News

Directorul SRI, chemat în Parlament pentru a da informații privind criza de securitate de la granița Ucrainei

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost chemat în Parlament pentru a da informații privind criza de securitate de la granița Ucrainei, audierea urmând a avea loc săptămâna viitoare.
15.02.2022 | 18:20
Directorul SRI chemat in Parlament pentru a da informatii privind criza de securitate de la granita Ucrainei
ADVERTISEMENT

Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), a fost invitat marți la comisia parlamentară de control al SRI pentru a oferi informații privind situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO. Invitaţia a fost făcută pentru data de 22 februarie, ora 13:30.

Directorul SRI, chemat în Parlament

„Parlamentarii din Comisie au decis astăzi, în şedinţă, să invite conducerea SRI la lucrările de săptămâna viitoare, pentru a fi informaţi cu privire la evoluţiile actuale de securitate la graniţa Ucrainei şi asupra aspectelor de interes pentru România. Solicitarea Comisiei vine în contextul tensiunilor Rusia-Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei parlamentare de control al SRI.

ADVERTISEMENT

Senatorul Cristian Chirteş, preşedintele Comisiei de control al SRI, a declarat că parlamentarii au întrebări cu privire la posibilele repercursiuni și efecte ale crizei din Ucraina asupra României.

„Am trimis o invitaţie conducerii Serviciului Român de Informaţii să participe la şedinţa Comisiei noastre de săptămâna viitoare. Parlamentarii din Comisie doresc să fie informaţi cu privire la situaţia din proximitatea Ucrainei şi din zonă. După cum ştiţi, au avut întâlniri pe problematica ucraineană şi Comisiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională de la Senat şi Camera Deputaţilor cu ministrul apărării.

ADVERTISEMENT

În fiecare zi apar noi situaţii şi fiecare dintre parlamentarii din Comisia noastră au întrebări pe care doresc să le adreseze conducerii SRI”, a precizat senatorul Cristian Chirteș.

Eduard Hellvig, fost europarlamentar PNL, a fost numit la conducerea Serviciului Român de Informații în luna martie a anului 2015, fiind cel de-al cincilea director al SRI. Între 2004 și 2008, perioadă în care a fost deputat în Parlamentul României, Eduard Hellvig a deținut și funcția de secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

ADVERTISEMENT

Criza de securitate din Ucraina, evoluție impredictibilă

Criza de securitate de la granița Ucrainei continuă să aibă o evoluție impredictibilă. Astfel, la finalul săptămânii trecute, după ce majoritatea țărilor occidentale și-au evacuat personalul diplomatic din Ucraina, oficialii de la Casa Albă au anunțat că declanșarea invaziei de către Rusia este iminentă, fiind indicată și data de 16 februarie.

Marți, președintele Putin a declarat în timpul conferinței de presă susținută după întrevederea cu cancelarul german Olaf Scholz că Moscova nu dorește un nou război în Europa.

ADVERTISEMENT

„Nu vrem asta. Vrem să negociem, vrem să evităm asta, de aceea am cerut garanții pentru securitatea noastră, dar nu am primit un răspuns satisfăcător de la Washington și NATO. Suntem gata să discutăm despre asta. Răspunsuri la cererile noastre e singurul mod în care dialogul poate avea loc”, a spus liderul de la Kremlin. Acesta însă a acuzat Ucraina, în timpul aceleiași conferințe de presă, că ar fi responsabilă pentru un presupus genocid împotriva cetățenilor ruși din regiunea separatistă Donbas. Această regiune este controlată de trupele pro-ruse încă din anul 2014.

Înaintea întrevederii cu cancelarul Olaf Scholz ministrul rus al Apărării  a anunțat că o parte din trupele armatei ruse poziționate la granița cu Ucraina se întorc la bazele lor. „Unităţile din raioanele militare din Sud şi Vest, care şi-au îndeplinit sarcinile, au început deja încărcarea în transportul feroviar şi rutier şi astăzi vor începe să se mute în garnizoanele lor”, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. Oficialul a precizat însă că exercițiile militare în întreaga țară vor continua.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat semnalele că Moscova ar fi dispusă la un dialog în criza ruso-ucraineană, însă a cerut paşi concreţi pentru detensionarea situaţiei. „Există semnale că Moscova îşi doreşte să continue calea diplomaţiei. Acest lucru oferă motive pentru un optimism prudent. Dar până acum nu am văzut niciun semn de detensionare pe teren din partea rusă”, a declarat acesta.

Pe de altă parte, tot marți, Duma de stat a Rusiei a aprobat o rezoluție prin care îi cere președintelui Vladimir Putin să recunoască imediat independența regiunilor separatiste Doneţk şi Luhansk, controlate parțial de forțe pro-ruse încă din anul 2014.

Secretarul general al NATO a avertizat că dacă acest lucru se va întâmpla o soluție diplomatică pe baza Acordurilor de la Minsk va fi cu atât mai greu de atins. „Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi nouă o încălcare grosolană a integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei, întrucât nu există niciun dubiu că Doneţkul şi Luhanskul sunt parte a Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional”, a declarat Stoltenberg.

Președintele Vladimir Putin a spus doar că acest vot reprezintă în fapt dorința poporului rus. „Votul reflectă opinia publică. Cei mai mulți cetățeni din Federația Rusă susțin cetățenii din Donețk și Lugansk. Cei mai mulți parlamentari au votat rezoluția. Noi trebuie să facem tot ce putem pentru a rezolva problemele din Donbas. Contez pe partenerii noștri din UE și NATO să ia deciziile corecte”, a declarat marți liderul de la Kremlin, chestionat cu privire la efectele rezoluției votate de Duma de stat.

ADVERTISEMENT