Editorial duios tăios CORNEL DINU. Ne-am împiedicat de-o piatră… toate astea până mâine trec!

opiniile fanatik
Cornel Dinu   
în Euro U21
27/06/2019, 21:43
Editorial duios tăios CORNEL DINU. Ne-am împiedicat de-o piatră… toate astea până mâine trec! GALERIE FOTO opiniile fanatik
Cornel Dinu nu-i iartă pe federali, dar îi „mângâie” pe „copii” lui Rădoi. Sursa foto. observator.tv

Mai sunt cam două ceasuri până la bătălia cu „Deutschland, Deutschland über alles” și mi se pare firesc să vă prezint o avancronică. Indiferent de rezultatul final de pe „Dall’Ara”, parcursul speranțelor noastre a fost de excepție.

Editorial duios tăios CORNEL DINU. Ne-am împiedicat de-o piatră… toate astea până mâine trec!

Talent fotbalistic, forță dacică, inteligență de joc parcă din „Învățăturile lui Emerich Vogl și ale profesorului Angelo Niculescu către urmașii lor” pe banca naționalelor, ambiție și dăruire. Toate ale unei generații ieșită parcă din piatra seacă a fotbalului de la noi, cu unica excepție, pipita din munții noștri care și creează fotbal după ce l-a scris, Gică Hagi.

Să adăugăm că, pe lângă cei 10 sau 11 pregătiți pentru fotbalul mare al momentului în „Academia Unicat” de la noi a nobilului Hagi, și exodul familiilor Radu, Pașcanu, Dragomir, Pușcaș sau Petre, la alte școli înalte din fragedă pruncie, s-a dovedit benefic.

Bucuria actualilor tricolori U21 o vom mai vedea, cu siguranță, la Jocurile Olimpice de la Tokyo și, de ce nu?, la EURO 2020, chiar la București! Sursa foto: prosport.ro
Bucuria tricolorilor U21 o vom mai vedea, cu siguranță, la Jocurile Olimpice de la Tokyo și, de ce nu?, la EURO 2020, chiar la București! Sursa foto: prosport.ro

„Burlanule” și „Bălescule” & comp., luați o pizza și închideți-vă în camere!

Că vremelnicii federali se laudă că au impus regula „oului” sub 21 de ani e o altă obrăznicie sfidătoare. Simplu: păi, mă neaveniților, nu era mai productiv să creați „centrele olimpice”, chipurile!, și astfel să avem găinile care să facă producții de „ouă”?! Și ce e și mai condamnabil, le-ați închis și pe cele care mijeau. Că vă rupeați de la buzunarele flămânde propunând „tineretul”, ca pe timpuri, n-are sens să mai comentăm… N-aveți legătură decât de căpătuială din fotbal. Nici nu știați voi ce sunt alea stadioane când la „B” trebuia să evolueze un junior și la „C” chiar doi.

Se zice îndreptățit că defilați în aceste zile pe sub arcadele renascentiste ale orașelor italienevreo 30 de atârnători. Cam cât avea acum vreo 10 ani executivul federației germane de fotbal, DFB, condus de un secretar general. Iar deasupra lor Consiliul de Administrație, format din cei care conduceau, și conduc, marile concerne germane. Și fără a fi plătiți, ca la voi în Comitetul Federal, fomiștilor!

De aceea „Burlanule” și „Bălescule” & comp., luați o pizza și închideți-vă în camere! Și penitență la licoarea zeilor, la ea acasă. Sunteți corporatiști păgâni și sfânta Împărtășanie nu-i de voi. Singurul care are voie, și nu linguriță!, e Stoichiță „Stropiță”, plimbător de vorbe ce aduc a fotbal.

Schimb de replici amical-neamicale la un amical-neamical

Să ajungem în acest patrulater de naționale profesional fotbalistice, noi, care abia încropim una, iar suratele de moment cam trei, patru, să recunoaștem că nu ne așteptam. Poate doar pariorii vânători de senzațional cu zerouri. Dar acesta este secretul mirific al revenirilor noastre, de scurtă durată ce-i drept, în mai toate. O nouă dovadă că că suntem popor înfiat de Maica Domnului, care ne șterge lacrimile cu o mână, iar cu cealaltă ne arată drumul Învierii, ca pasărea Phoenix. Popor martir!

Avem de înfruntat un „mannschaft”, adică un lucru al omului, făcut cu așezare, perseverență și chibzuință. Și-mi vine în minte discuția dintre ministrul de interne german Otto Schily și ministrul nostru, amicul meu „Ucu” Rus, român adevărat al Transilvaniei, la meciul de pe „Giulești” din 2004, acel halucinant 5-1 pentru noi: „Vă mișcați destul de bine în ultimul timp. Dar aveți grijă! Ne-ați trădat de două ori, în 1917 și în 1944. Acum, dacă mai încercați, vă luăm gâtul!”. Patriot, „Ucu” i-a răspuns lăsându-l fără replică: „Nu românii, ci conducătorii lor, urmașii Hohenzollernilor voștri, au întors armele”.

Repriza cu „Soare”

E adevărat, dar acum, 11 la 11 pe teren, nu se mai pot întoarce armele mișelește. Lupta va fi față în față, care pe care… Și suntem clar peste tinerii germani, care par striviți ca la Tobruk în prima repriză. Pasează ceva, ceva, aparent spre noi, în primele 10 minute, dar tricolorii echilibrează imediat. Presionarea blocului nostru spre careul lor îi face să încerce să treacă peste noi cu… spatele la locul unde vor să ajungă. Construim repede și variat pe tot frontul de atac și culoarele defensivei centrale germane ne invită să marcăm. Chiar dacă din atacul nostru blocat, contraatacul lor îi aduce în avantaj.

 George Pușcaș a fost „tunar” în prima repriză. Păcat că meciul a avut două... Sursa foto: hepta.ro
George Pușcaș a fost „tunar” în prima repriză. Sursa foto: hepta.ro

Egalăm repede și până la pauză luăm conducerea și trecem doar prin reflexele portarului lor de meritul de a ne fi putut detașa decisiv. Pentru că avem încă trei situații mari de a ne desprinde ca scor. Germania e depășită clar de perspicacitatea de joc alor noștri. Deloc tributară componenței de veritabilă „Arcă a lui Noe”, ce adună întru înțelegere națiile create pe Pământ de Cel de Sus!, cu stoperul Tah, negru căpitan al germanilor, și cu turcul la origine Öztunali, nepot al emblemei glorioase din anii ’60, Uwe Seeler. „Sic transit”, cu adevărat, întru împăcare și înțelegere acum, „gloria mundi”!

Ce mângâiere și câtă speranță! Într-o repriză cu un „mannschaft” derutat și scos „de pe linie” de latinitatea noastră, se poate afirma cu certitudine că pe nemți i-a scăpat de la umilință doar norocul. Și să nu se creadă că „soarele” ne-a fost aliat. El este, pentru noi, doar imaginea distrugerii naționale la alegerile din 1946. Când n-a contat cum s-a votat, ci cum s-au numărat voturile, hărăzite de criminalul Stalin nouă, aliații deveniți pradă de război.

Apoi istoria nefast seculară se repetă…

În repriza a doua, istoria nefast seculară se repetă. Ne-au luat iar benzina, ca în 1940, domină și câștigă. Au ei cinci ocazii, trei mari! Ca noi în prima! Și înscriu decisiv din trei faze fixe… Ultimele două, paradoxal, șuturile „arienilor” (Nadiem Amiri se cheamă, teuton, unul dintre ei…) au trecut prin zidul nostru ca Aliații prin Zidul Atlanticului.

Nemții au fost nemți după pauză și istoria noastră nefast seculară s-a repetat dureros... de la 2-1 la 2-4. Sursa foto: hepta.ro
Nemții au fost nemți după pauză și istoria noastră nefast seculară s-a repetat dureros… Sursa foto: hepta.ro

Iar filmul acestei cea de-a doua parte te duce cu gândul că e destul adevăr, dar tare nedrept!, în cifrele de la transfermarkt… Noi suntem cotați la valoare acestui lot în jurul a 60 de milioane de euro, iar Franța, Anglia și Germania bat mult peste 300!!! La ei marketingul și drepturile TV s-au amplificat în ultimii 20 de ani de 8 până la 10 ori, iar la noi sărăcia a fost doar alintată cu 0,7%… Lumea e încă atât de nedreaptă, împărțită între câteva mii care comandă vinovat și oropsiții câtă frunză, câtă iarbă, condamnați să sufere pe nedrept. Băieții noștri au fost tare aproape de un miracol al oropsiților…

„Nu-i nimic, mă-mpiedicai de-o piatră… / Toate astea până mâine trec!”

Dar pentru că speranța nu moare niciodată, să apreciem prestația acestei generații, per total. Să avem grijă de ea și să aruncăm în lupta celor mari mai mult de jumătate dintre acești veritabili fotbaliști de adulat la rampă.

Iar dacă aș fi acum cu ei, le-aș recita doar genialul vers al lui Serioja Esenin: „Nu-i nimic, mă-mpiedicai de-o piatră… / Toate astea până mâine trec!”. Iar apoi, depinde de ordinea productivă a țării, și în fotbal, ca această generație să strălucească pe deplin, cu adevărat.

Închide ×