Editoriale

Editorial Daniel Șendre: “Fără jandarmi pe stadioane”

21.06.2018 | 11:30
Editorial Daniel Sendre Fara jandarmi pe stadioane

Jandarmeria a făcut abuzuri la proteste aseară, iar filmulețele care circulă pe rețelele de socializare atestă acest fapt. Cei aflați în piață nu s-au comportat violent. Jandarmii au reținut oameni care doar se uitau cum erau reținuți alții. Au săltat chiar și un jurnalist german, cu tot cu legitimație și camera din dotare. Acum cred că au înțeles mulți dintre cei aflați acolo ce simt suporterii în relația cu strașnicul jandarm român.

“Nu se poate, au făcut ei ceva, că doar nu ridicau panseluțele degeaba”

Uite că voi n-ați făcut nimic și tot v-au întors mâinile la spate! A cam durut, este? Nici fața lipită de asfalt nu s-a simțit prea comod, bănuiesc. Amenda e chiar de dorit în cazul de față, o plătești și ai scăpat. Dar durea și vănătăile rămân.

Fiți mulțumiți că n-ați simțit și gazele, de care golanii ăia au parte din plin!

E amuzant aproape cum funcționează karma câteodată. Să fii brutalizat din senin, după ce le-ai dat flori, nu e frumos. Slavă jandarmului român!

Bărbați bine legați, sănătoși tun, echipați ca de război, care se antrenează zilnic în lupta corp la corp. Tehnicile pe care le deprind se suprapun forței lucrate în timp. De acționat sunt învățați să acționeze eficient atât individual, cât și în dispozitiv. Majoritatea dintre ei sunt tineri care abia așteaptă un pic de acțiune, pentru că doar antrenamentele devin plictisitoare după o vreme. Și iată că vine câte o zi ca cea de ieri, când, deși oamenii nu fac nimic, ordinul vine. “Intrați în ei”.

Se întâmplă la fel pe stadioane. Iar acolo, pentru jandarm, ostilitățile debutează mai fair-play decât în piață, cu gaze iritant-lacrimogene, care îl năucesc pe suporter înainte de ploaia de bastoane, picioare și pumni.

În țările civilizate, arma aceasta se numește “Riot Police” și nu este scoasă din cazărmi decât în situații excepționale, când lucrurile scapă de sub control. Atenție, nu când tind, ci când s-au produs deja distrugeri sau incendieri! Riot vine de la revoltă.

La noi, jandarmul îl supraveghează în mod curent pe suporter cu arma la piept și butelia de gaz la șold. Drăguță senzație trebuie să trăiești în peluză cu brațul armat al statului lângă tine, în condițiile în care infiltrații jandarmeriei se află deja printre ei. Doar nu credeați că bannerele cu “România, stat polițienesc” au apărut din senin, sper 😉

Ce face suporterul diferit față de cetățeanul simplu din Piață este că e vocal și refuză să accepte tratamentul la care este supus, la fel ca tine, fără să facă nimic, uneori, așa cum pretind. Faptul că sunt tratați apriori drept infractori e o provocare de neacceptat în peluză, iar pentru asta nu poți să-i condamni.

Și de acolo fricțiunile. Suporterul câteodată înjură, jandarmul amenință, iar când ordinul vine, acesta din urmă se răzbună.

Despre oportunitatea intervențiilor sau despre vina suporterilor putem discuta la infinit, cert este însă un lucru. Nu pentru a urmări un meci de fotbal supravegheat cu carabina au murit tineri la Revoluție. Iar carabina o puteți vedea mai sus, nu exagerez cu nimic.

Cred că e cazul să se alinieze și România la civilizație. Pe stadioane nu au ce să caute jandarmi, decât atunci când situația o cere, dacă apar violențe, altfel de securitate trebuie să se ocupe stewarzi. Tratați suporterul ca pe un om, iar el nu se va comporta ca un animal! Pentru că pe stadion vine din pasiune pentru fotbal, nu pentru a se răfui cu statul român, deși acesta îl tratează ca pe un gunoi, iată!

La fel cum poate ai fost tratat și tu, cetățeanule, de multe ori, în Piață!

Tags: