Editoriale

Editorial de etapă Cornel Dinu. Piaza rea de la Craiova și Steaua „fecesebistă”, „Smurdul” de la Dinamo, patologia „Bursucului cheferist” – circul fotbalului românesc

14.07.2020 | 11:16
Editorial de etapă Cornel Dinu. Piaza rea de la Craiova și Steaua „fecesebistă”, „Smurdul” de la Dinamo, patologia „Bursucului cheferist” – circul fotbalului românesc
Editorial de etapă Cornel Dinu. Piaza rea de la Craiova și Steaua „fecesebistă”, „Smurdul” de la Dinamo, patologia „Bursucului cheferist” – circul fotbalului românesc. Sursa foto: Flaviu Buboi/Sport Pictures
ADVERTISEMENT

Primul meci al acestei etape, decalate ca număr în play-off față de play-out și din cauză de „măști” ce blochează și creierele, a fost la Botoșani, unde a poposit Astra.

Ceva, ceva s-a mai combătut doar în prima repriză, pentru ca în cea de-a doua să se confirme un profund 0-0, „nula na nula” în toate privințele…

ADVERTISEMENT

Șocul a fost în mare măsură dat de antrenorul loco, Marius Croitoru și turuiala sa emanată parcă din jambierul ce-i acoperea o parte a cracului de trening. Numai așa putându-se explica că a comentat parcă alt „film” decât acela din teren.

Editorial de etapă Cornel Dinu. Piaza rea de la Craiova și Steaua „fecesebistă”, „Smurdul” de la Dinamo, patologia „Bursucului cheferist” – circul fotbalului românesc

Mutat sâmbătă, la oră de plajă, în care trebuie să te ascunzi și de Covid anunțat dar neconfirmat, recitalul Viitorului în fața Clinceniului a fost mult mai convingător decât m-am așteptat.

ADVERTISEMENT

Ai lui Hagi „boys” au făcut ce-au vrut pe teren, etalând posesie și finalizare de mare echipă. Desigur, și cu „concursul” doar „martorului” din iarbă, Neacademica dintre coceni.

Că ai bietului Ilie Poenaru, doar ordonanțe în fotbal, n-au adus cu nimic ca ordine și dăruire cu Luftwaffe și piloții săi de sacrificiu din al Doilea Război Mondial ce-și aveau aerodromul la Clinceni…

Admirând evoluția Viitorului, mi-am adus aminte de marea echipă națională a Perului din anii ’70, care realmente „picta” impresionist cu mingea pe gazon. Și ce fotbaliști-pictori avea! Hector Chumpitaz., Roberto Challe (care mi-a aruncat odată, la Lima, mingea de două ori peste mine de nu mai știam unde e…), Pedro „Perico” Leon, Hugo Sotil, unicul Teofilo Cubillas… Desigur, respectând proporțiile…

ADVERTISEMENT

Editorial de etapă Cornel Dinu. „Hermannstadtul” Ruben Albes și înșelătorul Bolero al lui Ravel

Al nouălea val al „voluntarilor” lui Mihai Teja le-a adus și prima înfrângere, la Sibiu. N-am nimic cu spaniolul adus să conducă Hermannstadt-ul, Ruben Albes, decât faptul că, așa cum s-a prezentat îmbrăcat pe margine întâia oară, mi-am simțit jignit neamul și țara.

Suntem colonie a Europei hrăpărețe astăzi, dar a rămas la mulți români în port și vorbe semne incontestabile că Bucureștiului, pe bună dreptate, i se spunea „Micul Paris” prin anii ’30.

Așa cum, după două înfrângeri, obținând trei victorii consecutive, Ruben Albes dovedește că a făcut școală de fotbal adevărată la el acasă. În comparație cu afacerea personală în care au transformat aceeași instituție, doar ca nume, de la noi arendașul Mircea Rădulescu și cei care i-au călcat pe urme după 2003.

ADVERTISEMENT

Ruben Albes a înțeles repede ce „marfă” are și a pus-o în valoare închizându-se aproape ermetic în propria jumătate de teren. Și ieșind realist, prin contraatacuri cu schimbarea direcției, nimicitoare adesea pentru apărările adverse. Sper să nu fie la fel de înșelător ca Boleroul lui Ravel…

Editorial de etapă Cornel Dinu. Chior în țara orbilor fotbalistici, Bălănescu n-are scuza devotamentului în numele istoriei „câinilor roșii”, la cât întuneric de decizii a regizat

Eee, și acu-i acu’! Dimanoul se afundă în mocirla cu felinar roșu de la hotel Rin parcă fără scăpare. Mihalcea și al său „team work” au fost condamnați la locul de muncă. Au încercat să dreagă busuiocul „haitei” având la dispoziție doar vreo patru, cinci fotbaliști, restul… rest, „grație” practicilor de bacșiș inconștient al trioului Bălănescu – Iorga – Antonio, ce a adus prea mulți doar practicanți ai fotbalului în ultimii ani.

Doar Gigi Mulțescu, la începutul dezastrului Nevoiță, și acum trei ani  Cosmin Contra au mai ținut pavilionul învingător din „Ștefan cel Mare” oarecum fluturând.

ADVERTISEMENT

Dacă Bălănescu s-ar fi rezumat numai la a face contracte și nu cui să facă, cu neantrenori cu tot de același nivel, n-am fi ajuns în halul ăsta. Simțindu-se chior în țara orbilor fotbalistici ai Dinamoului de la locanta Rin, n-are scuza devotamentului în numele istoriei „câinilor roșii”, la cât întuneric de decizii a regizat.

Am vorbit de meci imediat după fluierul final, nu mă mai repet. Când înșeli cu premeditare fotbalul, și șansa te părăsește. Edificator, minutul 73, când, scăpat singur, după o pasă, că aia pasă a fost, de la șubrezitul stoper ieșean Frăsinescu, dacă antitalentul Popa ar fi lobat mingea peste portar și s-ar fi făcut 2-0, parcă s-ar fi închis puțin geamurile de la terapia intensivă a Spitalului de Urgență, care privesc holbate fără să înțeleagă nimic, terenul atâtor victorii ale generațiilor de „câini roșii” autentici. Asta sugerează unde s-a prăbușit echipa în ultimele două sezoane…

Oamenii au ajuns departe, pe spinarea cailor și păziți de câini. Când nu mai ai nici cai (fotbaliști), nici câini (oameni care să păzească clubul de impostori) devii din Dinamo Dimano. Ce vinde tot numai ca să-și umple buzunarele pripășiții doar din interese meschine, crezându-se mari șefi.

Editorial de etapă Cornel Dinu. Piaza rea care subțiază jocul atât la Craiova, cât și la Steaua „fecesebistă”

Regalul etapelor reunite a fost, și ca nivel al jocului, între Craiova și Steaua „fecesebistă”, în cetatea și fotablistică a Băniei. Joc plăcut, antrenant și palpitant, etalat de două distribuții care de la mijloc în față arată bine pentru campionatul nostru.

Apărările, însă, în special în zona centrală, sunt piaza rea a celor două trupe. Ciosic și Acka rezistând mai bine decât bancurile de apărători Cristea – Miron.

În ciuda atacurilor de final ale steliștilor, diferența câștigătoare de un gol a gazdelor s-a păstrat. Și „oltenii”, cu ghilimele obligatorii, impresarii știu de ce, s-au mai apropiat cu un pas, important, de visul neâmplinit de 29 de ani. În timp ce evoluția contradictorie a Stelei „fecesebiste” a contat doar emoțional, în ciuda unei reale presiuni cu ocazii și faze de penalty-uri neacordate de întâmplătorul arbitru Bîrsan Marcel, ale inestimabililor doar ca preț Man, Coman și Tănase.

Editorial de etapă Cornel Dinu. Se zice că de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere… Păi ce ne facem, atunci, cu Dimanoul lui Nevoiță?!

Revin la durerea mea și vă propun o singură reflecție. De luat în calcul pentru cei de la Dimanoul lui Nevoiță: Bălănescu, albitorul de nefotbaliști cu ajutorul de nepus pe nicio rană că dă-n cangrenă al lui Iorga, scutul inspirator de păcălici ai fotbalului, și încă prea mulți care s-au perindat pe-acolo doar cu efect de roi devastator de lăcuste.

Deci: Cristiano Bergodi, îndepărtat pentru lipsa rezultatelor de la Voluntari, este acum la Craiova, aproape de a luat titlul. Chiar și așa, cam fără apărare cum are, de exemplu, CFR-ul, dar, atenție!, cu fotbaliști în poartă și de la mijloc în sus…

În contrapartidă, aduceți-l mâine pe Jürgen Klopp, pe Pep Guardiola, pe José Mourinho sau pe cine mai știți pronunța de pe băncile tehnice ale echipelor care fac furori în Europa și veți vedea că și aceștia doar printr-un miracol ar salva acum Dimanoul de la siluirea nevoită din ultimii ani.

Se zice că de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Păi dacă Dinamo a ajuns să aibă doar câțiva fotbaliști și aproape nimeni în postură de conducător care trăind istoria echipei se identifică prin ea, nu e cam mult să-i cerem echipei să câștige și să se salveze?

Editorial Cornel Dinu. Dragul meu „Smurd”, la ce „pacienți” cu Covid anti-fotbal ai la dispoziție, numai ruga ascultată din Ceruri ne mai poate salva…

„Noaptea, ca hoții”, cum se mai zice, din bălănesceala felinarului roșu de la Rin Hotel nevinovatul Adrian Mihalcea, care a scris istorie și știe ce-i Dinamo, a fost scos pe fărașul în care ar fi trebuit să-și ia demult tălpășița de la comanda echipei diavolul Nevoiță și ai săi încornorați.

Și a fost așezat pe rugul încins din „Groapă” al cincilea antrenor într-un sezon dramatic, record nefast greu de doborât pretutindeni în fotbal, prietenul Gigi Mulțescu. Care „știe jocul”, cum spunea nea Tinel Stănescu, și a făcut echipă de fotbal la încă… Dinamo în 2013.

Și datul afară al celor care nu acceptau să vă faceți mendrele vinovate, știind și trăind cu sudoarea și dăruirea izbânzii în anii de glorie 1980 ai brandului Dinamo, ce a fost aproape să cucerească Europa cluburilor, l-ați început în acel an-blestem pentru Dinamo când ați apărut, 2013, chiar cu… Gigi Mulțescu!

Bată-vă Cel Sfânt, încornoraților, aveți obrăznicia să vă declarați dinamoviști, când sunteți la doar câteva jocuri și „jocuri” să duceți în Iadul vostru de apucători hulpavi atât de încântătoarea și invidiata istorie a „câinilor roșii” din teren și din tribune decenii la rând?!

Dragul meu Gigi, cu ceva ani buni în urmă, când erai la Sportul Studențesc, unde ți s-a dat și ai avut timp să crești o frumoasă generație și să construiești o bună echipă, după ce ne-ai dat un halucinant 5-4 chiar la noi în „Groapă”, și ți s-a făcut rău… Și-am stat lângă tine la terapia intensivă de la „Urgență”…

De ani buni, salvând echipe, și se zice „Smurdul”. Mă rog pentru Dinamo ca într-adevăr, mai ales după atâta distrugere de care avut parte, să fii providențialul „Smurd” fotbalistic care să ții în viața primei divizii echipa. Dar la ce „pacienți” cu Covid anti-fotbal ai la dispoziție, numai ruga ascultată din Ceruri ne mai poate salva…

Pentru că numai în filme Scaraoțchi de pe Pământ – prințul Lucifer izgonit era doar în Ceruri – se travestește în… câine, se dă chiar cu roșu!, și face… prăpădul de la Dinamo din ultimii ani!

Editorial de etapă Cornel Dinu. Târgoviștea la chindie, „Chefereul” la… Căpâlna, Gaz Metan rarefiat de lupte „intestine”

În ultimul meci al etapei de play-out, Târgoviștea mea a continuat să se rostogolească spre chindia apusului de pe prima scenă a fotbalului de la noi. A pierdut clar în fața lui Sepsi, chiar dacă s-a închis destul de bine într-un 4-4-1 după eliminarea lui Ivancic în minutul 35.

Eliminare dictată abuziv de rătăcitul și acum în lumea din ce în ce mai rărită de valori a arbitrajului mioritic Sebi (mai bine Țepi, de la țepe, ca renume din pălăvrăgelile scoase prea des din fluier) Colțescu. O mai circula și acum pe roți vinovate?

La ce conducători a avut Târgoviștea în fotbal, începând cu T.C.T.-ul grecului Baronide, cu moară cu tot, Mircea Săndulescu, directorul Țițiclis al „UPetului” și Titi Ionescu, ajungerea la zarzavagiul Ghergu în rol de Mecena al jocului nu-i altceva decât decadență fără frâne la vedere ce îi e dată neamului s-o suporte.

Și când te gândești că edilii orașului și ai județului fac mereu totul ca echipa să aibă de la salarii la zi până la cele mai bune condiții de pregătire ceas de ceas, ca puține echipe din harababura de la noi…

Pe vremurile vechilor conducători ai fotbalului târgoviștean, de care aminteam, bulgarii de pe Valea Mariței, ce se dau sârbi la Băleni Sat, aduceau doar zarzavaturile minunate în piața ctitorită de nefericitul rege Carol al II-lea și gata! Chiar și atunci când, la vederea atâtor jalbe în proțap, patriarhul Nifon și-a scuturat papucii în cerdacul Palatului Domnesc și dus a fost…

Editorial de etapă Cornel Dinu. Dănuțe, când te plângi de toți și toate, gândește-te la profesorul Dâncu și-o să-ți treacă!

„Chefereul” s-a impus în pasul dansului de la Căpâlna, clar, în fața unui Gaz Metan rarefiat în care lupta pentru a pune mâna pe „puțul cu bani” al bogaților sponsori Romgaz și Transgaz cu clanul Iordănescu pe post de… „foratori” pare pe viață și pentru viață.

Cu Dan Petrescu aruncând petece de vorbe nervoase că l-ar fura alții, trecând senin peste penalty-ul ce i s-a dat la Chipiciu, care și-a tras singur covorul de iarbă de sub picioare, ce nu se dădea nici în comuna Hoțomanca, ajunge!

Gata, Dănuțe, să n-ai cumva tupeul obraznic să ne dai peste ochi iarăși făcându-te că nu știi că prietenul la nevoie al proprietarului tău inventat din retrocedări, Neluțu Varga, nu se trage de cataramă cu profesorul Dâncu, sociolog incontestabil, dar cu mâini de hocus-pocus iosefinian, ce nu dau, ci doar iau, creatorul cerberului Burleanu. Și după ei, prăpădul!

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri