News

Efectele războiului din Ucraina. Ce înseamnă pentru Occident dependența de gazul rusesc?

SUA, Marea Britanie și UE au anunțat că vor restricționa importurile de petrol din Rusia, pe fondul războiului din Ucraina. Însă, Occidentul s-ar putea alege cu urmări neplăcute în urma acestui demers.
09.03.2022 | 14:30
Efectele razboiului din Ucraina Ce inseamna pentru Occident dependenta de gazul rusesc
ADVERTISEMENT

Ucraina a cerut insistent Occidentului aplicarea unui embargo pe importurile de petrol și gaze din Rusia. În cele din urmă, SUA, Marea Britanie și UE au acționat în favoarea țării vecine. De altfel, măsura este și o consecință a avertismentului Rusiei referitor la posibilitatea întreruperii aprovizionării Europei.

SUA, Regatul Unit și UE, restricții asupra importului de petrol și gaze din Rusia. Care vor fi urmările

Concret, SUA au anunțat interzicerea completă a importurilor de petrol, gaze și cărbune din țara lui Vladimir Putin, Regatul Unit  și-ar dori să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului, iar UE vrea, de asemenea, reducerea importurilor de gaze cu două treimi, potrivit unei analize a BBC.

ADVERTISEMENT

Asta în condițiile în care SUA consumă într-un procent de 3% petrol din Rusia, iar UE într-un procent de 30%. Între timp,  Alexander Novak, vicepremierul rus, a declarat că respingerea petrolului rusesc ar duce la ”consecințe catastrofale pentru piața globală”, precum dublarea prețurilor la 300 de dolari pe baril.

Până acum, deja prețurile petrolului și gazelor au crescut brusc și ar putea crește și mai mult dacă Vladimir Putin va opri exporturile. De altfel, oamenii s-ar putea trezi  cu facturi și mai mari la energie, dar și cu prețuri extrem de mari ale benzinei și motorinei. În România, nu este exclus ca prețul litrului de benzină să ajungă chiar și la 10 lei.

ADVERTISEMENT

Nici în Marea Britanie situația nu se preconizează a fi mai îmbucurătoare. Facturile la energie ar putea atinge până la 2.000 de lire sterline în aprilie, iar în toamnă 3.000 de lire sterline. Și tot în Regatul Unit, prețul benzinei se estimează că va ajunge la 175p pe litru.

Pe cine s-ar putea baza Europa dacă Rusia nu-i va mai livra gaze

Dacă Rusia nu va mai furniza gaz Europei, s-ar putea apela la exportatorii din Qatar, Algeria și Nigeria. Însă, în urmă cu câteva zile, ministrul qatarian al energiei, Saad al Kaab, avertiza că Orientul Milociu nu poate înlocui nivelul de gaz al Federației Ruse.

ADVERTISEMENT

”Cred că Rusia furnizează 30-40% din livrările către Europa. Nu există nicio o singură ţară care să poată înlocui acest nivel de gaze.

Nu există capacitatea de a face asta cu gaze naturale lichefiate. Majoritatea volumelor de LNG sunt legate de contractele pe termen lung şi destinaţiile sunt precise.

ADVERTISEMENT

Aşadar, pentru a înlocui atât de rapid cantitatea de gaze ruseşti livrată Europei este aproape imposibil”, spunea Saad al-Kaabi, în cadrul unei conferințe de la Doha, pe tema energiei.

ADVERTISEMENT