News

Eduard Novak, de trei ori la Budapesta, în cinci luni. Deși are un apartament în capitala Ungariei, ministrul sportului a stat la hotel

Ministrul sportului, Eduard Novak, a fost de trei ori la Budapesta, în decurs de cinci luni, însă nu a folosit niciodată apartamentul pe care-l deține în capitala Ungariei.
06.04.2023 | 09:33
Eduard Novak de trei ori la Budapesta in cinci luni Desi are un apartament in capitala Ungariei ministrul sportului a stat la hotel
Eduard Novak a participat la debutul Turului Italiei, la Budapesta. Banii au fost decontați de Ministerul Sportului / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Eduard Novak Facebook
ADVERTISEMENT

Eduard Novak este proprietarul unui apartament în Budapesta, pe care nu l-a folosit cu ocazia vizitelor pe care le-a avut anul trecut în capitala Ungariei. În primele cinci luni din 2022, ministrul sportului a fost de trei ori la Budapesta.

Cât au costat deplasările ministrului Novak la Budapesta?

În anul în care David Popovici s-a încoronat rege al natației iar loturile de canotaj și caiac-canoe s-au întors acasă cu cinci titluri mondiale, ministrul sportului a avut cinci deplasări externe, dintre care trei la Budapesta. Doar una dintre ele a fost la o competiție sportivă la care a fost prezentă și România.

ADVERTISEMENT

În decembrie 2022, Eduard Novak a răspuns unei interpelări parlamentare a deputatului Dumitru Focșa, în care acesta cerea detalii despre ”cheltuielile cu deplasările externe ale miniștrilor, secretarilor și subsecretarilor de stat în perioada ianuarie-octombrie 2022”. Din lista prezentată, rezultă că Eduard Novak, în afara deplasărilor la Budapesta, a mai avut două ieșiri din țară, la Varșovia (Polonia) și la Paris (Franța).

În total, cheltuielile cu deplasările ministrului s-au ridicat la 14.226 lei. Alte patru ieșiri externe ale secretarilor de stat (Polonia, Luxemburg, Uzbekistan și Turcia), au ridicat cheltuielile ministerului la 48.812 lei (în unele cazuri, cazarea și transportul au fost asigurate de organizatorii evenimentelor la care aceștia au participat).

ADVERTISEMENT

Eduard Novak a decontat 2.348 de lei pentru două nopți de cazare, la Budapesta

FANATIK a solicitat o poziție a Ministerului Sportului în legătură cu deplasările externe ale lui Eduard Novak și l-a întrebat pe ministru dacă a luat în calcul cazarea în propriul imobil din Budapesta, pentru a mai reduce din cheltuielile instituției.

Potrivit informațiilor primite de la Ministerul Sportului, prima vizită la Budapesta, în perioada 5-7 ianuarie, ”a avut ca motiv participarea la întrevederi oficiale cu reprezentanți ai instituțiilor competente în domeniul sportului”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, MS a precizat că ministrul a fost însoțit de directorul său de Cabinet, iar ”cheltuielile de cazare au fost suportate de Ministerul Sportului, deplasarea făcându-se cu avionul”.

Pentru cele două nopți petrecute în Ungaria, ministerul a decontat 2.348 lei, diurna a fost de 840 de lei, iar transportul a costat 2.527 lei. Cheltuielile șefului de Cabinet nu apar în centralizatorul transmis deputatului Focșa (poate și pentru că acesta a solicitat doar lista cu secretari și subsecretari de stat).

ADVERTISEMENT

Ministrul a discutat despre investițiile guvernului ungar în România

Dacă răspunsul Ministerului Sportului a fost destul de vag, mai multe informații aflăm de pe contul de Facebook al lui Novak. Astfel, ministrul s-a întâlnit cu viceprim-ministrul Ungariei, Semjen Zsolt, cu parlamentarii Nemeth Zsolt și Zsigmond Barna Pal, cu Asociația Antrenorilor Maghiari sau cu secretarul de stat Szabo Laszlo.

Cea mai importantă întrevedere a fost cu Szijjarto Peter, ministrul afacerilor externe, cu care a discutat despre investițiile guvernului maghiar în România.

”Anul trecut, datorită acestor finanțări, am reușit să dăm în folosul comunității două facilități sportive importante: patinoarul din Sângeorzu de Mureș și terenul de fotbal din Sfântu Gheorghe, iar anul acesta vor fi construite Academia de Fotbal Partium și căminul Academiei de Hochei pe gheață din Ținutul Secuiesc. Mulțumim pentru asta”, a scris Novak pe Facebook.

De asemenea, ministrul a asistat la Gala M4 Sport – Sportivul Anului și a dat un interviu televiziunii naționale din Ungaria.

A doua deplasare la Budapesta, pe banii Federației Române de Lupte

A doua deplasare la Budapesta a avut loc în perioada 28 martie – 3 aprilie, la Campionatul European de Seniori, lupte libere, lupte feminine și lupte greco-romane, ediția 2022. Cazarea a fost suportată de Federația Română de Lupte, deplasarea a fost făcută tot cu avionul, iar ministrul a fost însoțit din nou de directorul de Cabinet.

La campionatele europene de la Budapesta (28 martie – 3 aprilie), Andreea Beatrice Ana a fost prima sportivă din România care a cucerit titlul continental. Țara noastră a mai cucerit două medalii de bronz, prin Alina Vuc și Kriszta Tunde Incze.

Ce a căutat ministrul Novak la debutul Turului Italiei

În perioada 5-9 mai, Eduard Novak s-a întors în Ungaria, de data asta fără însoțitor. Potrivit răspunsului MS pentru FANATIK, ”ministrul sportului a avut ca motiv participarea la Debutul Circuitului Ciclist al Italiei”. Deplasarea a fost făcută cu avionul, iar cheltuielile de cazare au fost suportate de Ministerul Sportului.

În răspunsul pentru FANATIK nu se explică ce legătură are Turul Italiei cu sportul românesc. Un indiciu apare tot pe pagina ministrului, care, pe 8 mai 2022, a scris că ”după terminarea competiției” va discuta cu CEO-ul companiei care organizează acest eveniment, pentru ca startul din 2024 al Giro d’Italia să fie dat la București. ”Șanse sunt, doar să avem și sprijinul necesar”, a notat Eduard Novak. Prin tradiție, Turul Italiei are startul în diferite orașe ale Europei.

centralizator deplasari Eduard Novak
Deplasările externe decontate de Ministerul Sportului în primele zece luni ale anului 2022, potrivit răspunsului la o interpelare parlamentară / Captură: Fanatik

Informațiile transmise de biroul de presă al Ministerului Sportului nu se potrivesc 100% cu cele primite de deputatul Focșa. Conform centralizatorului, pentru vizitele la Budapesta, ministrul Novak a decontat o singură factură de cazare (față de două, câte apar în răspunsul pentru FANATIK).

raspuns Eduard Novak Budapesta deplasari
În răspunsul pentru FANATIK, apar mai multe cheltuieli de cazare decontate de Ministerul Sportului / Sursă: Fanatik

Ministerul Sportului, despre apartamentul lui Novak din Budapesta: ”Declarația de avere este publică”

Ministerul Sportului nu a lămurit de ce ministrul a ales să cheltuie banii instituției, respectiv ai Federației Române de Lupte, deși deține un imobil în Budapesta.

”Cu privire la întrebarea numărul 5 din solicitarea dumneavoastră, vă aducem la cunoștință că declarația de avere a ministrului sportului este publică, în conformitate cu prevederile legale, ea putând fi consultată pe pagina web a Agenției Naționale de Integritate”, spun reprezentanții Ministerului Sportului.

Apartamentul pe care Eduard Novak îl deține în Budapesta are 73 mp, a fost achiziționat în anul 2018 și este deținut în proporție de 100% de ministrul sportului.

Celelalte două deplasări externe ale ministrului Novak, în 2022, au fost la Paris (23-26 ianuarie), pentru întrevederi oficiale cu Ministerul Sporturilor, Institutul Național pentru Sport, Expertiză și Performanță și Comitetul Olimpic Național și Sportiv din Franța, respectiv la Varșovia (3 martie), la Reuniunea Interguvernamentală România-Polonia. Pentru ziua petrecută în capitala Poloniei, Eduard Novak a încasat o diurnă de 138 de lei, aceasta fiind singura cheltuială a Ministerului Sportului cu ocazia acestei deplasări.

ADVERTISEMENT
Tags: