News

Educația, la un pas de un nou scandal! Profesorii vor prelungirea vacanței de iarnă. „Asta ar fi culmea”

Educația, la un pas de un nou scandal! Mai mulți profesori solicită prelungirea vacanței de iarnă. Au făcut chiar și o petiție online pe care vor să o prezinte Ministerului Educației
03.12.2021 | 19:02
Educatia la un pas de un nou scandal Profesorii vor prelungirea vacantei de iarna Asta ar fi culmea
Educația, la un pas de un nou scandal în România. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Învățământul nu are parte de liniște, indiferent de numitorul comun la care ajung autoritățile cu profesorii sau sindicatele. Supărați pe o serie de decizii luate de Ministerul Educației și în care au părut scoși din ecuație, oamenii de la catedră nu mai vor să facă niciun pas în spate.

De-a lungul timpului, FANATIK a scris în repetate rânduri despre nedreptățile pe care profesorii le-au trăit. Printre ele s-au aflat obligativitatea începerii cursurilor fără posibilitatea imunizării și chiar, recentul caz al testelor de salivă.

ADVERTISEMENT

Educația, la un pas de un nou scandal!

De asemenea, FANATIK a prezentat și caracatița meditațiilor, una care s-a întins serios pe timp de pandemie și pe care autoritățile încearcă acum să o controleze. Înghețarea salariilor nu a picat nici ea bine pentru cadrele didactice care au solicitat sindicatelor să lupte pentru fiecare centimetru de dreptate.

Pentru câteva zile a părut liniște după ce autoritățile au apelat la soluția de avarie în cazul testelor de salivă. Responsabilitatea a ajuns la părinți și profesorii n-au mai zis nimic. Culmea, mulți dintre ei s-au implicat în asamblarea testelor.

ADVERTISEMENT

Au primit la schimb zile libere, însă nu toți s-au mulțumit cu atât. Cadrele didactice solicită acum și prelungirea vacanței de iarnă și n-au ezitat o clipă.

Au făcut chiar și o petiție online și speră să aibă succes cu ea. În caz contrar se vor întoarce în școli începând cu 3 ianuarie.

ADVERTISEMENT

De ce nu vor profesorii să vină la școală pe 3 ianuarie

Maria Mărginean, una dintre inițiatoarele petiției a propus ca zilele libere pe care profesorii le-au obținut prin munca de asamblat testele COVID-19 să fie chiar perioada 3-7 ianuarie. Raluca-Alexandra Crașovan, cadru didactic în Târgu Mureș a explicat că „i se pare de bun simț petiția date fiind condițiile”

„Sunt profesor, nu marionetă”, a notat și Maria Roșu, profesor în Iași în dreptul petiției. Mariana Lengher a mers mai departe și a spus că este un drept constituțional vacanța.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a fost cel care a transmis că elevii vor recupera cele două săptămâni de vacanță primite când cazurile COVID-19 se înmulțeau alarmant, începând cu 3 ianuarie.

Nici atunci nu a fost liniște, dar apropierea perioadei a încins serios spiritele în învățământ. Drept pentru care petiția a adunat câteva sute de semnături în primele ore.

Cine se împotrivește petiției

Nu toată lumea este însă de acord cu solicitarea. Au existat și cadre didactice care nici n-au vrut să audă de așa ceva. „Eu zic să nu întindem coarda, totuși! Să ne gândim la copii, la materia stufoasă pe care trebuie să o parcurgem…am avut suficientă vacanță!”, a spus Andreea Roxana Diumea.

„Mă aștept să-mi sară lumea în cap, dar alții au concediu într-un an cât avem noi de Crăciun. Totuși, să nu ne batem joc! Aici nu e vorba doar de noi!”, a continuat profesoara din Bacău.

„Poftim? Adică să schimbăm modificarea? Asta ar fi chiar culmea. Sunt cadru didactic, un cadru didactic trecut de ceva timp de momentul debutului. Și pot spune cu mâna pe inimă că vacanțele sunt ultimele de care noi, profesorii, trebuie să ne plângem.

Sunt atâtea alte lucruri pentru care putem să luptăm, nu avem rechizite, domnule, nu avem un top de hârtie la clase, trebuie să-l plătim tot noi, n-avem de niciunele, ăsta e adevărul.

Și astea sunt bătăliile pe care noi, profesorii, trebuie să le purtăm. Dacă nici noi nu mai avem vacanțe, nu mai zic nimic. Știți că vorbim chiar într-o punte, nu? Suntem acasă, nu la muncă.

Da, nimeni nu vrea să se întoarcă la muncă pe 3 ianuarie, mai ales când nu am făcut-o niciodată, dar vreți să vă spun un secret? Pe 3 ianuarie încep munca toate celelalte meserii și oamenii ăștia observ că au supraviețuit”, a zis Ioana Mihai, un profesor din Capitală pentru FANATIK.

Cum văd elevii revenirea la școală pe 3 ianuarie

Asociațiile elevilor spun că decizia este una cu dus și întors. Aceștia au precizat că n-au fost deloc consultați atunci când Ministerul Educației a hotărât revenirea în bănci încă de pe 3 ianuarie. De altfel, elevii consideră că e deja un obicei să fie săriți din schemă.

„Despre revenirea pe 3 ianuarie mi se pare una dintre consecințele logice până la urmă ale acestei vacanțe de două săptămâni forțate. Nu o susținem așa cum nu am susținut nici vacanța, dar nu susținem nici modificarea structurii anului școlar undeva în vară. 

Mulți liceeni s-ar întoarce de la Revelion direct la școală. Ar fi minunat pentru toată lumea. Nu, absolut nimeni nu a stat de vorbă cu noi, nu ne-a întrebat nimic.

Noi avem un reprezentant în Comisia de Dialog Social, nici măcar nu a fost chemată persoana respectivă când a avut loc ultima ședință. Nu, nu am fost consultați în legătură cu această decizie”, a declarat Alexandra-Ioana Guramba, președintele Asociației de Elevi din Bacău pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Tags: