Editoriale

Editorial Roşca. Ziua în care românii se salută cu “Bravo, Simona!”

De ce victoria Simonei Halep din semifinalele Australian Open cu Angelique Kerber este cea mai mare a carierei, de până acum! Vlad Roşca scrie despre metamorfoza care a transformat-o pe Simona Halep în faţa tuturor din "No one" in "No 1"
25.01.2018 | 13:00
Editorial Rosca Ziua in care romanii se saluta cu Bravo Simona
ADVERTISEMENT

Scriu rândurile de faţă încă sub impulsul nebun al victoriei Simonei. Îl simţiţi? E acolo, în voi, punându-vă tot sângele-n mişcare şi dându-vă fiori pe şira spinării…

E o dimineaţă frumoasă în România, o dimineaţă pe care o mână de om, cum este Simona Halep, a reuşit să o dezgheţe în toate colţurile ţării şi la -10 grade! Fata asta s-a transformat în ultimele luni aşa cum ne-a transformat ea astăzi în extaz somnul adânc al dimineţii.

ADVERTISEMENT

Am trăit de la faţa locului frustrarea finalei pierdută de Halep cu Ostapenko, astă vară, la Roland Garros. A fost o dezamăgire uriaşă, a recunoscut-o şi “tata Stere” într-un interviu acordat la final de an, pentru FANATIK.RO. Nici n-avea cum să fie altfel, când ratezi primul Grand Slam al carierei în faţa unui “noname” pe post de kamikaze, aşa cum a jucat Ostapenko la Paris, de la 6-4, 3-0 şi, mai apoi, 3-1 în decisiv.

“Cred că Simona a jucat prea defensiv în setul 3. O înţeleg pentru că, în astfel de momente, eşti ca la un meci de box: primeşti atâtea lovituri în faţă, eşti un pic groggy şi îţi pierzi luciditatea şi concentrarea din joc. Nu mai gândeşti limpede despre planul tău de joc şi ceea ce trebuie să faci, cum să contracarezi un astfel de moment al meciului. Îmi dau seama cât de dificil e pentru ea, mental. Dar această experienţă o va ajuta foarte mult în viitor! Şi o va ajuta să câştige turnee de Grand Slam! Nu poţi decât să laşi timpul să vindece rănile. Îi este foarte greu acum, dar trebuie să aibă puterea să se regrupeze şi să folosească această experienţă de la Roland Garros pentru a cuceri alte Grand Slamuri viitoare.” Profeţia lui Mouratoglou din iunie 2017, dezvăluită după finala cu Ostapenko s-a adeverit acum.

ADVERTISEMENT

La 7 luni distanţă, Simona este astăzi tot ceea ce n-a fost în acea finală blestemată de pe Chatrier. 

Simona nu rezista la presiune. Astă vară se bucura pentru că nu şi-a dat seama că Svitolina are minge de meci, salvată de româncă – în acel sfert de finală epic de la Paris. A aflat abia după joc, uitându-se pe twitter. “Mai bine că nu mi-am dat seama”, spunea ea atunci. Azi a zâmbit înfuriată , dar emanând siguranţă prin toţi porii, după prima minge de meci salvată în faţa lui Kerber. Şi urma a doua! Asta după ce tot la Melbourne, contra lui Davis salvase meciul de la 0-40!

ADVERTISEMENT

Simona juca defensiv. La 6-4, 3-0 în finala Roland Garros şi mai apoi la 3-1 în decisiv, Halep n-a riscat nimic. S-a mulţumit să returneze, aşteptând greşeala adversarei! Aţi văzut-o pe Simo la Australian Open jucând vreo minge la alibi? Halep ataca şi plasa lovituri din unghiuri imposibile şi când era în genunchi şi cu răsuflarea tăiată de efort. Încercările disperate de a returna mingile puse pe tuşă de Davis, Pliskova sau Kerber se transformau în atacuri devastatoare pentru adversare.

Simona a avut în ultimii ani un prim serviciu moale. Şi un al doilea aproape inexistent. Acum dă aşi în momente cheie şi serveşte extrem de bine plasat cu 171km/oră.

ADVERTISEMENT

Simona nu ştia ce înseamnă să fii numărul 1 mondial. O spunea franc într-un interviu acordat FANATIK.RO în preziua finalei de anul trecut de la Roland Garros. Acum, când până şi Adidas a renunţat la ea, Simona nu doar că a ajuns să conştientizeze că este liderul WTA, ci şi foloseşte acest atu psihologic în faţa adversarelor încă de la vestiare. Siguranţa privirii cu care Simona taie distanţa dintre ea de adversare, de la intrarea pe teren până la momentele de dinaintea unei mingi de meci pe care trebuie să o salveze seamănă deznădejde şi neîncredere în mâna oponentelor, dar şi respectul şi recunoaşterea în ochii tuturor!

Practic, Simona a reuşit să-şi transforme toate deficienţele din ultimii ani în arme letale pentru adversare, devenind cu adevărat un lider mondial! 

Nu pariez pe victoria lui Halep din finală. Adversara, Caroline Wozniacki, este într-o formă de-a dreptul monstruoasă. Şi are o foame uriaşă de performanţă, cel puţin la fel de mare ca a Simonei, aceasta fiind a treia finală de Grand Slam pentru fiecare şi niciuna câştigată! 

Victoria Simonei cu Kerber este, însă, uriaşă. Îndrăznesc să spun că cea mai mare din carieră, unică, dacă ne raportăm la trecut. Da, ştiu, e doar o semifinală, pe care lumea poate o va uita sâmbătă, în cazul în care Halep va pierde o nouă finală şi vom fi tentaţi – vorbesc prostii, sigur o vom face! – să avem un discurs iarăşi negativ despre Halep. C-aşa-i românul. Mergem fără încetare la nunţi şi la înmormântări, rumegând printre seminţe victoriile, respectiv înfrângerile alor noştri. 

Dar astăzi nu este aşa! Meciul cu Kerber nu reprezintă pentru Simona doar o victorie şi o calificare în a treia finală de Grand Slam a carierei. Este certificatul de calitate al numărului 1 mondial şi diploma de absolvire pentru Simona Halep, după şocurile lui Darren Cahill şi înfrângerile din 2017, lecţii  pe bandă rulantă predate Simonei, bagată de antrenorul său uneori şi în cămaşa de forţă în lupta cu ego-ul feroce al româncei.

Victoria de azi dimineaţă reprezintă unul din marile momente de bucurie pe care românul le-a trăit din sport. Hagi, Dan Petrescu şi cu Răducioiu n-au câştigat Cupa Mondială în ’94, dar românii au ieşit pe străzi după victoria cu Argentina. Simona n-a câştigat niciun Grand Slam, dar jur că, după turneul făcut de Halep la Melbourne, încununat cu o victorie în faţa unei Angie Kerber renăscută din dorinţa uriaşă de revanşă, atât a nemţoaicei, cât şi a lui Wim Fisette – fostul tehnician al Simonei şi actual al lui Kerber –  îmi vine să iau tricolorul şi să-l flutur pe străzi!

Lăsaţi-o naibii de finală! Ne vedem la Universitate?  

Bravo, Simona! 

“Ştii că, mai nou, românii se salută cu “Hai, Simona!”

Eh… sper că de mîine să se salute cu “Bravo, Simona!” – Simona Halep, 2017.

ADVERTISEMENT