Sport

Editorial nervos cu nervii Silviu Ghering. De ce m-aș face și de ce nu m-aș face selecționer în „epoca” Răzvan Burleanu

Mai sunt 2 zile și vom afla numele noului selecționer al echipei naționale. Cu avantaje și dezavantaje, Silviu Ghering răspunde la întrebarea „De ce m-aș face și de ce nu m-aș face selecționer în «epoca» Răzvan Burleanu”
18.12.2021 | 15:34
Editorial nervos cu nervii Silviu Ghering De ce mas face si de ce nu mas face selectioner in epoca Razvan Burleanu
Editorial nervos cu nervii Silviu Ghering. De ce m-aș face și de ce nu m-aș face selecționer în „epoca” Răzvan Burleanu. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Piesa burl(ăn)e(a)scă în multe acte și mai multe culise „Ghici cine vine selecționer?” este pusă în scenă/scene cu regii multiple, bazate pe scenariul de sertar din ferefe, nu pefele, „Dacă nu tot noi, atunci cine?”, subliminat de „Dacă nu și acum, atunci când?”.

Editorial nervos cu nervii Silviu Ghering. De ce m-aș face și de ce nu m-aș face selecționer în „epoca” Răzvan Burleanu

După ratarea lui Cosmin Olăroiu cât era „în concediu”… Acu’ Ola! Roiu! Bubat FRF bă bortofel, blecat baiat la echipa araba… Și mai e ceva… Între noi fiind vorba, prea multă personalitate are Oli, l-a subordonat el și pe Gigi Becali, despre ce vorbim? Cum să-și bage Răzvan Burleanu ghimpele în „casă”?!

ADVERTISEMENT

După refuzul lui Gică Hagi atâta timp cât este patron al unei afaceri concurențiale cu postul, deși când nu era băgat în zeamă… în zeama FRF vreau să spun, era nemulțumit…

După eterna omitere a lui Mircea Lucescu pe baza logicii de sorginte stoi(chiți)că „Mai lăsați-ne, dom’ne, cu Lucescu că nu pleacă el de la Dinamo!” (Dinamo nefiind nici măcar ăla care ar trebui)…

ADVERTISEMENT

După șprițul teatral de sezon estival în plină toamnă de la Salonic, cu alt Lucescu, Răzvan, dar același rezultat, Juniorul, acum Senior în toată regula, neuitând ce a pățit la echipa națională în urmă cu 10 ani…

După amânările de fată mare la năzuroasă la măritiș ale lui Dănuț Petrescu, cu ticuri de bursuc, viețuitoare care greu, se știe, își schimbă „vizuina” (am scris „vizuina”, nu „viziunea”!)…

ADVERTISEMENT

DECI, bref, după contacte cu rezultate nesatisfăcătoare, frigide chiar, la capu’ de sus a lu’ FRF,, mi-am făcut o autoanaliză critică, dar obiectivă, tovarăși, privind punctele pro și contra (împotriva, nu Cosmin…) în ceea ce privește dorința de a deveni selecționer. Așadar…

M-aș face selecționer pentru că…

…m-am săturat să iau calmante la meciurile naționalei din cauza altora. Dacă e să iau Xanax, măcar să iau pe, nu numai cu mâna mea.

ADVERTISEMENT

…leafa este ceva mai mare decât salariul mediu pe economie, nu?

…n-o fi atât de plictisitor să te uiți la meciuri toată ziua ca să vezi în ce formă sunt jucătorii pe care să-i chemi la lotul național.

…șefii îți plătesc excursiile tematice, în interes de serviciu, în toată Europa ca să-i vezi în carne, oase și ghete cu crampoane pe românașii care mai joacă pe-acolo… și nici măcar nu mai sunt așa mulți ca pe vremuri ca să obosești prin aeroporturi.

…descoperi cât de frumoasă este România și ce ospitalieri sunt oamenii când te duci la meciuri să urmărești vreo speranță mioritică după două, trei meciuri în care nu s-a împiedicat în minge.

…ne-am obișnuit atât de tare cu ratările din calificările la orice turneu final încât dacă mai reușești încă una, aleargă șefii ferefiști după tine să mai încerci încă una.

…nu trebuie să dau socoteală, să fac vreun raport de activitate, să justific în vreun fel ratarea obiectivelor și dezamăgirea românilor.

…aș putea schimba culorile absolut aiurea alese (chiar, cine a avut strălucita idee tâmpită?) pentru echipament, de unde până unde, domnilor ferefiști, galben cu… alb (!), când culorile noastre naționale sunt roșu, galben și albastru? Ați întrebat vreun designer cum se-nmbucă galbenul cu alb, ce „putere” imagistică au culorile astea împreună? Scuzați, m-am aprins de la culorile astea aprinse, tradiționale, strămoșești, chiar dacice…

Nu m-aș face selecționer pentru că…

…nu suport să mi se spună ce să fac atunci când sunt pus într-o funcție tocmai pentru că am fost pus acolo tocmai deoarece s-a considerat, aprioric, că știu ce să fac acolo.

…echipa națională, cât este ea de largă întindere națională, nu are decât 11 posturi pentru zecile de jucători propuși, impuși, împinși în „vitrină” de impresari, prieteni, prietenași, nași, fini, cumnați, cumnate, veri, verișoare, amanți, amante, pe care orice ai face nu poți să-i mulțumești pe toți și-ți faci, volens nolens, dușmani.

…nu aș avea libere week-end-urile, sărbătorile religioase sau naționale, minivacanțele oferite cu generozitate de stat bieților bugetari obosiți de cele câteva ore lucrate zilnic (nu fac aici atingere de niciun fel la medici, tot respectul și considerația, mă refer la armatele de funcționari pe pile din ministere și administrații locale).

…n-aș mai putea io să cârcotesc după fiecare meci al naționalei că de ce ăla și nu ălălalt, de ce schimbarea aia și nu ailaltă, de ce sistemul ăla de joc și nu ălălalt, de ce tricouri albe când culorile noastre naționale sunt roșu, galben și albastru… pardon, nemulțumirea asta are temei serios și am „rezolvat-o” mai sus…

Eee, cum stă balanța pro/contra? Tu te-ai face selecționer?

  • 5 selecționeri au fost pe banca tehnică a echipei naționale în „epoca” Răzvan Burleanu: Victor Pițurcă (din martie 2014, când a fost ales Răzvan Burleanu președinte FRF, până în septembrie 2014), Anghel Iordănescu (2014-2016), Christoph Daum (2016-2017), Cosmin Contra (2017 – 2019), Mirel Rădoi (2019 – 2021)
ADVERTISEMENT