Sport

Editorial Horia Ivanovici: O cădere abruptă: de la lordul Ion Țiriac la balcanicul Nelu a luʼ Țiri

Horia Ivanovici, directorul FANATIK, amendează derapajele fostului sportiv Ion Țiriac referitoare la doi uriași ai tenisului: Serena Williams și Roger Federer.
03.10.2022 | 11:42
Editorial Horia Ivanovici O cadere abrupta de la lordul Ion Tiriac la balcanicul Nelu a lu Tiri
Editorial Horia Ivanovici despre reacțiile nelalocul lor ale miliardarului Țiriac, un manager care se presupune că înțelege intim fenomenul și campionii din el. FOTO: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ion Țiriac mi-a plăcut mai întotdeauna… Și ca rezonabil sportiv, și ca sclipitor om de afaceri. Orice interviu cu domnia sa l-am urmărit cu nesaț, dornic să mă adap direct de la izvorul înțelepciunii.

Unde e brașoveanul sfătos, care ne dădea lecții de viață de mare bun simț și sfaturi adânci precum puțurile ardelenești?

Pentru că Țiriac mi se părea un braşovean sfătos, cu lecții de viață de mare bun simț și cu un pragmatism evident mai decent decât al altor miliardari. Cu glasul molcom, emana echilibru prin toți porii, ca să nu mai vorbesc de carisma indiscutabilă… Vorbe adânci precum puţurile ardeleneşti, gen „mi-am dat seama pentru prima oară că sunt bogat când am intrat în restaurant și am comandat fără să mă mai uit pe prețurile din meniu…“, pe care nu le mai uiţi. La un moment dat, în şuetele cu prietenii, m-am exprimat că ar fi fost chiar un bun președinte de țară!

ADVERTISEMENT

Se pare, însă, că m-am grăbit… Descumpănit, tot stau și mă întreb când naiba și-a pierdut acel echilibru omul pe ale cărui mâini aș fi lăsat liniștit România… Fiindcă degradarea discursului a venit pe repede înainte, pe neaşteptate… Căderea e abruptă: de la lordul Ion Țiriac la balcanicul Nelu a lu’ Țiri!

Întrebări mari, răspunsuri mici despre Serena Williams

Obiectul dezamăgirii mele este modul lamentabil în care domnul Țiriac a tratat public retragerile a doi sportivi de Pantheon, amândoi la fel de uriaşi, americanca Serena Williams și elveţianul Roger Federer. Şi apropo de domn, declarațiile sale nu au mai avut nicio treabă cu domnia! Mai degrabă, au fost din ciclul „vorbește și nea Ion, că și el e om…“ Insultătoare, de neînțeles, neelegante pentru un personaj de statura lui Țiriac…

ADVERTISEMENT

Cu Serena, războiul mediatic este mai vechi… „Sunt o sută de milioane de oameni care încă se uită la soclul ăla pe care se află ea. De ce? Pentru că dă cu bâta în minge?!… Nimic altceva, fiindcă nu a devenit vreo personalitate, deoarece cântă la vioară sau la altceva.“ Sau „din tenisul feminin actual lipsesc personalitățile puternice (da, Serena nu prea le-a avut cu personalitatea J.  De aceea a câștigat 23 de Grand Slamuri!! Din greşeală…) Serena Williams are 36 de ani și 90 de kilograme! Parcă am vrea să vedem altceva“.

Sau, după ce americanca și-a anunțat intenția de a se retrage, a venit şi replica insolentă a fostului sportiv, întrebat ce crede despre despărțirea de cea mai mare campioană a tenisului: „Dar este ea cea mai mare? De o australiancă, Court Smith Margaret, ați auzit cumva?! Serena va rămâne sigur cea mai mare câștigătoare de bani din lume“. Întrebări mari, domnule Țiriac, mici răspunsurile!

ADVERTISEMENT

„Credeam că moare Federer pe teren. N-a murit acolo?!“

Ce-a urmat în cazul fantasticului Roger Federer întrece, însă, orice imaginație, să nu spun că s-a depășit limita bunului simț sportiv. Să-l „gratulezi“, după o viață pe terenurile de tenis, cu astfel de glumiţe şi răutăţi pe acest titan care a fost şi este Federer rămâne ceva care m-a decepţionat profund… Şi nu pot să mă abţin: când n-ai un dram de respect pentru astfel de personalităţi, nu te respecți nici pe tine, Ion Țiriac!

„Roger pot spune că a devenit ridicol“ sau, îmi vine să mă ascund eu într-o gaură de marmotă de ruşinea lui nea Nelu a lu’ Ţiri, „Credeam că moare pe teren! N-a murit acolo? Era și timpul. Să-l chemăm în România? Asta ne mai lipsea, după Gala Bute, Gala Federer…“, a comentat Ion Țiriac, în cel mai pur stil balcanic, meciul de adio al unuia dintre campionii nemuritori, ce a influențat generații întregi de tenismani din toate colțurile lumii și a aprins imaginația atâtor şi atâtor copii. Ca fapt divers, domnule Ţiriac, Federer este cel mai „boşorog“ lider ATP din istoria tenisului, performanţă atinsă la 36 de ani şi 10 luni, în data de 18 iunie 2018! Adică, vârsta de acum a ibericului Rafa Nadal, favoritul dumneavoastră.

ADVERTISEMENT

Cum s-ar simţi respectabilul Ion Ţiriac dacă i s-ar sugera că e momentul să se retragă şi el la 83 de ani?

Ce-ar mai fi de comentat? Dacă aș fi genul de jurnalist needucat, că tot are o obsesie cu vârsta, i-aș sugera lui Ion Țiriac că ar trebui să se retragă și el din spațiul public. 83 de ani, totuși, nu?! Mai bine să ne reamintim de marele Ţiriac jonglând elegant cu declaraţiile în stilul Becker, decât să rămânem şocaţi că, la senectute, a dat-o pe stilul Kyrgios! Bineînţeles, n-o să-mi permit asta…

Doar l-aș invita pe miliardar să vadă o dată, și încă o dată, de o sută de ori (nu de euro!) cele mai emoționante imagini ale anului din sport. Unicii Nadal și Federer ținându-se de mână și plângând ca doi copii la minunatul meci de retragere al elvețianului. Frumusețe pură, suflete calde, luminoase, nod în gât, pasiune și caracter 100%! Campioni de campioni! De ce ai vrea să intinezi asemenea puritate?

Și apropo… Federer – 41 de ani, Nadal – „doar“ 36. Cu singura diferență că spaniolul a onorat mereu turneul de la Madrid al orgoliosului românaș, iar ceilalți nu!!!

ADVERTISEMENT