Editoriale

Editorial socio-medical Cornel Dinu. Coronavirusul este doar o glumă pe lângă adevăratele boli care ne distrug: prostia și răutatea

01.03.2020 | 10:15
Editorial sociomedical Cornel Dinu Coronavirusul este doar o gluma pe langa adevaratele boli care ne distrug prostia si rautatea
ADVERTISEMENT

Trebuie să repet! Și noi, ca și majoritatea popoarelor așezate sub paralela 45, suntem emoționali. Sociologii argumentează că explicația ar fi marile diferențe de temperatură de la iarnă la vară. Cei de deasupra acestei veritabile bariere comportamentale au temperaturile mai apropiate și, de aici, o mai mare stăpânire de sine.

Editorial socio-medical Cornel Dinu. Coronavirusul este doar o glumă pe lângă adevăratele boli care ne distrug: prostia și răutatea

Noi, „sudicii”, suntem mai… hai să fiu blând și să zic doar labili. Vrem, nu vrem, cam ăsta-i adevărul. Accentuat și mai mult acum, la noi, din cauza procentului de peste 40% de analfabeți funcționali cu care ne-a pricopsit „democrația originală” de după lovitura de stat din decembrie 1989.

ADVERTISEMENT

Eee, când mai apare și o simplă infecție respiratorie virală, gen coronavirusul din ultima vreme, ne apucă amocul. Panică indusă condamnabil, după frică!, și de mass-media.

Pentru că, nu-i așa?, au mult mai mult timp de emisie decât cultură, decât instinctul și educația de apărare pașnică a nației prin comentarii liniștite de informare….

ADVERTISEMENT

…Uitând să mai combată fatalitatea din gene măcar cu minunata filosofie populară din cunoscuta cântare: „Cu ce m-am ales în viață? / Ce-am băut, ce-am mâncat şi cu ce am strâns în braţe”. Cimilitură plastică, pronunțată necontestat pe prispele, ulucile și mesele de la cârciumile noastre tradiționale.

Editorial socio-medical Cornel Dinu. De la săculețul meu cu usturoi la șnururile de avansare în grad ale lui… Moș Teacă!

Pornit din China, care-i practic o altă lume a planetei noastre, acest virus nu-i altceva decât o gripă mai severă a căilor respiratorii. Știu de mic ce ne poate pielea minții când vine vorba de diferite molime.

ADVERTISEMENT

Aveam vreo cinci anișori când s-a anunțat că vine poliomielita peste noi și ne mierlește sau, în cel mai „bun” caz, „doar” ne face „întortochiați” la mers… Ca pe maestrul Vasile Vasilache jr… fratele vitreg al „fratelui” meu „Vava” Cheran. De la care a primit acesta porecla „Vava”…

Având o paletă sfidătoare de chiromanții, imediat mi s-a atârnat la gât o sfoară de care era agățat un săculeț cu usturoi și gata, a pierit Satana! Lănțișoare nu prea erau, iar lanțuri punea aparatul represiv al Miliției și Securității în eterna luptă de clasă. Practică criminală ce este încă funcțională la noi…

ADVERTISEMENT

Revenind la „șfara” cu săculeț usturoiat, asta necesita, nu-i așa?, o străveche… experiență, eee, ce credeți?, că era așa simplu?! Aduceți-vă aminte, cei născuți mai… „devreme”… și la propriu, și la figurat… că Anton Bacalbașa i-a pus șnururi de avansare în grad lui Moș Teacă în lupta câștigată cu „epizotia” de la vaci, apărând granița țărișoarei cu sabia în mână, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Editorial socio-medical Cornel Dinu. Răzbunarea „dacică” târzie pe „talienii” ai căror strămoși ne-au colonizat

Contaminarea de acum cu virusul de la Wuhan cred că exista și când Spătarul Nicolae Milescu, cu 200 de ani înaintea lui Moș Teacă, a fost trimis de Țarul Alexei Mihailovici, cunoscut ca Alexei I al Rusiei, sol în China.

Iar la noi nu putea să ajungă decât de la surata de gintă latină, Italia. C-așa-i în familie! Și eu luam gripa de la frati-miu, Dumnezeu să-l odihnească… Lui îi trecea și cu ventuze, mie doar cu împachetări în… spirt! Dar nu de acolo mi s-a tras „pohta” șprițului din șuetele subțiri ale tinereții mele. Nu regret nimic din frumusețea de atunci… Cu atâția „jucători de mare valoare”, unici la mese…

Romanii, strămoșii „talienilor” de azi, ne-au colonizat prin Împăratul Marcus Ulpius Nerva Traianus. Careurile lor defensive care măcinau adversarii în bătălii fiind inexpugnabile. De aici și catenaccio din calcio. Și au mai venit de vreo două ori, dar în trecere, pe la noi. Între cele două războaie mondiale, când meseriașii lor decorau palatele bogătașilor de pe Calea Victoriei și prin anii ’60-’70, când mi-au răpit (și) mie câteva admiratoare…

Numai că după 1990 le-am plătit-o cu vârf și îndesat. Și-au băgat picioarele în „Cizmă” vreun milion și jumătate de românași și româncuțe sadea, echivalentul a vreo 300 de legiuni de-ale lui Octavianus Augustus, primul împărat roman. Așa le trebuie dacă s-au pus cu noi!

Editorial socio-medical Cornel Dinu. Ordine de „sus”: „Arestați «alibiul» și «rasdacul»!”

Concluzionând, dacă de la ei ne-au venit tusea și febra de acum, am stat, în consecință, cu ochii pe televiziile lor. Și-au băgat imediat câteva zone în carantină exagerând isteric, dar au spus și adevărul: că 95% din cazurile de contaminare sunt fără probleme și că nefericiții aceia 14 care „au dat colțul” erau de peste 70 de ani, suferinzi aproape incurabili din cauze medicale terminale.

Celebrul profesorul Antonio Antinori, descendent al unei vechi familii nobile și culte, a afirmat că „purtătorii 0” de virus, o familie de chinezi, au ieșit de la terapie intensivă și sunt „curați”.

Iar unul dintre cei mai reputați neurologi de la ei a pus, totuși, adevăratul diagnostic: „Marile boli ale omenirii sunt prostia și răutatea, adevăratele virusuri ale nebuniei decimatoare umane”.

Și atunci mi-au venit în minte, prea repede chiar, câteva exemple de la noi în această privință. Unica tovarășă de viață a Tovarășului, atunci când i s-a spus că „un element dușmănos nu poate fi arestat deoarece are un alibi”, a ordonat să fie arestat… și alibiul!

Apoi, ani în urmă, câțiva deputați ai PRM-ului lui Vadim au cerut, revoltați, „Să fie arestat «rasdacul» care ne subminează!”, dușmanul fiind… RASDAQ, bursa electronică de valori mobiliare de la București. Și tare multe, periculos de recente, ar mai fi de menționat…

Editorial socio-medical Cornel Dinu. Pericolul ministeriabililor de azi. Suferinzi neterminal din păcate…

De aceea nu m-a mai surprins când ministeriabili ai acestor zile, suferinzi neterminal din păcate, au declarat că „Sănătatea și Cultura nu sunt priorități de finanțat din bugetul statului”… „s-au preluat amendamente în legea bugetului care nu sunt în interesul cetățeanului român”… „spitalele private să preia urgențele și să fie finanțată îngrijirea bolnavilor din bugetul Sănătății”…

Atunci dați-mi voie să cred că ne putem aștepta de la aceste specimene să ceară trecerea sub sechestru și impozitarea coronavirusului. Și intervenții chirurgicale pe „organili”, cum îngâna Tovarășul, acestuia. Adică a virusului ăsta răcit în gât.

Că se bâlbâie și mai marii ipochimeni ai administrării sănătății și finanțelor de acum când sunt prinși cu mâna „vocsită” în buzunarul țărișoarei, în folosul „Armaghedonului” care s-a așzat peste noi de câteva decenii.

Desigur, am exagerat. Numai că, înfiorător de real, ce le trece prin cap răilor de azi este infinit mai devastator pentru neam și țară decât imposibilitatea de a-i aresta pe „rasdac” sau „alibi”, veritabilele inepții de ieri și alaltăieri.

S-au rostit atâtea ticăloșii și au mediul propice al expectativei românești de a se realiza. Și după aceea, ca mai întotdeauna la noi, ne rămâne doar plânsul…

ADVERTISEMENT