Fotbal intern

Editorial Daniel Șendre. Suporteri care nu respectă și jurnaliști care mint. “România își pierde mințile definitiv”

16.05.2018 | 12:24
Editorial Daniel Sendre Suporteri care nu respecta si jurnalisti care mint Romania isi pierde mintile definitiv

Vi se pare exagerat titlul? Încerc să explic. Apoi o să vă mai întreb încă o dată.

Marți, 15 mai 2018. O zi tristă pentru România. Cristian Țopescu, vocea cu care mulți dintre noi am crescut prin vremuri întunecate, ne-a părăsit. Patetic sau nu, sper că Maestrul s-a dus într-o lume mai bună.

La Voluntari, galeria lui Dinamo strică momentul de reculegere în memoria sa, apoi unii dintre suporteri, prezenți pe stadion sau în fața televizoarelor, acasă, încearcă tot felul de explicații prin care să scuze comportamentul necivilizat. Că la început a fost liniște, că apoi a fluierat arbitrul și galeria a înțeles greșit, că nu știu ce. Adevărul e unul singur, acesta: suporterii lui Dinamo au profitat de momentul de liniște pentru a se răfui cu rivalii de o viață, stricând un moment care ar fi trebuit să rămână, totuși, solemn. Iată și o posibilă explicație. Cristian Țopescu a fost angajatul clubului Steaua pentru o bună bucată de timp, fiind mai mult decât crainicul stadionului Ghencea, aș îndrăzni să spun, fapt pe care cei mai înrăiți dintre “câini” nu vor reuși niciodată să-l ierte. Le face cinste sau nu, judecați dumneavoastră, eu rămân la fapte, e realitatea necosmetizată în lumea asta ultra a lor.

Iar dacă cineva mai are vreun dubiu, iată chiar mărturia unuia dintre ei, mărturie care va rămâne anonimă, dar pe care o redau întocmai. Am obținut acceptul autorului.

“Să trăiești. Am fost la meci, sunt pe drum spre casă. Nu e cum zic băieții ăia la tine pe Facebook. Asta între mine și tine. Și dacă nu mă crezi că am fost la meci aruncă un ochi la știrea cu pricina din ( … ) În poza de acolo apar și eu. Nu da pe pagină că am zis ceva, doar să știi adevărul. A fost urât. Oribil. Am cântat și eu.”

Și cu asta cred că am încheiat subiectul.

Cu intenție sau fără, acesta a fost unul dintre episoadele regretabile ale serii de ieri. Protagoniștii celui de-al doilea sunt jurnaliștii, însă.

Imediat după momentul de reculegere, Ionuț Angheluță, comentatorul Digi, are o reacție vehementă la adresa suporterilor dinamoviști, pe care îi jignește, în direct, fără rezerve. “Societatea mai produce și rebuturi din când în când”, a spus el, declarație consemnată de GSP.

E normal? Vă las tot pe dumneavoastră să judecați, eu relatez faptul.

Jurnalism pervertit

Meciul începe, secundele trec și explodează al doilea eveniment al unei seri îngrozitoare pentru noi toți, ca națiune, ca țară. Comentatorul Digi face un anunț șocant, tot în direct, în minutul 56:28.

“Operatorul nostru a fost bătut de suporterii lui Dinamo, care sunt niște golani. Dinamoviștii arată mizeria de care sunt în stare. Ar trebui ca meciurile din Liga 1 să beneficieze de măsuri de securitate mai mari. O galerie absolut de toată jena a avut Dinamo în această seară”, a fost comentariul lui Angheluță, consemnat și acesta de GSP.

Concomitent, pe site-ul televiziunii apare știrea în care se vorbește despre un pumn aplicat cameramanului, în titlu existând chiar și numele agresorului: Elias Bucurică, adică unul dintre liderii PCH. În știre se vorbește despre “așa zisa galerie a lui Dinamo” și despre “un pumn aplicat în ceafă operatorului, prin gard, de către Bucurică”. Print screen în galeria foto mai sus.

Relatarea în ton și mai dramatic continuă pe TV în emisiunea lui Vali Moraru, cu titluri grave care curg pe croll. Toată presa preia ce spun cei de la Digi.

Meciul se termină și lucrurile încep să se schimbe, însă. Pe rețelele de socializare, martori oculari spun că Digi exagerează, chiar minte. Prin telefon intră și cameramanul agresat, care calmează lucrurile. Bătaia devine agresiune, pumnul devine palmă, apoi palma împunsătură, totul sub precizarea că: “sunt foarte bine, a fost doar o glumă, nici vorbă de spital”. Deci până la camera de gardă se ajunsese cu exagerarea! De plecat am aflat de la cameraman că nu din cauza “agresiunii” a plecat de lângă gard, ci de teamă să nu fie “înțepat cu ceva, să nu ia vreo boală”. Numele lui Elias Bucurică dispare din peisaj.

Curioasă manieră de a face jurnalism!

În prima instanță, comentatorul face un anunț de o gravitate extremă, evident forțat. Apoi, colegii de la site dau știrea pe un ton și mai grav. Toți înainte ca măcar să fi vorbit cu colegul presupus bătut, pentru că dacă ar fi făcut-o, bănuiesc că omul le-ar fi spus același lucru pe care l-a spus ulterior în emisiunea lui Moraru.

Care Moraru, între timp, anunța inclusiv pe Facebook despre colegul “lovit și împiedicat să își facă meseria”, catalogând atitudinea galeriei lui Dinamo penibilă și revoltătoare. “Doar Rușinea București”.

Subscriu la asta cu atitudinea, e condamnabil ce au făcut, dar la fel de condamnabil e și comportamentul lipsit de orice urmă de profesionalism al jurnaliștilor. Ba e chiar infinit mai grav ce au făcut ei, pentru că jurnaliștii nu doar trebuie, ci sunt obligați să înțeleagă puterea și responsabilitatea pe care le au.

Au prezentat distorsionat realitatea, exagerând nepermis și de neînțeles. Au mistificat, practic, adevărul. Să renunți cu atâta seninătate la regula de bază a jurnalismului, aceea de a verifica o informație, e inacceptabil. Când verificarea respectivei informații însemna să adresezi o simplă întrebare chiar colegului tău, parte a știrii, iar tu nu o faci, e scandalos.

Ziaricii lui Boanchiș și ce poate aduce bun ura?

În țările civilizate, relația dintre suporteri și jurnaliști e una de respect, în timp ce la noi aceasta s-a transformat în ură. Mai sus aveți doar câteva dintre motivele care au condus aici.

De la televizor, de la Digi, în direct, de pe site-ul televiziunii și din toată presa, care a preluat în timp real informația, milioane de oameni au aflat că suporterii lui Dinamo au bătut un om. Milioane de oameni au aflat că suporterii lui Dinamo sunt niște golani.

Tonul s-a mai îndulcit la Digi apoi, dar știrile pe restul site-urilor au rămas la fel.

Milioane, cel mai probabil, de români, s-au dus la culcare cu acest gând. Între timp, lucrurile s-au schimbat exponențial, adevărul fiind, practic, altul, o spune chiar operatorul implicat, dar câți dintre milioanele acelea de oameni vor mai afla cum au stat lucrurile, de fapt?

Exact același lucru s-a întâmplat și la Realitatea TV, cu mitingul pașnic din Piața Victoriei stricat tot de suporteri dinamoviști “huligani”. Cu Rareș Bogdan în rolul lui Vali Moraru de aseară. Primul și-a prezentat scuze ulterior, dar ce mai conta? Răul fusese făcut.

E unul dintre lucrurile pe care suporterii îl știu, e un tip de judecată pe care ei îl fac constant, dinamoviști, steliști sau rapidiști fiind. De la un mod defectuos de a face presă a pornit scânteia care a aprins ura.

Aș vrea să atrag atenția asupra poziției ingrate din care scriu acum aceste rânduri. Aș fi putut să-mi văd de treabă și să tac, dar am ales să scriu cu riscul de a-mi atrage oprobriul colegilor jurnaliști. Nu-i nimic, mi-l asum, îndemnându-mi colegii să se gândească de ce Boanchiș, un nume mare al presei, ne numește, ironic și repetat, “ziarici”. Și să reflecteze la asta. Presa are tarele ei care trebuie corectate, iar la acest proces trebuie să contribuim fiecare dintre noi în parte.

Cam aici suntem. Suporteri care nu știu să respecte momente care trebuie respectate și jurnaliști care denaturăm senin realitatea. România pare că își pierde mințile definitiv, cum spuneam.

Vi se mai pare exagerat titlul?