Fotbal international

Editorial Daniel Şendre. Dreptul românilor la lumină: Vedeţi voi căsuţa aia încercuită acolo, jos?

Editorialistul FANATIK.RO, Daniel Şendre, scrie despre o problemă care în România nu ar fi putut să apară niciodată.
12.01.2018 | 18:34
Editorial Daniel Sendre Dreptul romanilor la lumina Vedeti voi casuta aia incercuita acolo jos

Vedeţi voi căsuţa aia încercuită acolo, jos?

Proprietarii ei au oprit proiectul construirii noului stadion în valoare de 1 miliard de Lire Sterline al lui Chelsea.

Motivul? “Dreptul la lumină”, pe care îl au conform legii din Marea Britanie. Cu alte cuvinte, dacă stadionul va fi construit, aşa cum prevede proiectul, acesta le va umbri o parte a casei. Insist pe “o parte”.

Familia Crosthwaites locuieşte acolo de 50 de ani, iar somaţia le-a fost semnată chiar de către primarul Londrei, Sadiq Khan.

Chelsea le-a oferit compensaţii în valoare de aproape 1 milion £, dar proprietarii se ţin tare. Ceilalţi proprietari din zonă au luat banii de la Abramovici, care au fost mai puţini, pentru că proprietăţile lor sunt un pic mai departe de stadion, deci noua construcţie nu le conditionează în aceeaşi măsură lumina de care avem nevoie toţi în vieţile noastre. 

O casă asemănătoare s-a vândut acolo, recent, pentru suma de 1,8 milioane £, deci oamenii stau pe ceva bănuţi, mai ales că Chelsea e un cartier exclusivist al Londrei.

Dar vorbim totuşi de un proiect în valoare de 1 miliard şi compensaţii de 1 milion, într-un oraş în care soarele apare doar dacă-l plăteşti, vedeţi bine!

Consiliul local va da un verdict azi şi cel mai probabil acesta va fi în favoarea lui David, nu a lui Goliath, deşi Goliath este cel care va aduce comunităţii şi alte investiţii, iar statului sume colosale din taxe. Numai că în partea aia de lume nimeni nu este mai presus de lege, iar dreptul celui mic este garantat în egală măsură în care este garantat şi al celui mare.

Inutil să amintesc că Chelsea şi Abramovici pe lângă familia Crosthwaites sunt giganţi, dar în UK asta nu-i ajută cu nimic. Mai mult decât atât, am pus problema strâmb.

Pentru că în povestea noastră chiar gigantul se asigură că drepturile celui mic sunt respectate, oficialii lui Chelsea fiind cei care au stopat demararea propru-zisă a lucrărilor, deşi reamintesc că au toate aprobările necesare. Pe lângă compensaţia uriaşă pusă la dispoziţie, oficialii au oferit familiei şi “legal advice”, în valoare de 50.000 de Lire, asta însemnând să-ţi ajuţi aproapele chiar şi atunci când îţi este duşman, practic. Dincolo de faptul că nu vor să îşi asume niciun risc, cel mai mare fiind acela ca o parte a tribunei est să fie modificată, Chelsea vrea ca toată lumea să fie mulţumită şi comunitatea să susţină proiectul total, aşa cum e gândit el acum.

Şi începând de la fanii lui Chelsea până la Consiliul Local, toată lumea e fericită.

Ce s-ar fi întâmplat la noi, dacă problema ar fi apărut în cazul construirii unuia dintre cele patru stadioane pentru Euro 2020?

Răspunsul e simplu. O astfel de problemă nu ar fi putut să apară, pentru că românilor nu le garantează nimeni dreptul la lumină. Nici la propriu, nici la figurat, din păcate.