News

Educatorii care au torturat copii orfani în Oradea au scăpat nepedepsiți. Motivarea instanței de judecată

Cei șapte angajați ai DGASPC Bihor, acuzați de purtare abuzivă în formă continuată și abuz în serviciu, au fost achitați definitiv.
29.12.2022 | 07:57
Educatorii care au torturat copii orfani in Oradea au scapat nepedepsiti Motivarea instantei de judecata
Angajații DGASPC Bihor au fost achitați definitiv Foto: Facebook

Curtea de Apel Oradea a dat marți, 27 decembrie 2022, sentința definitivă în acest dosar. De asemenea, pentru o parte dintre fapte, instanța a decis încetarea procesului penal din cauza prescripției răspunderii penale.

Educatorii care au torturat copii orfani în Oradea au scăpat nepedepsiți

Florin Mirel M., Adrian I., Adrian C., Romică T., Ovidiu C., Crinu B., Călin Lucian P. erau la vremea comiterii faptelor educatori, respectiv manageri de caz, având în grijă copiii cu probleme psihosociale dintr-un centru de plasament din Oradea, aflat în subordinea DGASPC

Cei șapte au fost trimiși în judecată în 2016 într-un dosar în care au fost acuzați de purtare abuzivă și abuz în serviciu pentru fapte care s-au petrecut în perioada 2011-2013.

Deși, în primă instanță, o parte dintre cei șapte au fost condamnați de Judecătoria Oradea, la închisoare cu suspendare și plata unor daune morale de câteva sute de euro, după zece ani de procese, cei șapte acuzați au scăpat definitiv de pedepse.

Potrivit actului de acuzare, copiii aflați în grija acestor persoane au fost torturați și supuși la chinuri groaznice, similare celor din închisorile comuniste.

Copiii erau puși să facă câte 1.000 de genuflexiuni, iar pentru că nu reușeau să-și ducă la îndeplinire cerința, erau pedepsiți: degetele le erau strivite între toc și ușă sau erau înfășurați într-un covor și bătuți de către ceilalți colegi cu picioarele.

Procurorii nu au reușit să aducă suficient de multe dovezi

Noaptea erau încuiați în camere supraaglomerate și obligați să urineze în găleți pentru că accesul la grupurile sanitare era interzis.

Erau pedepsiți și dacă furau mâncare: erau loviți cu o armă albă improvizată dintr-un furtun în care era introdusă o țeavă metalică sau rași în cap. Iar dacă erau prinși cu vreo substanță psihoactivă, în general prenadez, educatorii turnau sticla cu prenadez în părul copiilor care refuzau să spună cine a introdus substanța în centru.

Totuși, acuzații au scăpat nepedepsiți pentru că judecătorii au apreciat că procurorii nu au reușit să aducă suficient de multe dovezi care să probeze vinovăția ”dincolo de orice dubiu”, a educatorilor.

”Curtea reţine că parchetul nu reuşit să dovedească dincolo de orice dubiu săvârşirea acestor fapte”, se arată în motivarea instanței, citată de Ziare.com.

Tags: