Editoriale

EDITORIAL Andrei TRIFAN: Un flec… l-a “ciuruit” pe “IL LUCE”!

Vestea a venit duminică seară. Mircea Lucescu, dat afară de la Zenit. Cu punct la final, nu cu semnul exclamării. A fost o poveste cu final aşteptat. Un final de care mulţi s-au bucurat. Sezonul...
31.05.2017 | 00:10
EDITORIAL Andrei TRIFAN Un flec la ciuruit pe IL LUCE

Vestea a venit duminică seară. Mircea Lucescu, dat afară de la Zenit. Cu punct la final, nu cu semnul exclamării. A fost o poveste cu final aşteptat. Un final de care mulţi s-au bucurat. Sezonul la Petersburg a fost un dezastru total pentru antrenorul român. Din vina lui, în mare măsură. O alegere greşită. Rusia nu e Ucraina. Dar, chiar şi într-unul dintre cele mai proaste momente ale carierei, Il Luce a realizat mai multe decât unii cărători de copete în toată viaţa lor.

Să luăm exemplul lui Ionuţ Chirilă. Eternul antrenor neîmplinit, dat afară de la ASA după ce jucătorii s-au plâns de primitivismul metodelor de pregătire, a găsit de cuviinţă să-l atace pe Lucescu. Discursul frustrat al acestuia a avut drept argument suprem faptul că seniorul Mircea ar fi „influenţat de multe ori numirea unor antrenori submediocri la echipe galonate din România”. Pentru cine nu a înţeles, Lucescu nu l-ar fi ajutat niciodată pe acest Picasso mâzgălitor al desenelor tactice (operele în marker de la Târgu Mureş sunt apogeul) să ajungă antrenor principal la Rapid sau Dinamo. Din când în când, fiul lui Ioan, băiatul Iarinei sau fratele lui Tudor simte apăsarea ratării în meserie şi dă vina pe alţii. Acum ceva timp împroşca noroi spre un alt simbol al lui Dinamo, Cornel Dinu.

“Badea m-a vrut să fac reconstrucţie la Dinamo, dar s-a dus Cornel Dinu şi l-a rugat în genunchi să nu mă aducă, din cauza urii pe care o are pentru mine. Dacă are demnitate, Dinu să plece de la Dinamo. Dacă stă pentru 1.000 de euro pe lună acolo, îi dau eu banii ăştia ca să plece”. Necoptule, Dinu este Dinamo! Va fi şi când nu va mai fi pe această lume! Pe când tu, cel mai mare descoperitor-şlefuitor de fotbalişti din toate timpurile, îţi lipeşti pe CV poze cu Mitea şi Onduku. Nicky, talentat ce-i drept, a rămas din carieră cu amintirile despre urâţenia lui Iniesta şi lecţiile despre manele predate lui Ibrahimovic. Totuşi, s-a scos mai bine decât Onduku, care săracul a tot aşteptat să îl sune şi pe el “ton ami” Wenger, până a ajuns să fie împrumutat pe undeva prin Maroc… Merde! Alsacianul te-a trădat şi el! Cum e viaţa asta… Nu mai poţi să ai încredere în nimeni!

Ai încercat să te autodepăşeşti şi l-ai atacat pe omul despre care tatăl tău a scris nişte cărţi de suflet. Şi, dacă nu ai înţeles, încă, de ce nu ai reuşit cu adevărat nimic important ca antrenor, o să te ajut. Nu ai putut accepta că alţii sunt mari pentru că există şi unii ca tine, mici! Nu te-ai întrebat niciodată de ce omul pe care l-ai considerat mentorul tău nu a garantat niciodată pentru tine. Ai crezut că poţi fi tu însuţi Lucescu şi realitatea e dură. Dacă Lucescu senior are, aşa cum spui tu, puterea de a strivi viitorul fotbalului românesc sub pantoful său, tu nu eşti decât un flec ce nu-şi găşeşte loc pe nici un toc din Liga 1!

Acum, uită-te la poza asta! Respiră… Trage aer adânc în piept şi cere-le iertare!

lucescu