News

Eduard Chereji, organizator Untold și Neversea, anunț important despre festivaluri. Se vor mai ține acestea în 2021?

Eduard Chereji, organizator Untold și Neversea,a oferit, joi, la Digi24, un anunț foarte important pentru tineri, explicând în ce condiții se pot organiza aceste evenimente artistice în anul 2021.
20.05.2021 | 21:24
Eduard Chereji organizator Untold si Neversea anunt important despre festivaluri Se vor mai tine acestea in 2021
Eduard Chereji, organizator Untold și Neversea, anunț important despre festivaluri. Se vor mai ține acestea în 2021? foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
ADVERTISEMENT

În luna aprilie a acestui an, Chereji a oferit o declarație foarte optimistă cu privire la organizarea acestor festivaluri, spunând atunci că acestea se vor putea organiza cu participanți vaccinați, testați sau cei care au trecut prin boală.

În septembrie 2020, guvernul PNL din acel moment a declarat că va oferi sprijin financiar pentru Untold, Neversea, ARTmania, Summer Well și Electric Castle.

ADVERTISEMENT

Organizator Untold și Neversea, anunțuri importane. Se organizează festivalurile în acest an?

“Reacția noastră e clară, nu ai cum să cum să faci evenimente de niciun fel în care să impui această distanțare de doi metri pătrați, ba mai mult să garantezi tu ca organizator că oamenii vor respecta aceste norme, ce ar trebui să facem cu oamenii care au venit la un festival să se distreze?

Aceiași oameni ar putea să vină cinci în mașină până la poarta festivalului și apoi ar trebui să stai după ei să îi pui să își păstreze distanța cu toate că sunt vaccinați, testați, sau au trecut prin boală.

ADVERTISEMENT

Sunt niște norme total absurde, iată, evenimentele în interior, în spațiile de cultură, săli de teatru, operă, casele de cultură ale studenților, acolo se poate participa la evenimente fără să fie testați, să fie vaccinați sau trecuți prin boală, doar să fie un scaun distanță între spectatori și să poarte mască.

Care e logica pe care au avut-o cei care au propus aceste norme? În exterior unde toți participanții ar fi vaccinați, testați sau au trecut prin boală ar trebui să aibă distanțare de doi metri pătrați, iar la interior nu e nicio problemă, pot să stea la o distanță de 50 de centimetri.

ADVERTISEMENT

Neversea nu este amânat pentru 2022, depinde dacă autoritățile vor reveni  asupra acestei norme fără a avea o limitare a numărului de participanți.

Un festival înseamnă bugete de milioane de euro, în condițiile în care tu ești limitat la un anumit număr de oameni, nu este sustenabil economic.

ADVERTISEMENT

Acum dacă vom face toate eforturile pentru o nouă dată, să găsim artiști și resurse logistice, noi avem nevoie de o garanție a autorităților că se va reveni asupra acestor norme.

În varianta în care am reprograma pentru luna septembrie, avem nevoie de trei-patru luni pentru a putea pregăti toate lucrurile.

Dacă autoritățile nu ne oferă aceste garanții că se va reveni asupra acestor norme, noi ne va fi foarte greu, dar în același timp sperăm că se va reveni.

Noi avem o limită maximă a capacității, a spațiului, în 2019 am avut 100.000 de oameni pe zi, cam aceasta este capacitatea”, a declarat Eduard Chereji la Digi24.

ADVERTISEMENT