News

Tatuajele îţi colorează şi ganglionii limfatici! Ce efecte au asupra organismului!

Tatuajele sunt la modă în toată lumea. Dau o alură de dur celor care le poartă, dar pot aduce şi diferite boli la purtător! Acestea nu îţi colorează doar mâinile sau picioarele, ci şi...
20.09.2017 | 00:05
Tatuajele iti coloreaza si ganglionii limfatici Ce efecte au asupra organismului
ADVERTISEMENT

Tatuajele sunt la modă în toată lumea. Dau o alură de dur celor care le poartă, dar pot aduce şi diferite boli la purtător! Acestea nu îţi colorează doar mâinile sau picioarele, ci şi nodulii limfatici! Pentru prima dată, ştiinţa a confirmat că nanoparticulele din tatuaje pot ajunge în nodulii limfatici. Pigmenţii şi impurităţile provenite de la tatuaje se deplasează prin corp.

Deşi cea mai mare parte din cerneală rămâne între dermă şi epidermă, o porţiune din rest ajunge să fie înlăturată de sistemul imunitar, iar conform echipei de cercetători de la European Synchrotron, acest aspect ar putea reprezenta o problemă, pentru că nu se ştie ce poate face corpului, mai ales în cazul în care sistemul imunitar este slăbit. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

ADVERTISEMENT

Efecte tatuaje! Cobaltul sau nichelul poate umbla liber în organism

Astfel, compoziţia pigmenţilor poate avea un efect nebănuit asupra corpului. Spre exemplu, poate conţine impurităţi, conservanţi sau contaminanţi precum nichelul, cobaltul, cromul sau manganul, relatează Science Alert. “Pigmenţii de la tatuaje pot ajunge la nodulii limfatici datorită dovezilor vizuale: aceştia adoptă culoarea pigmenţilor. Este un răspuns al corpului pentru a curăţa locul de intrare al tatuajului”, precizează Bernhard Hesse, unul dintre membrii echipei. “Ce nu ştiam este că aceştia o fac sub formă de nanoparticule, care nu au acelaşi comportament ca microparticulele. Şi aceasta este problema: nu ştim cum nanoparticulele reacţionează”, adaugă acesta.

Totuşi, tatuajele nu sunt neapărat dăunătoare. Studii anterioare au arătat că mai multe tatuaje duc la un sistem imunitar întărit, pentru că aceste particule îl antrenează să răspundă mai eficient. Mai mult decât atât, studiul poate ajuta la determinarea efectelor altor substanţe, precum cosmeticele şi loţiunile de plajă, care, la fel ca mulţi pigmenţi ai tatuajelor, conţin dioxid de titan.

ADVERTISEMENT