Decizia sportivului român vine după ce, în ultima perioadă, aceste hotărâri au avut un impact semnificativ asupra rezultatelor obținute de paracicliști la competițiile internaționale.
Medaliat cu medalie de aur la Jocurile Paralimpice de la Londra și cu medalii de argint la edițiile de la Beijing, Londra și Tokyo, Eduard Novak este de părere că prin relaxarea acestor criterii de clasificare a sportivilor paralimpici se încearcă favorizarea unor țări mai puternice, care încearcă acum să controleze regulile jocului.
”Sunt Eduard Novak, participant pentru a șasea oară la Jocurile Paralimpice, de la ediția din Atena și până în prezent. Ca sportiv de performanță, paraciclist câștigător de titluri olimpice, medaliat la trei ediții ale Jocurilor Paralimpice, consider că este necesar să atrag atenția asupra faptului că această competiție nu mai reprezintă scopul pentru care a fost creată.
Mai exact, întrecerea sportivilor cu dizabilități sau membre lipsă. În momentul de față, din cauza schimbărilor de clasificare, sportivi cu deficiențe minime au trecut în aceeași categorie cu noi, cei care avem membre sau părți din membre lipsă și care purtăm proteză.
Am ajuns într-un punct în care abia mai găsim sportivi cu proteză în paraciclism și asta nu pentru că ei nu își doresc să participe la competiții, ci pentru că în categoriile noastre au fost trecuți tot mai mulți sportivi semiparalimpici, care nu au dizabilități semnificative și care, în consecință, au o condiție fizică mult mai bună și avantajoasă.
Într-un astfel de context, competiția nu prea mai poate fi egală. Dacă acum câțiva ani puteam identifica automat clasa paracicliștilor pe podium, acum aproape toate podiumurile arată la fel. Cu sportivi fără proteză de cele mai multe ori”, a declarat Novak.
La fel ca orice alt sport, și paraciclismul este structurat pe mai multe clase, astfel că sportivii sunt împărțiți pe ele în funcție de dizabilitatea lor, astfel încât competiția să fie una echitabilă.
Cele cinci clase de paraciclism sunt C1, cea mai gravă, dedicată sportivilor paralimpici cu hemiplegie sau diplegie severă, amputații multiple, C2, C3, C4 și C5, singura clasă sportivă dedicată sportivilor cu deficiențe minime.
Dacă în urmă cu 10 ani, aceste cinci clase erau formate în proporție de 90% din sportivi cu membre lipsă, în ultimii ani, ei au fost înlocuiți de sportivi semiparalimpici, cu deficiențe minime, care au fost lăsați de comisia de clasificare a UCI să participe în aceste categorii. Astăzi, sportivii cu membre lipsă reprezintă doar 10% din totalul acestor clase de paraciclism.
În același timp, Eduard Novak spune că nu există posibilitatea ca aceste clasificări să poată fi contestate de către sportivi sau federațiile naționale. De asemenea, nu există transparență în ceea ce privește aceste reclasificări: nu există nicio informație sau justificare medicală în momentul de față pentru faptul că persoanele cu membre sănătoase, dar cu mici slăbiciuni, au fost mutate în aceeași categorie cu sportivii cu proteză.
”Consider că schimbarea de clase pentru acești sportivi cu deficiențe minime a fost o mutare politică. În 2023, 6 sportivi foarte bine cotați, cu performanțe foarte bune în categoria C5, au fost reclasificați în clasa C4, clasă din care fac și eu parte.
Ei nu au proteze și nici dizabilități majore, eu am. Dacă trendul acesta va continua, în câțiva ani nu vom mai avea sportivi cu membre lipsă la paraciclism, pentru că nu vor mai avea loc de ceilalți semiparalimpici.
Tocmai de aceea, în următoarea perioadă, voi continua să vorbesc despre acest fenomen și mă voi consulta cu echipa mea să vedem ce pași putem lua pentru a rezolva aceste nedreptăți”, a spus Eduard Novak.
Sunt sportivi precum Kevin Le Cunff sau Ramos Sanchez, care până în 2022 au participat la categoria C5, câștigând trofee importante. Începând cu 2023, ei au fost trecuți în clasa C4, dominând toate competițiile la această categorie
Din punct de vedere medical, nu există nicio justificare pentru ca ei să concureze cu sportivi cu membre lipsă, ba chiar dimpotrivă, este o măsură disproporționată, care va avea un impact negativ asupra sportivilor paralimpici în timp.