Editoriale

Editorial național(ist) Cornel Dinu. Cum era să fie Malta pentru noi o nouă… Yalta! Sfaturi și proverbe românești pentru „Guriță Cholo de Banderas”

10.09.2019 | 00:08
Editorial nationalist Cornel Dinu Cum era sa fie Malta pentru noi o noua Yalta Sfaturi si proverbe romanesti pentru Gurita Cholo de Banderas

Când sunt meciuri mai ușoare – într-un fel! -, naționala noastră evoluează la Cluj, cum a fost cu Feroe sau la Ploiești, „cazul maltez” de duminică seară. Un fel de-a zice „meciuri mai ușoare”, pentru că fotbalul european, cu excepția a șase, șapte reprezentative de top și fără Andorra și Gibraltar, s-a echilibrat destul de mult. E drept că noi avem mari probleme cu suprafața de joc pe „Arena Națională”, încă de la inaugurarea acesteia, sunt de neuitat șanțurile care se formaseră la meciul de debut, cu Franța, care l-au scos din joc, accidentat, pe Evra. „Tranșeele” parcă de la Azincourt i-au făcut atunci pe francezi să nu-și poată pune în valoare „galopul”, obligați de condițiile „naturale” să joace mai mult „la pas”.

Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 4,78 este cota pentru x în Moldova – Turcia. Vezi toate cotele AICI

Editorial național(ist) Cornel Dinu. Cum era să fie Malta pentru noi o nouă… Yalta! Sfaturi și proverbe românești pentru „Guriță Cholo de Banderas”

Acum, cu Spania, s-a jucat pe „National Arena” (să-i dăm o tentă de occident măcar stadionului…) și pentru că s-a schimbat din nou iarba. Ultima costase vreo 64.000 de euro era de la Săbăreni și a rezistat cel mai bine. Față de aceasta de acum, pentru care s-au decontat 240.000 de euro, fiind din „sămânță de import”. Ca și cum România n-ar mai avea iarbă, a ajuns un fel de… Sahara! O nimica toată, de bani vorbesc, la cât s-au umflat prețurile la noi. Dar și o încercare de compasiune pentru destoinica noastră primăreasă, care, se zice, că și-a rupt iar de la guriță ca să-i „hrănească” pe români… Nicio legătură cu porecla selecționerului. Chiar dacă aceasta nu-i întâmplătoare, la felul în care„ mușcă” și el, parcă, din cuvinte, la rostire.

Chiar dacă Malta este pe locul 181 în ierarhia mondială, n-a fost departe să însemne pentru noi o altă… Yalta! Fotbalistic vorbind. Ca atunci, în februarie 1945, în Palatul „Livadia” din Crimeea, unde un Churchil mahmur și un Roosvelt cu mai mult de un picior în groapă ne-au vândut pur și simplu lui Stalin, rupându-ne firul evoluției benefice ca ordine socială capitalistă. Și a venit în 1989 punerea de acord dintre Gorbaciov și Bush senior de la Malta, aceeași mai mari ai lumii, prin care am revenit unde trebuia să rămânem dacă nu era pactul de la Yalta. Se mai spune că trebuie să ne fie mai bine… Greu de apreciat dacă ființei umane îi este mai bine într-o existență echilibrată, ferit de tentații deșarte în socialism, sau în distanțe ca de la cer la pământ între bogați și cei care o duc de zi pe mâine, ca în capitalism…

Un Churchil mahmur (stânga) și un Roosvelt cu mai mult de un picior în groapă (centru) ne-au vândut pur și simplu lui Stalin (dreapta) la conferința de la Yalta, în februarie 1945, când au împărțit lumea cum au vrut ei. Sursa foto: memorialsighet.ro
Un Churchil mahmur (stânga) și un Roosvelt cu mai mult de un picior în groapă (centru) ne-au vândut pur și simplu lui Stalin (dreapta) la Yalta, în februarie 1945. Sursa foto: memorialsighet.ro

Alegerea formulei de echipă, din nou neinspirată

Urmașii fotbalistici ai cavalerilor „Ordinului de Malta”, proveniți din cruciații ioaniți, arătau destul de bine fizic și fără armurile tradiționale și eșarfele albe cu semnul crucii celtice, încă de la intonarea imnurilor. Și, pe parcursul disputei, cu o minge lovită parcă „de colți de mistreți hăituiți”, cum spunea Camil Petrescu, cronicar și de fotbal, doar începutul partidei ne-a aparținut. Când am avut 4 situații favorabile de a fi transformate în goluri. Au avut și maltezii două la fel de mari.

Alegerea formulei de echipă mi s-a părut din nou neinspirată la… combinația de „frizură a la Banderas” și doar zbucium pe margine a la „Cholo” Simeone, în care încearcă să se deghizeze fără har „Contra-riul” nostru comportamental. I-a introdus în apărare pe Rus și Ștefan în banda stângă, neacoperită de prea mult timp și, pentru mine, au confirmat. Ca și Cicâldău și Hagi la mijloc, dar….

„Guriță”, știi axioma „Joci așa cum te-ai antrenat”?

…Dar acolo, la mijlocul echipei, despre care se spune „Ce mijlocași ai, așa joci!”, trei au fost de profil defensiv: Marin, Bordeianu (fără viitor, neconfirmând până acum) și Cicâldău. „Metodisti”, cum spun de vreo 30 de ani italienii. Așezați în „rombul” perfecționat de Guardiola la Barcelona și care am avut convingerea că trebuia folosit și dezvoltat dinamic mult mai cu rezultate împotriva Spaniei. Unde trebuia să ne creăm superioritate la mijloc, ibericii „pontând”, în general, cu trei mijlocași. Pătrunzând nu numai cu Hagi pe lângă Busquets, ci cu încă doi, așezați ca vechii interi de „WM”.

Acum, împotriva Maltei, trebuia să avem o linie de mijlocași formată dintr-unul defensiv și trei de atac. Pentru ca astfel, cu sprijinul fundașilor laterali, să atacăm variat pe toată lățimea terenului. Și la mijlocul terenului, ca pe tot spațiul de joc, acționează principiul mobilității dinamice. Ca în „Arta războiului”, scrisă de generalul chinez Sun Tzu cu 500 de ani înainte de Hristos, ce se predă și în școlile militare de acum, preluată și de prusacul Carl Philipp Gottlieb von Clausewitz în tratatul „Vom Kriege” (Despre război) pe la 1830. Aducerea unei superiorități numerice prin rapiditatea mișcărilor pregătite acolo unde se dă lupta. Dar și în școlile de fotbal renumite, nefiind cazul la noi cu Stoichiță decan de fotbal. Dacă așa ceva era pregătit și în cele trei zile avute la dispoziție pentru antrenamente tactice, mult mai multe mingi, ce se puteau transforma în goluri, ar fi avut cuplul Pușcaș și doar luptătorul oportunist Andone. Sper ca din cunoștințele fotbalistice ale lui doar… „Guriță” să nu lipsească axioma „Joci așa cum te-ai antrenat”.

George Pușcaș marchează gol in meciul de fotbal dintre Romania si Malta, din preliminariile C.E. 2020, desfasurat pe Stadionul Ilie Oana din Ploiesti, duminica 8 septembrie 2019. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
George Pușcaș marchează golul unei victorii chinuite în meciul cu Malta din preliminariile CE 2020. Sursa foto: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

Degeaba bați șaua ca să priceapă iapa… Cine-i șaua, cine-i iapa…

Mai sunt câteva idei importante în concepția de joc ce trebuia creată acestei echipe naționale, dar știm că… „degeaba bați șaua ca să priceapă iapa”, șaua fiind echipa și iapa, cine credeți? Da, ați ghicit, antrenorul! De aceea, în repriza a doua, în afară de golul nostru, cu șansă, la o fază fixă (corner executat, ca de obicei, bine de Hagi), nu am mai amenințat cu nimic periculos buturile malteze. Ca o consecință, finalul a aparținut oaspeților, ca într-un turnir în care ți-ai rupt lancea și doar cu paloșul nu te mai poți apropia de adversar. Cu ultimele minute chiar dramatice pentru noi, înghesuiți în careu și scuipând în sân să nu se întâmple… ce era să se întâmple în minutul 88! Dacă unul dintre cei doi maltezi trecuți de vraiștele nostru din apărare, după ce absentul de vreo doi ani din vreo echipă de club Chiricheș a luat-o printre picioare, nu s-ar fi grăbit să intre în offside.

Teoretic, după egalul dintre Suedia și Norvegia, dacă vom câștiga TOATE cele 4 meciuri pe care le mai avem de disputat, mai putem prinde locul 2, deci calificarea. Pentru asta, Chipciu nu poate fi niciodată fundaș dreapta. Poate cu Spania! Cu Malta era mult mai eficient ofensivul Benzar. Iar te-ai încurcat, „Guriță”! Chiricheș poate fi înlocuit fără riscuri de Nedelcearu, care a mai făcut pereche cu Rus și e clar în progres după ce am văzut în vară, în Italia. De mijloc am vorbit, iar în atac cred că avem soluții mai… grozave decât Grozav, mai… maxime decât Maxim, mai… productive decât Andone (n-am găsit altă… rimă!). Dacă știi ce cauți, cere și ți ve da! Bate cu acțiuni și mijloace pregătite în poarta defensivelor adverse și ți se va deschide!

„Gura lumii adevăr grăiește” că „nu iese fum fără foc”…

Trăgând linie și concluzionând, dragă „Guriță Cholo de Banderas”, dacă și la acest nivel la care ai ajuns din nepriceperea celor care trebuiau să aleagă antrenorul echipei naționale, la jocurile care ne așteaptă dacă nu trimiți pe teren minum 8 (opt) jucători eficienți fizic, tehnic, tactic și în formă maximă mai bine spui de pe acum… „pas”! Parol, mon cher!

Fii mult mai atent la tot ceea ce faci. Înfrângeți acum, ca antrenor, pornirile pe care ți le puteai permite ca jucător. „Gurița” (vezi, te urmărește acest devenit deja renume!) lumii e slobodă! Se vorbește (și chiar s-a scris!) la noi, ca și în Spania, că n-ai zice nu la unele tentații de comisioane impresariale… Unde ești acum, nu poți să fii la fel de pasional ca și „Cholo” Simeone pe margine și în afara terenului. Înțelepciunea populară nu spune fără argumente că „gura lumii adevăr grăiește” sau că „nu iese fum fără foc”…

Claudiu Keșeru si Alexandru Cicaldau in meciul de fotbal dintre Romania si Malta, din preliminariile C.E. 2020, desfasurat pe Stadionul Ilie Oana din Ploiesti, duminica 8 septembrie 2019. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Claudiu Keșeru și Alexandru Cicâldău n-au fost deloc inspirați în meciul cu Malta de pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești… Sursa foto: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

Sunt greu românii de pornit, dar de-i pornești la supărare, sunt greu de-oprit!

Vremelnicii federali de acum nu știu ce înseamnă să conduci echipa națională. Ei doar o mulg, ca și cei dinaintea lor. Tu ai servit-o ca jucător, dar acum ești în cu totul altă postură. Trebuie să o îngrijești ca pe ochii din cap, cu abnegație, pricepere, responsabilitate și corectitudine. Echipa națională este acum a tuturor românilor de pretutindeni.

Se spune îndoielnic la noi că mămăliga nu explodează. Mai adevărat mi se pare versul lui Coșbuc: „Sunt greu românii de pornit, dar de-i pornești la supărare, sunt greu de-oprit!”. Am schimbat în loc de „bătrânii” cu „românii” şi am pus în plus „la supărare”… Ai grijă, „Guriță Cholo de Banderas”!