News

Eduard Novak, atacat dur de un fost ministru al sportului. “Activitatea lui e dezastruoasă şi ilegală. Trebuie demis imediat, altfel România va rata Olimpiada de la Paris”

Parlamentarul PSD Bogdan Matei atrage atenţia că menţinerea în funcţie a lui Eduard Novak va atrage după sine consecinţe dezastruoase pentru sportul românesc.
22.03.2023 | 13:05
Eduard Novak atacat dur de un fost ministru al sportului Activitatea lui e dezastruoasa si ilegala Trebuie demis imediat altfel Romania va rata Olimpiada de la Paris
Eduard Novak trebuie demis, susţine fostul ministru Bogdan Matei Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Activitatea lui Eduard Novak la Ministerul Sportului este din ce în ce mai contestată, atât la nivelul federaţiilor naţionale, nemulţumite de banii alocaţi, cât şi la nivelul mediului politic. Între altele, ministrul UDMR din Guvernul Ciucă este acuzat de management defectuos şi de conflict de interese.

Eduard Novak împarte sportul românesc în categorii

Deputatul PSD Bogdan Matei, fost ministru al tineretului şi sportului în perioada 20 noiembrie 2018 – 4 noiembrie 2019, consideră că Eduard Novak ar trebui să plece imediat din funcţie, altfel şansele României la Olimpiada de anul viitor, de la Paris, ar fi compromise. Invitat în emisiunea “Sport Report”, de la Gold FM, moderată de Gabi Safta, parlamentarul social-democrat a expus într-un spaţiu de o oră motivele care ar trebui să determine demiterea actualului ministru.

ADVERTISEMENT

Unul dintre principalele puncte gestinate defectuos de Eduard Novak se referă la finanţarea federaţiilor. “În anul 2023, Ministerul Sportului are bani. Am tot auzit această scuză de la actualul ministru, că nu sunt bani. Din 2019 până în 2023 bugetul Ministerului Sportului a crescut. Ceea ce se întâmplă în 2021, 2022, 2023, este un paradox, deoarece avem federaţii cărora le-a scăzut bugetul cu mai mult de 50% faţă de 2019, în condiţiile în care bugetul ministerului a crescut. Şi atunci întrebarea este una legitimă: Unde sunt aceşti bani?”, a declarat Bogdan Matei.

În plus, acesta critică strategia lui Novak de a separa sportul românesc în două categorii. “Sportul din România nu trebuie diferenţiat între olimpici şi neolimpici. Sportul din România trebuie finanţat în funcţie de două priorităţi: înalta performanţă şi centrele de copii şi juniori. Trebuie să-i amintesc domnului ministru Eduard Novak că România înregistrează rezultate fabuloase la sporturile neolimpice”, a mai spus fostul ministru PSD.

ADVERTISEMENT

Bogdan Matei a afirmat că Novak trebuie demis de urgență, altfel Olimpiada de la Paris va fi ratată de România. Actalul deţinător al portofoliului sportului mai este acuzat, pe de o parte, de lipsa de transparenţă în relaţia cu federaţiile, iar pe de alta strategia de premiere, conform căreia el şi familia sa se află în capul listei premianţilor.

“I-aş reproşa închiderea uşilor la Ministerul Sportului. Acolo nu are voie să vină absolut nimeni, decât în bază de solicitare şi să aştepte aprobarea de la solicitarea respectivă, în condiţiile în care în acest sediu funcţionează federaţiile sportive naţionale. Cred că ceva mai strigător nu se poate, ca o federaţie sportivă naţională, ce are sediul în minister, să facă o solicitare către departamentul uesurse umane pentru o solicitare. Mi se pare halucinant din acest punct de vedere.

ADVERTISEMENT

Sunt multe aspecte care ţin de activitatea domniei-sale, care este mult, mult sub aşteptări. La început mulţi au aplaudat că la conducerea sportului vine un om din sport. Trist este că la Federaţia Română de Ciclism, pe care dânsul a condus-o, şi-au introdus procente din sponsorizările pe care le primesc. Adică undeva în jur de 5% pe an, din procentul sponsorizărilor. Lucrurile sunt foarte vizibile că din acest punct de vedere, al managerului Novak, nu putem să vorbim decât de hrăpăreţul Novak”, a mai spus Bogdan Matei.

Gafele ministrului Eduard Novak

“Cred că este singurul demnitar din istoria României, după 1989, în care ministrul aflat în funcție își umflă conturile prin propria semnătură, din bugetul statului român. Este imoral ca tu ca ministru al Sportului să fi la zi cu premierile, prin propria ta semnătură, rudele tale să-şi primească premierile la zi, iar sportivii noştri, de acelaşi nivel cu tine să nu fie”, a mai continuat parlamentarul social-democrat, referindu-se şi la tatăl lui Eduard Novak, premiat constant de minister.

ADVERTISEMENT

Ca o concluzie, opinia lui Bogdan Matei este clară: “Cred că după această rotativă Eduard Novak nu va mai fi ministrul Sportului. Mai mult, suntem în România şi vom fi români. Aici nu va exista niciodată Ţinutul Secuiesc, în România nu va exista decât imnul naţional al României, Cei care vor şi încurajează, iar dumnealui a încurajat, nu fac nimic altceva decât să scrie o pagină neagră a istoriei României. Va trebui să avem o discuţie foarte serioasă în coaliţie ca actualul ministru să fie înlocuit (…) Activitatea lui Eduard Novak este dezastruoasă și ilegală. Trebuie demis de urgență, altfel Olimpiada de la Paris va fi ratată de România”.

În gafele comise şi acţiunile contestate ale lui Eduard Novak în calitate de ministru al Sportului, realizatorul Gold FM Gabi Safta a aminitit faptul că acesta acceptă și chiar susține fluturarea steagului Ținutului Secuiesc și intonarea imnului la competiţii din România, considerând că nu e nimic ofensator în asta, a postat strategia pentru sport a României în limba maghiară, sau că a făcut accident de mașină cu autoturismul ministerului, în timp ce se folosea de el în interes personal.

 

 

ADVERTISEMENT