Sport

Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: “O lume cu fundul foarte pe sus!”

Editorialistul Răzvan Ioan Boanchiş consideră deplasat gestul lui Emiliano Martinez de a-l ironiza pe Kyilian Mbappe după finala în care francezul i-a înscris trei goluri.
27.12.2022 | 11:25
Editorial Razvan Ioan Boanchis O lume cu fundul foarte pe sus
Emiliano Martinez, ironizându-l pe Mbappe după finala Cupei Mondiale.
ADVERTISEMENT

Expresia bătrânească “o lume cu fundul în sus” s-a transformat în “o lume cu fundul foarte pe sus”. Și, în lumea asta cu fundul foarte pe sus, internetul a învins întâi ziarele, pe urmă a bătut și televiziunile, dar lucrurile nu s-au oprit aici.

Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: “O lume cu fundul foarte pe sus!”

Se spune că Facebook a devenit o centură de socializare pentru moși. Mulțumim pentru complimente. De abia ne mai mișcăm. Ne amintim cu plăcere de vremea când mergeam folosindu-ne de o singură cârjă.

ADVERTISEMENT

Un astfel de moș de pe Facebook l-a certat (și a avut dreptate) pe Messi fiindcă acesta l-a lăsat pe Martinez să arunce măscări la adresa lui Mbappe. Așa e. Messi e coechipier cu Mbappe. Și Mbappe e viitorul numărul unu, e succesorul lui Messi.

Lumea e cu fundul foarte pe sus, dacă un portar își permite să facă mișto de un adversar care i-a dat trei goluri (chiar patru, cu cel de la loviturile de departajare) într-o finală de campionat mondial.

ADVERTISEMENT

Cu nostalgie de bătrân, îmi amintesc că și Răducioiu al nostru a pierdut o semifinală după ce a dat două goluri (și al treilea la loteria penalty-urilor). Sunt 28 de ani și jumate de atunci. Am fost și noi, cândva, la două străzi și un colț de Cupa Mondială.

Cum făcea Fănuş Neagu clasamentul celor mai buni fotbalişti

Tot în calitate de moș, vreau să le transmit ceva updataților zglobii din și de pe lângă fotbal, care își tatuează numele soției sau al soțului: acesta este un pas sigur spre divorț. Tatuajul nu trebuie să țină loc de confirmare. Pentru așa ceva e nevoie de un notar bun. Vorba lui Fănuș Neagu, “ori am mâncat eu prea multe chibrituri ori mintea lor e ocolită de fosfor.”

ADVERTISEMENT

Vine Revelionul, e momentul anchetelor. Rămân la Fănuș Neagu, mai ales că azi e Sfântul Ștefan. Am luat dintr-un anticariat cartea “Cronici afurisite”, publicate în “România Literară” între 1972 și 1977. Fănuș era tânăr. 40-45 de ani. Cronicile sunt nedatate, dar fiți atenți cum vedea Fănuș Neagu clasamentul celor mai buni fotbaliști ai anului 1974 sau 1975.

“Nu mi-a cerut nimeni părerea, ceea ce mă face să cred că părerea mea e singura cinstită. 1. Dinu – pentru că joacă în echipă cu mine numai pe teren acoperit și nu ne sperie gheața. 2. Lucescu – s-a mutat cu casa lângă mine și se întâlnesc nevestele la alimentară.

ADVERTISEMENT

3. Nunweiller VI – pentru ca e finul balerinului Oprea Vlase, cu care joc eu table. 4. Dumitrache – cel mai mare talent al ultimilor zece ani, căruia îi e drag fotbalul cum îmi e mie drag să fac revelionul la federație. 5. Dobrin – singurul jucător de bun simt. A ajuns la suprema înțelepciune. Deșertăciune, deșertăciune, totul e deșertăciune, drept pentru care deșartă la restaurantul din centru.”

ADVERTISEMENT