Editoriale

Editorial dur după aroganţa monumentală a lui Tătăruşanu: “Carul cu boi” al Naţionalei şi un prost-crescut!

07.09.2020 | 02:40
Editorial dur dupa aroganta monumentala a lui Tatarusanu Carul cu boi al Nationalei si un prostcrescut
ADVERTISEMENT

Probabil, orice român cunoaște minunata pictură a lui Nicolae Grigorescu, intitulată „Carul cu boi”. Din tablou răzbate tandrețea țăranului român și finețea animalului neanimal. Dar boul e bou și prostul e prost, deși, uneori, prin grațioasele noastre înjurături mioritice, ne place să ne „gratulăm” cu numele animalului în cauză… Ciprian Tătărușanu nu e, deloc, un băiat prost. Din contră. Dar ca orice om deștept spune… prostii. Vorba lui Nicolae Iorga…

Domnul Ciprian Tătărușanu ar putea face parte dintr-un „Car cu boi ”, adică dintr-o pictură tandră, plină cu ființe muncitoare și, mai ales, dintr-un pastel plin de vise și de visuri. A ales, însă, să fie un prost. Prost crescut. Boii trag la jug, își iubesc soarta. Iubesc. Proștii dau verdicte și își insultă nația. Și Națiunea. Prefer să fiu un „bou”, decât un „filosof ” ca Tătărușanu, iar patria mea este tandrețea Carului, nu opinteala purtătorului ilegal de salivă blegoasă, așezată, pe post de super-glue, sub roțile Mașinăriei Naționale.

ADVERTISEMENT

Andrei Dicu, editorial dur anti-Tătărușanu: „Carul cu boi”, transformat într-un prost solitar

„Nu mă interesează ce spun suporterii Naționalei. Nu mă interesează ce părere au oamenii și suporterii din România și nu stau să răspund, acum, fiecăruia…. ” etc, etc. Le veți citi pe toate pe FANATIK.RO. Dacă Tătărușanu n-ar fi, încă, un puști imberb și neșcolit, aș compara declarația sa cu cinismul lui Silviu Brucan, care ne anunța, prin anii ’90, că domnia sa nu stă de vorbă cu greviștii din Piața Universității, pentru că… „nu poți discuta cu niște oameni care n-au mâncat”.

Asemenea revoluționarilor de atunci, națiunea română speră și astăzi la ceva. Unul dintre aceste „CEVA-uri” este ECHIPA NAȚIONALĂ DE FOTBAL. Echipa Națională este parte din sufletul nostru inelar. În ea încap antrenorii, jucătorii, suporterii, iarba, sufletele… Ceea ce nu pricepe Tătărușanu este faptul că trupurile ni se transformă, treptat, în cuvinte. Iar cuvintele ucid.

ADVERTISEMENT

Actul comis de portarul care se crede paznicul Grădinii Raiului are în el ceva mizerabil și profund parțial. Mizerabil, pentru că rănești iubirea și parțial pentru că ești și singur și prost. Prost crescut, mă refer, așa cum am mai spus…

Știați că sufletul are creier? Afirmația lui „Tătă” nu este un sentiment al unui om integral, compus din cap, trunchi și membre. Ci este un sentiment al numai unei părți din om. Bunăoară, a creierului său depozitat într-o inimă care nu are parte de rugăciune.

ADVERTISEMENT

Să ne înțelegem, nu-l jignim pe Tătărușanu, Doamne ferește, ci doar îi arătăm cât de mult ne-a rănit, din propria lui rană inundată de indiferență. Este, probabil, cel mai bun portar din țară, dar, în același timp, s-a comportat grobian. Chestia asta, Ciprian, nu-ți aduce un „bine” nici în relația cu un om, darămite în empatia unei țări…

Tătărușanu se prăvălește legendar

În galeria marilor portari, au existat mulți… zăpăciți. Unii au fost simpatici, precum Rică Răducanu. Alții au fost hahalere (și pentru că am promis că nu mai „înjur” pe nimeni, nu voi da exemple), dar toți au avut personalitate. Ceea ce face Tătărușanu acum nu este o dovadă a personalității, ci a țățismului.

ADVERTISEMENT

Este foarte ușor să fii talentat. Dumnezeu îți oferă mâna sa dreaptă. Important e să știi ce faci cu creștetul capului tău, pe care ai avut norocul și onoarea să-l ridici, pentru ca un anume … Cineva să te atingă. Da, măi băiatule, ești un portar bun. Alergi din bară în bară și ai ajutat țara de zeci de ori. Dar, de zburat, zboară tot globul, toate stelele, timpul… De stat locului și în lucrare este măreț. Asta n-ai știut. Iar Lucrarea înseamnă Țara ta și suporterii tăi.

Măreția zborului lui Tătărușanu s-a mutat dintr-o posibilă legendă într-o enigmatică prăbușire. Sigur, și Bogdan Stelea ne-a arătat, pe vremuri, niște semne…. „cabalistice ”, când se enervase pe suporteri. Dar Stelică avea o istorie în ghete și în mănuși. Și mai avea și dreptate. Unde mai pui că, ulterior, și-a cerut și iertare, public…

Strigătul acoperă o moarte. Pentru Tătărușanu, fotbalistic vorbind, ar fi prematură.

ADVERTISEMENT