Sport

Editorial Horia Ivanovici: „Scandalul sexual Mangia”. Lecția de om normal a lui Mihai Rotaru, într-o situație anormală

Horia Ivanovici, directorul FANATIK, crede că nu este moral să se pună în cârca Universității Craiova și a patronului Rotaru comportamentul deviant al italianului Devis Mangia.
05.10.2022 | 12:12
Editorial Horia Ivanovici Scandalul sexual Mangia Lectia de om normal a lui Mihai Rotaru intro situatie anormala
Mihai Rotaru nu e vinovat de comportamentul deviant al antrenorului italian Devis Mangia. FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Dezvăluirile mamei lui Răzvan Popa au șocat opinia publică! Costin Ștucan, jurnalistul „Gazetei Sporturilor”, a dovedit din nou că este un investigator de top, probabil numărul 1 în România, și a adus în fața publicului un caz de hărțuire sexuală „cu subiect și predicat”, cum îi place să spună… Felicitări colegiale, Costin!

Doamna Popa, o mamă rănită, dar extraordinar de curajoasă

Este evident, doamna Popa și-a făcut curaj după semnalele primite din Malta, unde Devis Mangia și-a continuat cariera de prădător sexual, camuflată în cea de antrenor. Până și presa peninsulară l-a luat în colimator: „Devis a intrat în ochiul furtunii” și este aproape imposibil de crezut pentru orice cetățean de bun simț din această lume că italianul ar fi un nevinovat…

ADVERTISEMENT

Am auzit voci care îi reproșează mamei lui Răzvan Popa că acuză tardiv, după aproape 4 ani de la calvarul suportat de fiul ei. N-au dreptate! Doamna Popa merită respect pentru că și-a găsit, în sfârșit, curajul de mamă profund rănită, neajutorată, și a dezvăluit grozăviile din „mandatul Mangia”. Niciodată nu-i prea târziu să-i găsim și să-i expunem judecății publice pe cei care ne torturează copiii. Și, obligatoriu, în final să-i pedepsim!

Nu mă încumet să vă spun ce gândesc și ce i-aș face personal acestui Devis Mangia dacă toate acuzațiile se vor dovedi reale și, bineînțeles, vor fi probate. Ca să vă faceți o idee, vizionați faimosul film „Casino” al lui Scorsese și De Niro. Scena din deșertul Nevada… Dar să încerc să depășesc emoționalul…

ADVERTISEMENT

Mihai Rotaru a explicat cât se poate de decent un caz indecent

După ce ne răcorim, propun să redevenim lucizi și să observăm că, în ultimele 24 de ore, nu comportamentul lui Mangia ține capul de afiș, ci comportamentul clubului Universitatea Craiova și al patronului Mihai Rotaru. Cu mantă, se induce ideea că sunt la fel de vinovați precum defectul de pe banca tehnică. Și iar vă spun că nu aveți dreptate!

Dorința bolnăvicioasă a românului de a găsi peste tot falși țapi ispășitori pare să funcționeze la turație maximă și acum… Dar să dai de înțeles, în cel mai pervers mod, că Rotaru este și el oarecum complice deja e prea mult. E o mizerie! O jignire pentru fani – deoarece clubul ăsta înseamnă suporterii -, pentru Rotaru, pentru familia lui! L-am auzit pe Radu Naum spunând că auzise și el ceva de obiceiurile italianului. Pe logica „Rotaru vinovat”, ar însemna că și Naum are partea lui de vină?? Nu e de ajuns crucea pe care o poartă de ani buni bietul Răzvan? De ce ținem morțiș s-o împartă și cu alții?

ADVERTISEMENT

L-am văzut pe Mihai Rotaru la Digisport. Chiar eram curios cum va para în această situație delicată, unde orice cuvințel poate fi interpretat. Întors pe toate fețele… Distorsionat… Reacția patronului Craiovei mi s-a părut una de om normal, pus într-o situație anormală. Discurs decent, într-un caz indecent… Omul a explicat „tot cu subiect și predicat” că s-a întâlnit cu mama lui Răzvan Popa, i-a ascultat acuzațiile mai puțin șocante, mai puțin explicite la momentul respectiv, a deschis o anchetă internă și după doar o lună l-a scos afară definitiv pe Mangia din club!

Astea sunt faptele! Restul sunt doar interpretări personale ale unuia sau altuia, mai mult sau mai puțin interesați…

ADVERTISEMENT

Nimeni nu se poate substitui justiției! Batman este doar în universul „DC Comics”

Empatizez total cu mult încercata doamnă Popa, dar a amesteca numele Craiovei și al lui Mihai Rotaru în toată mizeria asta, doar jonglând cu aluzii neterminate și împunsături nedovedite, nu pare corect! Pare doar reacția unei mame orbite de durerea ei și dornică de răzbunare, indiferent împotriva cui. Că nu-ți e Rotaru simpatic înțeleg, dar a-l supune oprobiului public este cu totul altceva… Doamnă Popa, prădătorul e în Malta, în niciun caz în Bănie! Acolo trebuie căutată dreptatea. Ce-ar fi trebuit să facă Rotaru? Să fie el justițiarul? Să se substituie organelor de drept? Să-l aresteze pe loc pe Mangia? Eventual să-i ardă și una? Să-și pună costumul de Batman? Să facă el justiție? Ne uităm la prea multe filme „DC Comics”, cred…

Iar toate astea în condițiile în care victima nu a dorit să facă nicio plângere la Poliție, să-și asume până la urmă lupta personală cu agresorul. Niciun club de fotbal nu cred că are un manual de intervenții ideal pentru astfel de situații oribile. Care-ți blochează efectiv mintea. Gândiți-vă că nici măcar azi acest personaj demn de tot disprețul, pe numele lui Devis Mangia, nu e reținut, deși plouă cu plângeri împotriva sa. Mihai Rotaru știa că asemenea acuzații grave necesită o anchetă pe măsură, făcută de profesioniști. Bănuielile, șușotelile nu puteau fi de ajuns… Pe plan sportiv, finanțatorul Craiovei a făcut tot ce se putea omenește, l-a dat afară pe Mangia, mai departe nu mai e jurisdicția lui. Deci, haideți să nu ne mai prefacem că nu înțelegem și să punem la zid oameni nevinovați, doar de dragul ratingului… Nici Rotaru, nici vreun alt angajat cu scaun la cap din club nu pot să cred că au de-a face cu asta. Cu atât mai puțin frumoasa „Știința”!…

Sufletul schingiuit al unui fost fotbalist

Da, știu, amicii mă întreabă de ce Răzvan Popa sau mama lui n-au reacționat atunci, în primăvara lui 2019. Evident, ar fi fost ideal și, probabil, ar fi fost salvate și viitoarele victime ale prădătorului sexual. Din gură, însă, e ușor să emitem judecăți de valoare. Există nenumărate victime care nu au puterea toată viața să povestească trauma teribilă la care au fost supuse. Sau, mai rău! Puțini sunt cei care găsesc cuvintele și tăria să dezvăluie, cu amănunte dureroase, cum le-a fost schingiuit sufletul!

Noi nu putem să înțelegem… Putem doar să fim alături de Răzvan, să sperăm că într-o zi își va găsi liniștea, poate chiar dorul de fotbal, iar Mangia va primi cu vârf și îndesat ceea ce merită. Cum își va scrie mai departe Răzvan povestea vieții depinde numai de el!


  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova: 1,72 este cota pentru ”1X solist” la FC Argeș – U Craiova. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT