Editoriale

Editorial de etapă penitentă Cornel Dinu. „SFeșnicul” care a luminat „fecesebecaliuța” vs „măscăriciul urzicat” inventat numai de tăticul său arbitru

05.11.2019 | 09:26
Editorial de etapa penitenta Cornel Dinu SFesnicul care a luminat fecesebecaliuta vs mascariciul urzicat inventat numai de taticul sau arbitru
ADVERTISEMENT

Înainte de a comenta, ca de obicei, meciurile și… jocurile etapei, vă propun să privim măcar cu ochii minții ritualul fastuos al lui „Remembrance Day”, prin care, înaintea meciurilor din ultima etapă de Premier League, în Anglia au fost cinstiți suporterii dispăruți în Primul Război Mondial. Care sunt comemorați an de an pe 11 noiembrie, dar echipele care atunci vor juca în deplasare au desfășurat în week-end-ul trecut manifestările pentru „Remembrance Day”… Când la noi se juca mai mult pe maidane „football” și doar spre vestul austro-ungar se încropeau ceva echipe, țările Imperiului Britanic „inventau” și comemorarea suporterilor jertfiți în primul măcel mondial, după ce inventaseră „football-ul” jucat cu minge umplută cu aer încă de pe la începutul secolului al XIX-lea. Cât adevăr în reflecția generalului Charles De Gaulle, în continuare de neînțeles pentru noi: „Grandoarea unui popor este dată e el însuși”…

Editorial de etapă penitentă Cornel Dinu. „SFeșnicul” care a luminat „fecesebecaliuța” vs „măscăriciul urzicat” inventat numai de tăticul său arbitru

În debutul etapei 15, parcă de penitență fotbalistică din punct de vedere calitativ, Chindia mea a fost depășită clar ca scor, mai puțin ca joc, de Viitorul, la Ovidiu. Fotbal deschis, generos, gândit, pregătit și prezentat de jucătorii foștilor atacanți Gică Hagi și Viorel Moldovan. Până la pauză, „copii” lui Gică au marcat de două ori, din inexactități ale apărătorilor târgovișteni. Profitând, cred, și de precauția lui Viorel Moldovan de a evolua la început în „4-1-4-1” și nu în „4-4-2”-ul destul de elastic și uneori agresiv cu care ne obișnuise.

ADVERTISEMENT

Moldovan a revenit la „4-4-2” în minutul 34, a revenit în joc, a dominat în destule momente mitanul secund, dar finalul a aparținut tot gazdelor, prin ieșirea „la rampă” și cu gol marcat în minutul 93 de promițătorul Louis Munteanu de numai 17 ani. Să stăm cu ochii pe el, dar să și apreciem excelentul monolog declarativ făcut după joc de Gică Hagi în privința felului în care își crește tinerii. Imens păcat că predică atât de sugestiv și de urmat în deșertul fotbalului nostru…

Editorial de etapă penitentă Cornel Dinu. Imposibila „pace westfalică” dintre „gaziști” și „hermanștazi”

A doua zi, în deschiderea de după pierdutul obicei pentru noi al ceaiului „englezesc” de la ora 5, five o’clock tea, disputa de orgolii județene dintre Gaz Metan și botezatul după o „moșire” târzie Hermannstadt a fost dominat de gazdele medieșene. Șarje pe tot frontul terenului ale „gaziștilor” (că „găzarii” înoată încă în liga a doua), parcă în armuri ușoare ca valoare și mobilitate, ce au hărțuit mai tot timpul greoii „hermanștazi”, coborâți parcă din celebrul tablou de la muzeul Bruckenthal (doar o copie, din păcate, originalul a fost furat…) al lui Diego Velázquez, „Predarea orașului Breda”.

ADVERTISEMENT

Nu cred că a fost o „pace westfalică”, după atâta râcă de dezbinare dacică între cele două orașe transilvane și pontatorii lor fotbalistici. Susținătorii vor avea „după”  încă mulți ani de trecere prin preajma lor a înfrățitelor, parcă, ape ale Mureșului, Târnavelor și Oltului. Un argument în plus că s-a jucat… „pi buni”, cum spun moldovenii, ar fi atacurile de final ale Gazului, încheiate cu o bară de… neprogramat!

Editorial de etapă penitentă Cornel Dinu. Victorie „à la Pirus” pentru „frânarii” lui Dan Provocator De Bairam Declarativ Petrescu în dificila partidă cu Academica Defensiva Clinceni

Înainte de CFR – Clinceni, Dan Petrescu ne-a lăsat „țuț”, cum spun transilvănenii, prin afirmația că-i este frică mai mult de disputa cu Academica Defensiva Clinceni decât de venirea bretonilor de la Rennes, joi noapte. De neînțeles pentru noi, care mai credem că suntem destul de normali în a judeca raportul de forțe dintr-un joc de fotbal. Mesaj sibilian sau pithian nu poate fi, afirmația sa, ce aduce mai mult a imponderabilitate comportamental-mentală.

ADVERTISEMENT

Ceva deductibil aș putea încerca să filtrez după acest joc. Atacând haotic, fără premeditare antrenată a combinațiilor de finalizare centrală, doar cu presiune prin centrări de pe margini și faze fixe, așa cum s-au exprimat în prima repriză, „frânarii” s-au blocat singuri. Apoi, și cu semne vădite de saturație fizică, Clinceniul și-a deschis baierele pungii defensive în repriza a doua, primind trei goluri evitabile. Victorie „à la Pirus” pentru „frânari”, dacă ținem cont de penuria manevrelor gândite. Mai mult din întâmplare și inspirație a actorilor cu mușchi, gen Deac, din atacul trimis de Dan Provocator De Bairam Declarativ Petrescu mai mereu pe teren.

Editorial de etapă penitentă Cornel Dinu. În gubernia Pandele, revizorul nu sosește niciodată…

Greu de privit lovirea, de fapt mai mult maltratarea mingii dintre Voluntari și Botoșani. Rar, foarte rar patru, cinci atingeri consecutive de circulație legată la ambele combatante. Într-un decor dezolant de tribune părăsite, din care, din când în când, se auzeau cei câțiva localnici pensionari remunerați cu doi mici și-o bere să îngâne deprimant „Voluntari! Voluntari!”… Având mai multe faze de poartă, oarecum ocazii, moldovenii au egalat și au câștigat prin autogolul lui Simonovski, cu câteva minute înainte de final.

ADVERTISEMENT

Cristiano Bergodi și team-work-ul său, cu certitudine știu fotbal. Neavând… fotbaliști, ci doar practicanți ai fotbalului, italianul pedepsit să-și înece amarul de antrenor la periferia Bucureștiului, va fi trimis cu siguranță acasă. N-a mai câștigat de 11 etape, de la 3-1 cu… FCSB, în deplasare, pe Arena Națională, în 11 august! Doar două egaluri au „voluntarii” de atunci și 9 înfrângeri. Sunt convins că și alții sunt de vină. Aș „lătra” mai mult în acest sens, doar am fost și mai sunt „câine roșu” de atac, dar știu că despre adevărurile selecției de acolo, oricât aș „hămăi”, rămân cu „botul” la… lună! În gubernia Pandele, revizorul nu sosește niciodată…

Editorial de etapă penitentă Cornel Dinu. Victoria „fecesebecaliuței” nu trebuia favorizată de inventarea penaltiului egalizator

Cu tribune de câteva ori mai mari decât cele de la Voluntari, dar cam la fel de goale, pe Arena Națională, FCSB și Sepsi au oferit un spectacol fotbalistic atractiv. Echipa din Sfântu Gheorghe a făcut cel mai bun joc din acest sezon. A evoluat deschis, cu „bidivii” de atac deloc inferiori celor ai echipei conduse de cei mai credincioși enoriași din ligă. Mă refer la pustnicul Tudor și arhanghelul după chip Vintilă. Cât privește „Sfântul Gheorghe” Becali, convins fiind că pentru așa ceva se zbate întru credință, ca să devină și să fie pomenit după viața aceasta, mai scoate la iveală din când în când codița de Satanică băgat în sac doar în povestea cu Ivan Turbincă a lui Ion Creangă.

Reîntorcându-mă la fotbalul jucat duminică seară pe Arenă, la ocaziile avute în repriza a doua, victoria „fecesebecaliuței” nu trebuia favorizată de inventarea penaltiului egalizator de către arbitrul Feșnic. Devenit astfel paracliser al sfeșnicelor unor biserici uitate și de făcători ai semnului crucii doar la nevoie. Îi remarcasem și eu, ca prietenul Porumboiu, prestațiile de până acum. Nu-i cade bine ceara fierbinte a acestei faze pe costumul până acum aproape imaculat de cavaler al fluierului în stare să alunge ispitele. Binele se uită, răul rămâne, dacă nu știai, dragă cam… „sfetnic” al FCSB-ului duminică seară!

Editorial de etapă penitentă Cornel Dinu. „Lăncile” maestrului „pur-sânge” Budescu

Iașiul pășea pe gazonul merei bine întreținut al stadionului din „San Giorgio” (Giurgiu este atestat ca oraș creat de genovezi în secolul al IV-lea) fiind cu doar un punct în urma Astrei și a play-off-ului. Încă de atunci a fost conceput ca o cetate pe malul Dunării capabilă să reziste năvălitorilor. Precum Astra în fața rarelor și firavelor acțiuni de cucerire încercate de doar martora Poli Iași luni seară. Prima lovitură încasată de ieșeni, aproape mortală ca impact psihic, a fost „lancea” inventată și aruncată de Budescu direct din corner în poarta nefericitului Târnovanu.

A urmat eliminarea lui Francisc Ionuț Cristea (cum l-o striga mama lui acasă, Franci sau Neluțu?) după al doilea galben încasat în ultimul minut al primei reprize și garda astrală Tamaș – Matei – Budescu – Alibec – Valentin Gheorghe a „măturat” tot ce mai rămăsese în picioare din liniile de început ale lui Teja. „Sfântul Gheorghe” al giurgiuvenilor, Valentin, nume inspirat din „Valentine’s Day”, a mai înscris de două ori, scăpat greu explicabil singur spre poarta adversă. Între „pumnalele” sale, „cavalerul turnirului” iarăși, Budescu, a mai trimis o „lance” năucitoare în plasa lui Târnovanu, cu un exterior de manual în minutul 81. Grea și această execuție, ca și invenția de la primul gol. De adevărat maestru! Reconfirmând că și în fotbal, nu numai în cursele de cai, clasa execuțiilor unor fotbaliști „pur-sânge” triumfă asupra handicapului unor echipe doar cu „cai de povară”, în speța de față Iașiul.

Editorial de etapă penitentă Cornel Dinu. Oltenii „de-un praz verde” au amintit de „Maxima” în fața unor „câini” șchiopi în apărare. În ciuda unor greșeli flagrante ale măscăriciului „urzicat” proptit în fluier

Încheierea etapei a programat ciocnirea orgoliilor de rang doi (după unicul Dinamo – Steaua) dintre Craiova și Dinamo. Acum la Severin, o rară premieră. S-au impus meritat oltenii, „altoiți” și cu câțiva străini, cam toți… „de-un praz verde”! Victor Pițurcă i-a „mirosit” cu siguranță, dați-i ceva timp. A fost a zecea ciocnire succesivă între cele două trupe din ultimii ani, care duce la premiera istorică a unui 9-1 incredibil pentru Bănie! Sper să se audă și la Rin până când vom reveni a colo unde ne-am născut, în „Ștefan cel Mare”…

În ciuda greșelilor, unele flagrante, altele… „urzicate” de o Urzică veștejită pe tușă, ale inventatului numai de tăticul său arbitru Avram, cu alură de măscărici de circ și prestație aidoma ce au indignat ambele tabere, Craiova a avut  ceva din… „Maxima”, câștigând meritat. Ajutată uneori flagrant de gafele de uitat repede ale apărătorilor dinamoviști. Numai dacă suferindul fără vină Uhrin va reuși să reașeze linia de apărare a „câinilor”, ce a adus luni seară, și individual, și colectiv, a șvaițer, nici ăla de calitate… Iar acest adevăr a fost provocat și de inspirația de… „Satană” a lui Piți, care a trimis în atac vitejiști capabili de șarje și cu mingea la picior peste „turnurile” din apărarea dinamovistă. În final și per total, rezultatul nu-i scoate nici pe unii, nici pe alții din planurile de revenire pe culmile cu care ne-au și s-au obișnuit. Deocamdată…

ADVERTISEMENT