fi de spus, după ce am primit cu brațele deschise de 30 de ani mizeria Occidentului decadent ca un laborator în care se fac experiențe pentru distrugerea tâlhăriei de piață. Ni s-a impus în fiecare zi să ne batem joc de ceva și să ne vindem tot ce-a fost al nostru, trădarea devenind mult mai rentabilă decât dragostea de țară.

Ce-i drept, luptându-se și Occidentul cu această pandemie, stârnește și el grimase de uluială. Hai să luăm cazul unor orășele în care vechea graniță dintre Franța și Belgia e prin mijlocul străzii. Sau între Franța și Elveția, unde sunt multe locuri identice. În Belgia este obligatorie purtarea măștii, în Franța, nu! La fel a fost până de curând între Franța și Elveția! Deci, pe trotuarul belgian ai mască, iar când treci pe celălalt… o scoți! Bineînțeles că „e covidul, nu-i covidul” poate declanșa zornăit de mărgele de curcă.. „La Nausee” (Greața) pe care Jean Paul Sartre o atribuia politicii interbelice, acum a devenit „vomă” nu numai prin „Europa”.

Haita schelălăindă de asimptomatici fotbalistic, fără antrenamente între două eprubete și bețe în năsucuri

Iar ceea ce s-a petrecut și hotărât în fotbalul nostru de când cu „ia covidul, nu lua covidul!” este tot din categoria „curat murdar”. O iau pe-ndelete, în doar câteva fapte și imediat așa-zisele măsuri reparatorii. Cum ar trebui să fie după „Teoria generală a Statului și Dreptului”. Dar nu e!

Fără tăgadă, așa cum semnala mai ieri Gică Popescu, fotbalul și slujbașii săi au fost cei mai căutați de acest „carcalac”, cum îi spune Mircea Badea covidului de când a apărut în noapte. „E covidul, nu-i covidul” a afectat cel mai mult, testata sau mai puțin testata, haita schelălăindă de asimptomatici fotbalistic de ceva ani a „câinilor roșii”, tare decolorați. Au intrat in corpore cu toții în hinghereala carantinei, neputându-se antrena măcar cât între două eprubete și bețe scormonitoare în năsucuri.

Testele de la „Regina Maria”, ca la „Baba Hârca” în deal!

La Iași, Cabral, la prânz avea „carcaletele”, și peste trei ore… nu-i! Cam la fel și pe la alte trupe practicante a futbolului, testate la „Regina Maria” ca la „Baba Hârca”, în deal. Speculații peste elucubrații, ajungându-se ca programările jocurilor să fie „harcea-parcea” spre „hales bules”. Nedreptele „play-off” și „play-out” au ajuns să însemne „joacă of, of” și „joacă au!au!” Precedentul cu două regulamente ce nu știu oficialii când și cum se aplică, cazul Istvan Fulop în Cupă și programarea lui Dinamo, ierta-vor păcatele “Cel de Sus”, că aveţi “eject” de Doamne, Doamne furând slujbaşi ca şi apropietarul! 7 meciuri în 17 zile este imposibil. Dovedind că în lipsa lui Gino Iorgulescu, răpus de necaz, ceilalţi diriguitori de la Federaţie şi Ligă habar n-au de fotbal. Numai nişte iresponsabili cu frizuri în bucle peste ţeste ce sună a bau, bau, precum oltenaşul în slip şi fără jambiere ce crede doar el că-i zapciul sportului pot permite ca în caniculă de iulie şi august unii să stea cu zilele, iar alţii să poată juca oficial la 2-3 zile. Dacă opreai fotbalul la timp, pandur rămâneai.

Oricum, pentru Dinamo, situaţia în care a ajuns, scăpând de retrogradare pe teren sau prin Covid va fi târâtă în timp ca o mare ruşine. Piatră de moară pentru întreaga sa istorie la cât de sugubăţ ne e neamul în vorbe de duh. Alea vechi, cu “Securitatea”, “Miliţia” vor fi…doar alintări ale copilăriei.

Etapa care ar trebui să ia masca fotbalului

Adică, luni să ştim campioana în mare măsură şi să se oprească curata nebunie a play-out-ului. Aşa ar fi normal, dacă normalitatea ar fi ceva care să ne caracterizeze.

Vineri au evoluat suratele de luptă pentru titlu în ultimii ani, “Steluţa” lui Conu’ Jean Barbu şi “chefereul” frânarilor din vechiul castru roman “Napoca”. Polemici după şi înainte de diferiţi analişti, cuvânt, dar mai ales preocupare prin aşa-zisa tărie a opiniilor, ce aşezat altfel de gramatici perfizi, ar putea însemna şi…”anal” şi “canal” în rol de bibliografie.

“Steluţa” a dat, iarăşi, semne de gândire logică. Evoluând aproape de la egal cu greii lui Petrescu “carantinatul-internatul”, cu tinerii de incontestabilă calitate: Perianu, Niţă, Istrate, Pantea, Dumitru, Pandele. Mult mai de viitor cert de fotbalişti, faţă de doar practicanţii jocului: Briceag şi Buziuc, proaspete “fâsâietoare” achiziţii. Fiecare işi face ordine în casă şi “chefereul” a întors în ultimele 10 minte, profitând de dezordinea din defensiva stelistă, poleită cu umbrele de apărătorii Miron şi Cristea. La care s-a mai adăugat şi portarul “Vlad ezitantul” devenit asfel “Vlad dracul” din casa creştinului Gigişor Becali.

Sâmbătă, Sibiul a reconfirmat seria de victorii şi la Clinceni. Din cei cam opt străini pe care-i aruncă în teren conchistadorul spaniol de pe margine, chiar dacă sunt cam greoi, au execuţii, deci ştiu fotbal. Bine aşezaţi şi tacticizaţi sunt eficienţi prin felul în care ştiu cu mingea şi câştigă.

Iar în aceeaşi zi, mai spre seară, “Viitorul” a pierdut cam ca în 2012 cu Steaua, în faţa bivoacului de bloc eficient ce aruncă suliţi nimicitoare pe contraatac a “Sepsiului”… “grozavului” lor antrenor. I-am exagerat calificarea antrenorului de la Sf. Gheorghe, dar ştie meserie. Altfel, n-ar folosi cu cei care merită cu prisosinţă, chelfăneala. Şi pe fondul în care jucătorii lui Hagi au reconfirmat că, în apărare, sunt şvaiţer de Dobrogea.

Un fel de “ia covidul, nu-i covidul”

În noaptea aceleiaşi zile, “Gaz Metanul” doar a pontat la Botoşani că-i pe teren. Când sponsorii cu teşchelele pline se încaieră sub îndemnul Primăriei, dând în ghiocul descântecelor cine să conducă mangafaua, totul este, din nou, “curat-murdar”.

Duminică, când m-am mai pricopsit cu un an, Iaşul, din penalty, mi-a învins “Chindia. Care a cerut şi ea aceeaşi “pălitură de osândă”. Un fel de “ia covidul, nu-i covidul”, în care per total, “Dulcele târg al Moldovei”, prin glasul de clopot sfinţit în fotbal al lui Mircică Rednic, speră să rămână pe prima noastră scenă fotbalistică.

Câtă dreptate de Nostradamus al fotbalului a avut cu hăt ani în urmă, Romică Paşcu, când a prezis că nu trebuie să retrogradeze nimeni.

Adevăr valabil şi pentru “Dinamoul”, strunit acum de cunoscătorul de fotbal Gigi Mulţescu. Dintr-o simplă privire a trimis în teren prieteni ai mingii, şi-a închis bine blocul funcţional şi norocul i-a surâs, într-un fel, şi prin bara lui Morar din minutele de prelungire. Oricum, opriţi “federalligistiştilor” “carcalacul” din acest an al fotbalului. Merge şi “carcalete”, combinaţia aceea blestemată de băuturi după care-ţi dai palme a doua zi.

ADVERTISEMENT