Editoriale

Editorial „la baionetă” Cornel Dinu. Colhozul corporatist FRF, monstru mult mai periculos care a înlocuit „cooperativa” de pe vremuri

06.12.2019 | 14:58
Editorial la baioneta Cornel Dinu Colhozul corporatist FRF monstru mult mai periculos care a inlocuit cooperativa de pe vremuri
ADVERTISEMENT

După episodul tragerii la sorți a grupelor „europene” de peste un an, sâmbătă seară, în care Răzvan Burleanu și ai săi venetici federali au sfidat, puțin spus cu cinism, opinia publică a fotbalului, zicala „Câinii latră, caravana trece” se poate adapta la „Presa acuză virulent, colhozul corporatist FRF merge mai departe”.

Editorial „la baionetă” Cornel Dinu. Colhozul corporatist FRF, monstru mult mai periculos care a înlocuit „cooperativa” de pe vremuri

Pornesc în a defini acest veritabil „colhoz” care conduce fotbalul românesc, de la afirmația profesorului Dâncu, care s-a lăudat că prin aducerea lui Burleanu și a celorlalți de teapa lui, cu excepția unor foști jucători care aveau nevoie de un „salar”, a desființat „cooperativa fotbalului românesc condusă de Sandu Mircea. Nimic mai neadevărat și condamnabil de sfidător!

ADVERTISEMENT

Fotbalul nostru, ca pretutindeni în lume, a mai fost condus de oameni care nu l-au jucat. Ca și acum, doar aparent… Pentru că aceia care i-au decis evoluția la noi erau lideri înnăscuți, buni administratori, educați, sufletiști și, în primul rând, cu aprecieri, uneori și slăbiciuni, adevărat, pentru cei care proveneau din fotbal. Știau să-i motiveze pe aceștia ținându-i în forurile de conducere, îi ascultau cu atenție și le urmau părerile, sfaturile…

Ceea ce, în niciun caz, nu se-ntâmplă acum. Singurul care a jucat și a antrenat la un nivel… spun mediu cu indulgență, din staff-ul federal actual este doar Mihai Stoichiță. Prestidigitator din vocație.

ADVERTISEMENT

Editorial „la baionetă” Cornel Dinu. „Birourile” care urăsc, pur și simplu, chiar pe cei care au scris istorie în fotbalul nostru

Trec și peste asta, deoarece imensa problemă este că aproape în totalitate birourile de unde se dau comenzi în federație de vreo cinci ani sunt ocupate de persoane care poate doar în curtea școlii sau maxim pe la juniorii unor echipe obscure au dat cu piciorul în… de fapt spre minge.

Trec și peste asta! Marele adevăr, incontestabil nu numai pentru mine, este că aceștia dovedesc prin ceea ce hotărăsc, cu prea multe exemple, că-i urăsc, pur și simplu, chiar pe cei care au scris istorie în fotbalul nostru.

ADVERTISEMENT

Editorial „la baionetă” Cornel Dinu. Un singur profesor, Dan Apolzan, și vreo doi antrenori secunzi în perioade scurte la unele naționale, e puțin, tare puțin…

Repet, recunoaștem toți contestatarii acestor, poate, „corporatiști” că au fost montați și apar în Comisia Tehnică, de pavoazare, și câțiva foști jucători și antrenori acceptabili. Îi înțeleg, într-un fel, au nevoie de leafă și colaboraționiști sunt de când lumea. Dar un singur profesor, Dan Apolzan, și vreo doi antrenori secunzi în perioade scurte la unele naționale, e puțin, tare puțin…

Iar activitatea de acolo ar putea să existe, dar rar apare la vedere. Sunt câțiva care decid totul! Cu apucături de veritabil colhoz! Poate și de aceea, oricât s-ar blinda ei sub cartoane cifrate, mai sofisticat ca la CIA, au luat hotărâri pe care sunt convins că o proporție covârșitoare din lumea adevărată a fotbalului le consideră prăbușitoare pentru nivelul și poziția fotbalului nostru din acest moment…

ADVERTISEMENT

Declar cu toată răspunderea că au făcut din federație un adevărat „colhoz sovietic”! Pentru că, în anii în care, repet, au fost așezați de statul paralel să păstorească fotbalul, au desființat proprietatea acestuia, ignorând cu răutate pe cei care i-au adus glorie.

Editorial „la baionetă” Cornel Dinu. Scurt istoric, pilduitor, al… „colhozurilor”, de la Lenin la prăpastia în care a ajuns agricultura

Și un scurt istoric în acest sens, pilduitor, al… „colhozurilor”. Vizitând Danemarca, în 1905, venind din Elveția, dar fără „trenul lui Hindenburg” care l-a dus peste câțiva ani în Rusia să îmbolnăvească lumea, Lenin a  fost impresionat de producțiile cooperativelor agrare de acolo.

Acolo unde țăranii intraseră cu ce aveau în coproprietate. Animale, pământuri, unelte… Le foloseau în comun și împărțeau în mod egal, democratic cu adevărat, profitul. Uneori impresionant! Iar în Comunitatea Europeană, peste decenii, li s-a limitat capacitatea de a produce, deoarece… stricau egalitarismul decis pieții!

Ajuns în Rusia și luând puterea, după cum se știe, Lenin a creat colhozurile… Cu forța și vărsare de sânge, așa cum a fost și la noi în finalul anilor 1940! Ceaușescu „in persona”, sunt mărturii care dovedesc, a împușcat oameni care nu-și cedau pământul. Legea nescrisă decide ades că acela care omoară nedrept cu pușca, de pușcă moare…

Numai că Lenin, ca și la noi, a desființat proprietatea… Agricultura a căzut în prăpastie ani buni, unde s-au gândit și înfătuit o groază de… grozăvii! Iar ieșirea din fundătura istorică a producțiilor agricole s-a petrecut odată cu progresele tehnicii agrare și cu descifrarea și așezarea geneticii plantelor, peste ani buni.

Editorial „la baionetă” Cornel Dinu. Nu i-am acceptat niciodată pe impostori și nu pot să stau lângă ei. Iar acum ne decid soarta în prea multe domenii tocmai aceștia!

Mai ieri s-a certificat această veritabilă nenorocire și în fotbalul nostru. Prin neinvitarea la festivitatea din „Palatul expoziției” a unor nume de legendă cu adevărat, proprietari într-un fel ai fotbalului nostru, căruia, după 1970, i-au scris o istorie apreciată în toată lumea. A scris doar constatatoarea nostră presă pe larg…

Nu e vorba de mine! Nu i-am acceptat niciodată pe impostori și nu pot să stau lângă ei. Iar acum ne decid soarta în prea multe domenii tocmai aceștia! Păreri se emit, slavă Domnului!, în mas-media modernă, mereu mai performantă, cu o libertate mult prea mare decât ar fi necesar într-o societate care se respectă și știe să-și apere adevărurile și existența.

Este cazul societăților continue chiar de sute de ani, care n-au cunoscut cataclismele sociale ciclice și prea succesive, cum ne-a fost nouă soarta… La ei comentariile s-au transformat imediat în decizii reparatorii, la noi… doar taclale, bârfe, halimai, tractir politic… Și va mai dura așa!

Editorial „la baionetă” Cornel Dinu. „Il genio” Savicevic s-a ridicat și a plecat când a văzut că, la masa oficială, din delegația noastră lipsește Belodedici

Iar încercarea de scuză „apriopri” a „Belzebutului” Burleanu nu a făcut altceva decât să-l compromită și mai mult. Așa cum s-a consemnat în scris și vorbit peste tot.

Românul este inteligent, perspicace, sensibil, neiertător în scris și în birouri, și la cafenea. Deocamdată doarme parcă despre altceva, derutat, temător, inactiv. Cu cât își va reveni mai repede la verdicte și acțiuni, ne va fi mai bine.

Dacă decidenții federali de azi se simt bine să stea lângă Gullit, Suker, Totti, Șevcenko și atâția alți, cu Auraș Brașoveanu, Ciprian Paraschiv, Marius Burcă – și doar constatăm! – ne merităm soarta locului în care a ajuns fotbalul nostru.

În tot rechizitoriul pe care și l-a făcut „Belzebut” Burleanu, interpretat astfel de mulți condeieri competenți și încărcați de talent, reiese că răutatea scoasă din nou la iveală le descoperă și prostia. Dacă mai era nevoie!

S-a uitat, oare, că „Il genio” Savicevic, muntenegrean cu demnitate și onoare, când a văzut că, la masa oficială, din delegația noastră lipsește Belodedici, s-a ridicat și a plecat? Și aceasta doar s-a consemnat și a rămas, cum ne e felul, ca înainte, și om vedea ce-o mai fi…

Editorial „la baionetă” Cornel Dinu. Panou-oglindă la intrarea în FRF, ca la… grădina zoologică din New York!

Iar acești „colhoznici corporatiști” își continuă impostura doar în hazul nostru mereu înfrânt de lipsa faptelor autentice măcar de uitare. Și pentru că, după cum spunea Umberto Eco, la Torino, înainte de plecare: „Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligența. Inteligența are limitele ei, prostia nu!”.

Dacă ar fi după mine, la intrarea în birourile federației aș monta, ca într-o grădină zoologică din New York, în 1963, câte un panou pe care să stea scris: „Cele mai periculoase animale pentru fotbalul nostru”. În America era o… oglindă!!!

Editorial „la baionetă” Cornel Dinu. Burleanu și ciracii săi s-au dovedit doar profitori din fotbal

Firesc, în final, vă mulțumim cu profundă recunoștință, domnule profesor universitar Vasile Dâncu! Ați reușit! Credeți că ați pus capăt „cooperativei fotbalistice” ce se zice că a fost la noi… Numai că ați înlocuit-o cu un monstru mult mai periculos: „colhozul corporatist” FRF.

Mai e cazul să comparăm unde era fotbalul nostru în lume pe timpul așa-zisei „cooperative” și unde se află acum? …Să vă dea Dumnezeu sănătate! Sărbători fericite! Și măcar retrăgeți-vă cât mai repede din malformația creată… Nu exclud, domnule profesor, așa cum v-am cunoscut, că ați avut intenții bune de primenire a FRF. Dar ați avut mână tare proastă cu Burleanu și ciracii săi, care s-au dovedit doar profitori din fotbal.

ADVERTISEMENT