Editoriale

Editorial de etapă Cornel Dinu. „Steluța” s-a comportat cam șopârlește, Dănuț Petrescu și „plutonul său de execuție” sunt definiția cinismului eficient, U Craiova ne-a accentuat dorul de… Gică Hagi!

15.09.2020 | 11:48
Editorial de etapă Cornel Dinu. „Steluța” s-a comportat cam șopârlește, Dănuț Petrescu și „plutonul său de execuție” sunt definiția cinismului eficient, U Craiova ne-a accentuat dorul de... Gică Hagi!
Editorial de etapă Cornel Dinu. „Steluța” s-a comportat cam șopârlește, Dănuț Petrescu și „plutonul să de execuție” sunt definiția cinismului eficient, U Craiova ne-a accentuat dorul de... Gică Hagi! Sursa foto: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

După două săptămâni de întrerupere a campionatului pentru dueluri interțări confuze, doar câteva dispute interne merită „cronicate”, dacă-mi îngăduiți termenul. Despre Dinamo – Botoșani am povestit, s-a dus…

Practic, ultimele patru jocuri au fost cele mai interesante. Așteptate în prag de toamnă ca bâlciurile numite „moși” în Târgoviștea valahă a copilăriei mele. În vremuri „rele”, dar atât de bune și frumoase…

ADVERTISEMENT

Primul dat în spectacol a fost sâmbătă, la ora de rugă terminată, între naș și fin. Adică „primarul care chiar e”, Florentin Pandele și echipa sa „voluntară” au înfruntat în prelungirea „Pipera foburg” coroana (nu corona!) „Steluța”, demult nemaiașezată ca simbol de campion pe fruntea frustului Gigișor Becaliotul, mereu în rugă fără de prihană.

Editorial de etapă Cornel Dinu. „Steluța” s-a comportat cam șopârlește, Dănuț Petrescu și „plutonul său de execuție” sunt definiția cinismului eficient, Universitatea Craiova ne-a accentuat dorul de… Gică Hagi!

Încleștare bine întreținută fizic, dar cam atât. Firesc, tartorii care pregătesc cele două echipe sunt preparatori fizici la origini profesionale.

ADVERTISEMENT

Numai că Thomas Neubert (aud că l-a „prins” coronavirusul, Doamne ferește și apără!) provenind din „exhibițiile” pe soldați „Air Force” din baza aeriană americană Rhein-Main, cu pistele paralele cu cele ale aeroportului internațional din Frankfurt, iar Mihai Teja al nostru numai pe neaoși experimentali.

Amândoi își fac bine treaba cu fiziologia efortului, cu siguranță se vede… Mihăiță Teja, trimis de mine la Coverciano împreună cu profesionistul Bebe Alexa, creatorul de câțiva ani împreună cu nepotul de mare bun simț al Gigișorului, Vasi Geambazi, al minunatei baze de fotbal de la Berceni. Care deja produce jucători de perspectivă.

S-a jucat „care pe care”, blestemat cel ce se gândește la „rele”! Golurile „voluntarilor” avându-l în rol de „assist” pe un purtător al sfântului nume de Gheorghe, ucigător de balauri. Credeți ce vreți, dar creștinește…

ADVERTISEMENT

„Steluța” s-a comportat în joc cam… șopârlește. Cu rare faze în care, de la mijloc în față, jucătorii pe care numai Gigișor îi crede „comori” – fără „Sesam, deschide-te!” după cum se constată la ce și cum a vândut – rar au scos flăcări din ghete în careul fratelui de genă Teja.

La asta s-au adăugat marcajele tip „gură-cască” ale apărării centrale a lui Toni Petrea, nicicum la primele abateri de prinzători doar de muște de cam multă vreme. Negreșind aproape nicio pasă, rotofeiul Eric și-a râs în barbă de adversari. Și nu numai el…

Editorial de etapă Cornel Dinu. Valentin Gheorghe a făcut spectacol cu Sfântu Gheorghe: două goluri, două „galbene”

Astra a dat semne de revenire ca atitudine și calitate a jocului. Au presionat trei sferturi din meciul cu Sepsi, marcând de două ori prin sclipirile unui purtător tot de nume sfânt, Gheorghe, „sfânt patron”, altfel, chiar al orașului „sepsilor”…Sepsi

ADVERTISEMENT

Numitul Gheorghe „astral”, și cu prenume de sfânt, Valentin, a fost eliminat după două „galbene”, în minutul 85 și nu a mai prins finalul, când Šafranko a restabilit egalitatea în ultima secundă a prelungirilor.

Găsindu-se singur, singurel, n-avea cum să rateze într-un careu nicidecum „astral”, în care cei trei stoperi, Graovac, Dima și „proaspătul” revenit și intrat la trecerea timpului, „inestimabilul” apărător fără marcaj, deposedare și joc de cap, altfel băiat bun, Valerică cel Găman, așteptau, vrăjiți parcă, precum niște „sateliți”, un nou miracol de la „planeta-mamă” Lazar.

Editorial de etapă Cornel Dinu. CFR veni, vidi, Vinicius, vici! „Frânarii” ucid cu sânge rece încântarea fotbalului în cântarea fotbaliștilor

La câteva zeci de minute, cât dura o răcire în frapierele cu sifoane de altădată, Dănuț Petrescu și al său „pluton de execuție” (prin cinism prestator fără farmec, dar sarcastic de eficienți) au trecut tot la doar o schimbare de tabelă de Sibiul unui spaniol (mare modă în Liga 1!) neînfrânt de vreo zece meciuri oficiale.

ADVERTISEMENT

A fost o prestație a „frânarilor” pe care am mai văzut-o de nenumărate ori. Au intimidat și oprit ades prin presionare avansată firavele încercări de construcție ale „herman-ștabilor” (doar în visele hârtiei!), dar n-au avut, practic, nicio ocazie în prima repriză. Ca și oaspeții, de altfel…

Calitativ, nu pentru că nu am avut spectatori, ci doar zgomote de „gramofon”, n-am putu aprecia măcar urme de joc aducătoare de acorduri, firesc pentru mai nimic fotbalistic.

Dar, iarăși la un corner, Vinicius veni, vidi, vici, înălțându-se singur pentru a lovi catapeteasma mingii cu dangăt de clopoțel de curs primar la chemare școlii cu mască, și gata, cam-pionii se puteau retrage din nou ca să învingă fără glorie.

Ceea ce, zău, practicant calificat de școală veche a fotbalului de chermeză și pe iarbă, și în afara ei, așa cum am fost, ca și generația mea de arabescuri și curcubee de execuții, nu vreau să concep.

M-a doborât ca explicație Dănuțul din „naționala” îngrijită și de mine: „Ne-a interesat rezultatul, nu jocul”… sau cam așa ceva… La care, dacă adăugăm și destăinuirea lui Vinicius – „În ziua jocului exersăm o oră fazele fixe” – propun, firesc, următoarele: jucați de pe loc, vietăți ale suferinței noastre fotbalistice!

Ca în meciurile copilăriei, de pe mese, cu nasturi piliți și lipiți în înălțime cu smoală, ca să tragă și… pe sus! Cum ar fi trebuie să facă și codatul abia intrat Fortes. Măcar să vă văd așezați ca „Gânditorul de la Hamangia”, cu brațele sprijinind capul. Da-l aveți?!

Știu, imposibil, ar trebui să antrenați cu puterea minții sufletul jocului… Adicătelea încântarea execuției. În cântarea jucătorilor. Frumosul, nu urâtul… FOTBAL!

Editorial de etapă Cornel Dinu. Fără să facă o mâncare prea gustoasă din prazul mișcării, Universitatea Craiova a marcat de patru ori din șase situații de gol

La căderea cortinei peste etapa a treia, agresivitatea infantilă a lui Artean, din minute nici cât degetele de la o mână!, asupra lui Cicâldău, a sugerat deznodământul. Cu un jucător mai puțin pe teren practic tot meciul, Viitorul a accentuat dorul de Gică Hagi.

Sau, mai bine zis, Craiova ne-a accentuat dorul de Gică Hagi… Fără să facă o mâncare prea gustoasă din prazul mișcării, Universitatea Craiova a marcat de patru ori din șase situații de gol

Suficient să constatăm că posesia și slalomurile pe gazon ale educației jocului impusă de ani buni de neîncoronatul rege al românilor, Gică Hagi, ce ne încântau până acum vreo lună, aduc sub comanda doar picadorului spaniol Rubén Alfonso de la Barrera Fernández mai mult cu „Ars Amatoria” în încercarea de a găsi „Metamorfozele” surghiunitului Publius Ovidiu Naso.

Când valsul posesiei de până mai ieri al Viitorului de la Ovidiu devine doar sulițe aruncate spre scuturile îndoielnice ale apărărilor adverse, ca luni seară, simți că bate vântul Nordului, prevestind iarna fotbalului. …În care noi suntem de vreo 15 ani!

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri