Sport

Editorial savuros al lui Andrei Vochin, după CFR Cluj – Young Boys 1-1: „Șumi, cu Loganul prin Europa”

”În meciul ăsta nu ne interesează mingea”. Asta le-a spus Mourinho băieților lui înainte ca Inter să elimine marea Barcelonă a lui Messi în drumul spre Liga Campionilor. Fără ruşine, doar cu realism.
04.08.2021 | 09:23
Editorial savuros al lui Andrei Vochin dupa CFR Cluj  Young Boys 11 Sumi cu Loganul prin Europa
Editorial savuros al lui Andrei Vochin, după CFR Cluj - Young Boys 1-1: „Șumi, cu Loganul prin Europa”. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

Atunci când ești conștient că adversarul e foarte puternic trebuie să fii nebun să te iei cu el la trântă. Tot Jose explica în mod plastic cum trebuie să procedezi ”când tu ai o mașină de serie și trebuie să te întreci cu una de curse. Ca să ai o șansă trebuie să faci ceva neobișnuit. Fie să-i rupi volanul, fie să-i pui zahăr în benzină rivalului. Căci în luptă dreaptă n-ai nicio șansă”.

Sistemul cu 5 pe fund, soluția realistă pentru CFR Cluj

Între CFR și Young Boys era din start o diferență de valoare de la simplu la dublu. Transfermarkt o reliefează în cifre: 30 de milioane de euro e valoarea lotului din Gruia, 61 de milioane cea a băieților din Berna. Un fel de Logan contra VW. Dacă se iau la întrecere directă, cine credeți că ajunge primul la linia de start?

ADVERTISEMENT

Marius Șumudică merită lăudat din plin după meciul de aseară. Într-un fel mă speriasem când îl auzisem că vrea să dea un gol mai mult ca adversarul. Poate în Liga 1 o merge (dar nici aici nu-s atât de sigur), însă în Europa, mai ales din acest tur al preliminariilor Ligii Campionilor, abordarea asta mi s-ar fi părut poetico-sinucigașă. Am mai văzut temerari care jucau la fel și cu Gaz Metan și cu VfB Stuttgart și au terminat cu ultimii agățați de frânghiile de pe Arena Națională.

Șumi nu e genul emo. De asta m-am bucurat când am văzut abordarea cu trei fundași centrali, chiar dacă aveam temerea că, neantrenând sistemul, poți avea surpize mari și așa.

ADVERTISEMENT

Dan Petrescu a făcut la fel în urmă cu 10 ani

La Urziceni, după ce în primul meci, cu Sevilla, la poarta lui Petrescu era fiesta, tehnicianul a schimbat imediat modulul în jocul următor. Nu avea doi fundași centrali suficient de puternici ca să facă față atacanților de UCL, așa că a mai băgat unul. Și a ajuns în primăvara europeană.

Șumudică a gândit la fel. A pierdut mijlocul terenului, dar, cât timp Alibec a fost pe teren, a compensat cu doi atacanți puternici, care erau în stare să țină mingea, să facă posibilă regruparea echipei și, apoi, să pună probleme și în atac. Cât timp Denis a fost pe teren, raportul ocaziilor a fost 1-1, CFR a tras de 4 ori la poartă, iar scorul a fost 1-0. Singurul lucru ce nu mi s-a încadrat în logică a fost înlocuirea lui Sigurjonsson cu Costache, când mai erau 10 minute, iar pe bancă se mai aflau Hoban sau Fofana.

ADVERTISEMENT

Fără noroc ești fiul ploii

Când ai în față un adversar mai puternic, în afara ”găselnițelor” antrenorului și a dedicării jucătorilor mai ai nevoie și de noroc. Norocul ca măcar ăia, cei mai buni ai tăi, să nu se rupă. Clujul n-a avut bafta asta decât 21 de minute, până când Alibec n-a mai putut să se ridice de jos (asta rămâne o altă discuție, de ce jucătorii noștri cei mai valoroși capotează fizic). Campionii noștri au pierdut 1,1 milioane de euro, conform transefrmarkt, dintr-o zestre de valoare și așa redusă.

Din acel moment nu doar că CFR n-a mai putut să iasă din propria jumătate, dar până în final a mai tras un singur șut la poartă (Păun, min.77). Timp în care elvețienii au pus stăpânire totală pe joc. Prin comparație, Lauper, Rieder, Spielmann, Lefort și autorul golului egalizator, Cierro, toți jucători de rezervă intrați pe parcurs, valorează azi aproape 11 milioane de euro, iar cel mai ”ieftin” (chiar Cierro) face 1,5 milioane de euro. Asta ca să înțelegem cu cine jucăm.

ADVERTISEMENT
  • 18-5 pentru Young Boys a fost raportul șuturilor la poartă
  • 4-1 pentru Young Boys a fost raportul marilor ocazii de gol
  • 74% – 26% pentru Young Boys a fost raportul posesiei

Trista realitate: cea mai bogată echipă a României e de patru ori mai săracă decât campioana Elveției

Înainte de a sfida realitatea, v-aș îndemna să ținem minte numele ”tinerilor băieți” care ne-au vizitat aseară țara (toți între 21 și 27 de ani) și să-i căutăm în curând prin Premier League sau Bundesliga. Așa cum nu cu mult timp înainte o făceam cu Xhaka sau Sommer, că doar i-am prins și pe ei prin cupele europene.

De-aia zic să apreciem ce a făcut aseară CFR, chiar dacă nu a izbutit o victorie care ar fi fost dumnezeiască. Miraculoasă în situația dată. Trebuie să ne băgăm o dată picioarele în apă rece și să judecăm realist. Chiar dacă n-are un mare nume de scenă, Young Boys este o echipă mult mai bună decât CFR. Și cu un buget de vreo 4 ori mai mare. Vrem-nu vrem, ea este campioana țării care a scos campioana mondială de la ultimul Euro și care a fost răpusă de Spania doar la loviturile de departajare. Clujul e campioana României 2021. Care Românie abia ce-a pierdut în Armenia.

Amintire cu Young Boys și „Marcelino”

Știu, ne vine greu să acceptăm. Și mie. Eram în spatele porții, în Ghencea, pe la începutul anilor 80, ca să le dau repede mingile înapoi lui Iordănescu, Dumitru sau Troi. Era toamnă, terenul, oricât de bine îl lucrase nea Rudi, tot devenise mlăștinos. Steaua juca cu Young Boys Berna, iar Marcel Răducanu a făcut o fază memorabilă. A scăpat singur cu portarul, dar până s-o bage în poartă l-a tăvălit de vreo trei ori prin noroi.

Când a terminat showul, bietul gardian avea pământ cu iarbă printre dinți, iar tabela aia verde, pătrățoasă, de tablă, arăta două cifre mari: 6 la noi, 0 la ei. Nu-i de mirare că în 4-5 ani noi, românii, câștigam Cupa Campionilor, după ce mai jucasem două semifinale europene, iar ei, elvețienii, ieșeau din primele tururi, bătuți la scor.

Ce nu vrem să înțelegem e că, în vreme ce noi, ușor-ușor am pierdut din turație, am rămas încremeniți în trecut și n-am mai investit în viitor, ei au făcut mereu pași înainte. La Mondialul american, cu toată Generația noastră de Aur, ne-au dat 4-1 la Detroit și de atunci tot peste noi sunt. Iar cu fiecare zi ce trece distanța se tot mărește.

Dacă înțelegem asta putem să-l felicităm pe Șumudică chiar și pentru acest egal. I-a fost ajuns Loganul chiar pe linia de finiș. Și asta după ce i se spărsese și o roată încă din minutul 21.
Și, stați așa, mai are o tură peste o săptămână. Mă întreb dacă o avea măcar o roată de rezervă.

ADVERTISEMENT