News

Editorial. Viciile democrației și o victorie a presei: Șoșoacă, dată afară din AUR, cu tinicheaua legată de coadă

10.02.2021 | 20:50
Editorial Viciile democratiei si o victorie a presei Sosoaca data afara din AUR cu tinicheaua legata de coada
ADVERTISEMENT

Excluderea Dianei Șoșoacă din AUR este, fără îndoială, o victorie a presei. Derapajele dumneaei, aprobate tacit de conducerea acestei formațiuni, chiar și prin simplul fapt că nimeni din conducerea AUR nu a luat atitudine, oficial, au șocat în emisiunile de știri și pe coloanele site-urilor. Propunerea expulzării, făcută târziu de Claudiu Târziu și de Sorin Lavric, este rezultatul zdrăngănitului  tinichelelor pe care Șoșoacă și AUR și le-au atârnat de codițe, în fața opiniei publice.

Naivitatea se plătește, și nu facem parte dintre credulii care își imaginează, cumva, că pe liderii AUR i-a lovit brusc Îngerul Dreptății. Relația dintre Șoșoacă și AUR a fost, mult timp, un blat născut din cultul prieteniei prost înțelese și din varii interese. Liderii respectivei formațiuni au tolerat o mulțime de ieșiri haotice, majoritatea chiar penibile, ale respectivei senatoare. Fără reacțiile dure ale instituțiilor mass-media, iar FANATIK.RO s-a aflat, de mult timp, în prima linie (și) din acest punct de vedere, Șoșoaca ar fi șoșăchit și acum, precum țânțarul, lipită de buricul AUR-ului.

ADVERTISEMENT

Perioada în care am primit o duzină de exemplare din colecția de gafe a senatoarei Șoșoacă nu poate fi ștearsă cu buretele unei sancțiuni dictate doar în urma unui bairam cu strigături și fără mască. Din nefericire, AUR rămâne legată ombilical de umbra Șoșoacăi. Se poate scrie, ușor, un poem satiric, parafrazând „Umbra lui Mircea. La Cozia”. Însă, poetul Grigore Alexandrescu n-are nicio vină și, mai mult, nu-și imagina, probabil, ce umbre energetice și ideologice nocive se vor naște, ulterior, pe acest pământ. Din acest motiv, întregul horror care o are ca personaj principal pe Diana Șoșoacă nu este decât apologia unui spațiu viciat.

Șoșoacă, AUR-ul și neo-alarmiștii, tinichelele viciului democrației

Vasile Marcu a anunțat că decizia exilării senatoarei a fost rodul unei discuții la care s-a purtat la nivelul conducerii partidului. Aflând ce-i pregătește „Monstruoasa coaliție”, femeia a venit mai târziu și a încercat o intrare în forță. N-a ținut cont de reproșurile primite. Ba chiar, se pare că ar fi încercat să joace rolul Dorinei Lazăr, din filmul „Angela merge mai departe”. N-are, însă, talentul celebrei actrițe, așa că s-a deraiat singură de pe o șușea (șosea) pe care ea însăși o plantase, anterior, cu mine.

ADVERTISEMENT

Modul în care a fost dată afară (după încă o „circotecă” pe care a comis-o în Parlament) este, însă, un alt prilej de reflecție. Din ce am auzit până la această oră, mazilirea ei ar fi fost făcută cam pe „șestache”. Așa se pricep unii, care se consideră „români verzi” și auriferi să redescopere conștiința națională. Se pare că Șoșoacă n-a fost anunțată din timp și probabil că n-a fost nici măcar chemată la ordine, pentru că altfel, logic vorbind, n-ar fi fost nevoită să „rupă ușile” pe acolo.

Acesta este un viciu al democrației și urmează să vă mai prezentăm și altele. Dacă Șoșoacă s-a adăpostit în AUR, ba chiar a căpătat notorietate, probabil că neo-alarmista va rămâne în Parlament, ca independentă, deși n-a fost votată nominal, ci… la kilogram. Degeaba ne-am urca pe burlanul televiziunilor în stilul lui Mircea Dinescu și am exclama, în cor, „Fraților, am învins!”, pentru că nu s-a câștigat chiar un război, ci numai o bătălie. Praf în ochi și o încercare de diversiune a unei formațiuni politice, care, în ultima vreme, după ce a surprins printr-o ascensiune (suspect de) rapidă, acum încearcă să-și repare oiștea carului, zdruncinată…

ADVERTISEMENT

George Simion și Diana Șoșoacă, bass-ul și toba mare, într-o manea deșănțată

Din nefericire, n-am observat până acum nicio reacție a liderilor „democrați” și „deontologi” ai AUR, la derapajele boss-ului George Simion, pe care, de altfel, le-am comentat pe larg. Păi, măi băieți, de toba mare ați scăpat, dar ce faceți cu bassul?

Acuzațiile aduse de George Simion, diversiunile sale „anti-securiste” aproape că au rămas fără replică. Asistăm, așadar, la un alt viciu al democrației, la meteahnă care își face de cap, de mai mult timp. Contrar aparențelor (am zâmbit!), un stat de drept nu permite asemenea emanații. Atunci când formulezi, ca parlamentar mai ales, acuzații, aduci argumente. Dovezi!

ADVERTISEMENT

Observăm, așadar, cât de bine stăm cu etica și cu democrația. Ce ne facem, însă, cu poporul care votează cu televizorul și, mai nou, cu internetul? Asta pentru că, așa cum manelele „se vând”, tot așa „prind” și scandalagiii publici. Lumea s-a obișnuit cu mahalaua, schimbă programul rapid pe posturile unde se dezvoltă subiecte de scandal și adoarme în aburii beției pseudo-mediatice.

Un prim pas, dar mai e mult până departe

Odată cu excluderea Șoșoacăi, s-a făcut un pas. Însă, o adevărată victorie a mass-media din România s-ar produce abia atunci când asemenea personaje (și nu doar cele care aparțin zonei politice, ci și acelea care parazitează show-bizz-ul) n-ar mai fi mediatizate. Imaginați-vă ce ar însemna dacă televiziunile germane sau austriece (mai nou, chiar și cele americane) ar face emisiuni cu și despre neonaziști, deși se pare că fenomenul redevine îngrijorător…

Foamea de rating are o limită, iar spectacolul politic are și el ratingul său. La fel și umilirea publică a unei țări care se pretinde membră a structurilor europene și a alianței nord-atlantice…. În lumea civilizată, noi ne încăpățânăm să pătrundem cu maneaua, iar apoi ne întrebăm de ce suntem priviți (cel puțin) circumspect.

ADVERTISEMENT