Sport

Eduard Novak, implicat într-un nou scandal. Rentă viageră la același nivel cu Nadia Comăneci și Elisabeta Lipă. Reacția ministrului

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a intrat într-un nou scandal, după ce s-a aflat că renta sa viageră este la nivel maxim.
14.09.2022 | 18:09
Eduard Novak implicat intrun nou scandal Renta viagera la acelasi nivel cu Nadia Comaneci si Elisabeta Lipa Reactia ministrului
Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a intrat într-un nou scandal, după ce s-a aflat că renta sa viageră este la nivel maxim. Sursă foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Fostul ciclist paralimpic a ajuns să conducă sportul românesc după ce a intrat în politică alături de UDMR.

Scandal din cauza rentei viagere încasată de Eduard Novak

Eduard Novak este unul dintre cei mai contestați oameni care au trecut prin fruntea Ministerului Tineretului și Sportului și asta pentru că a fost implicat în mai multe scandaluri, unele de natură financiară, altele de imagine, alte din cauza gafelor comise.

ADVERTISEMENT

Acum, conform gsp.ro, Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST) îl pune la zid pe ministru deoarece profită de funcția pe care o deține pentru a își maximiza veniturile. Mai exact, toate premierile sale sunt la nivelul cel mai înalt.

În susținerea afirmațiilor pe care le fac, sindicaliștii au prezentat un document prin care arată că Eduard Novak încasează o rentă viageră în valoare de 16.335 de lei, maximum posibil, la fel ca alți sportivi uriași.

ADVERTISEMENT

Ministrul este pe aceeași palier cu nume grele ale sportului românesc, precum Nadia Comăneci, Ana Maria Popescu, Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo sau Marian Drăgulescu. În schimb, fosta gimnastă Larisa Iordache primește doar 13.973 lei.

Eduard Novak scandal

SNST vrea răspunsuri pentru blocarea premierilor

Sindicaliștii cer instituirea unei comisii care să verifice toate aceste lucruri, inclusiv motivele neacordării bugetelor până la acest moment. Ei vor, de asemenea, deblocarea banilor și premierea sportivilor așa cum precede legea.

ADVERTISEMENT

”A fost interesat întotdeauna numai de el, niciodată de cei din jur. SNST solicită înființarea unei comisii la nivelul Ministerului Sportului care să verifice legalitatea tuturor situațiilor sesizate public cu privire la acordarea premierilor și nivelul acestora.

De asemenea, cerem verificări cu privire la motivele neacordării bugetelor către unitățile subordonate până la această data și asupra criteriilor de acordare a bugetelor către federațiile sportive naționale. Este nevoie de răspunsuri și cu privire la blocarea premierilor pentru rezultatele sportive.

ADVERTISEMENT

Solicităm urgentarea deblocării bugetelor necesare pentru plata tuturor restanțelor înregistrate; avem în vedere și declarațiile publice prin care s-a anunțat că Sportul a primit buget record pentru anul 2022.

Nu putem accepta ca unitățile să intre în colaps, sportivii să fie tăiați de la premieri, în timp ce în minister sunt tot felul de scheme de alocare a fondurilor și de stabilire a nivelului rentelor viagere și a premiilor”, se arată în comunicatul SNST.

Cum se apără ministrul

Ministrul Eduard Novak a reacționat pe rețelele de socializare și consideră că este ținta unor atacuri lansate gratuit de Sindicatul Național Tineret și Sport, exoplicând faptul că renta viageră pe care o primește este în conformitate cu legea.

”Acest ultim episod, cu privire la renta viageră, are și o notă de discriminare, având în vedere că sunt sportiv paralimpic, iar medaliile paralimpice sunt încă privite diferit și beneficiază de mai puțină atenție și apreciere.

Condițiile de acordare a rentei viagere, pe care le îndeplinesc integral, sunt explicit prevăzute în lege, precum și în regulamentul de punere în aplicare a acesteia, la fel și modalitatea de calcul.

Dreptul la rentă viageră este acordat oricărui sportiv retras din activitate, indiferent de funcția pe care o ocupă și indiferent de tipul medaliilor. Cele paralimpice sunt obținute cu același efort și au aceeași valoare”, a scris Novak, într-o postare pe Facebook. De remarcat este faptul că de această dată ministrul a ales ca mesajul să fie doar în limba română, nu și în maghiară.

Novak se încadrează pentru rentă viageră maximă

Conform legii în vigoare, sportivii care pot beneficia de rentă viageră sunt cei care au obținut o medalie de aur, argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul Jocurilor Olimpice sau o medalie de aur la Campionatele Mondiale şi Europene de seniori în probe olimpice.

”Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european, ori titlul de campion mondial cu cel european, renta viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea pentru performanţa inferioară”, se mai arată în lege.

Conform acestor date, Eduard Novak se încadrează pentru a primi rentă viageră la nivel maxim, pentru că are cea mai strălucitoare medalie și la Jocurile Paralimpice, și la Campionatele Mondiale, și la cele Europene.

Scandal cu naționala de hochei pe gheață

De-alungul mandatului său, început la 23 decembrie 2020, Eduard Novak a intrat în mai multe scandaluri. Primul conflict la avut cu marea scrimeră Ana Maria Popescu, după ce aceasta a cucerit medalia olimpică de argint la spadă, la Tokyo.

La revenirea în țară, sportiva a cerut un buget decent pentru scrimă, dar ministrul a reacționat și a lăsat să se înțeleagă că nu banii acordați unei federații sau alta nu sunt determinanți în atingerea unor performanțe de top.

A urmat povestea cu jucătorii echipei naționale de hochei pe gheață a României care au intonat imnul Ținutului Secuiesc și au luat poziție de drepți în fața galeriei Ungariei la meciul de la Campionatul Mondial din Slovenia. Iar Novak a spus la acea vreme că nu vede nimic greșit în acțiunea sportivilor.

La câteva zile de la acea afirmație, ministrul a fost mers la o emisiune de televiziune pentru a-i apăra pe hocheiști, însă prezentatorul i-a propus să recite împreună imnul României: ”Deşteaptă-te, române!”. Când i-a venit rândul, Eduard Novak a zâmbit fără să spună nimic.

Pus la punct pentru gafa de la întoarcerea înotătorilor

Ministrul a mers din gafă în gafă și înaintea finalelor de seniori șu U-19 ale Cupei României la fotbal a ținut să felicite cluburile Sepsi şi Csikszereda pentru calificările în finală, însă a uitat de FC Voluntari.

După ce David Popovici a făcut senzație la Campionatele Mondiale de natație, Eduard Novak a comis-o din nou. Etnic maghiar, numit în Guvern din partea UDMR, el a postat un mesaj bilingv pe Facebook. Iar între cele două texte există diferențe. Mai precis, sintagma ”Toate inimile României au bătut azi” s-a transformat în ”Toate gândurile noastre i-au dat putere azi”.

Întoarcerea acasă a sportivilor de la natație a adus cu sine un nou scandal. Ministrul a fost de-a dreptul entuziasmat la vederea lui David Popovici, însă a uitat complet de ceilalți sportivi. Tocmai această omisiune i-a adus critici dure din partea mamei lui Robert Glință.

Schimb dur de replici cu Elisabeta Lipă

La începutul lunii iulie, atunci când toate sporturile de echipă erau pe ultima sută de metri cu pregătirea pentru noul sezon, Novak a dat un ordin prin care formațiile sunt obligate să aibă în componență cel puțin 40% sportivi români.

Decizia ministrului a fost contestată vehement de cea mai mare parte a celor implicați, iar președintele CNCD, Csaba Asztalos, a explicat că ordinul încalcă legislația Uniunii Europene și a spus de ce nu se poate lua o astfel de decizie, care se poate întoarce și împotriva României.

Ultimul scandal al ministrului a fost cu marea sportivă Elisabeta Lipă. Aceasta l-a acuzat pe Novak că nu a venit să-i întâmpine pe canotorii care s-au întors cu opt medalii, dintre care cinci de aur, de la Campionatele Europene. Omul politic a afirmat că nu a fost invitat, însă a primit o replică acidă din partea lui Lipă.

La toate acestea se adaugă și un scandal cu implicații financiare. Ministrul Sportului și-ar fi dat un comision de 75.000 de euro pentru aducerea unui sponsor la Federația Română de Ciclism în perioada când era președintele federației.

ADVERTISEMENT
Tags: