ADVERTISEMENT
News

Efectele adverse ale vaccinului anti-Covid. Rafila dezvăluie concluziile după ”40.000 de subiecți vaccinați”

Autor: Robert Cristea | 18.11.2020 | 10:21
Efectele adverse ale vaccinului anti-Covid. Rafila dezvăluie concluziile după ”40.000 de subiecți vaccinați”
Efectele adverse ale vaccinului anti-Covid. Rafila dezvăluie concluziile după ”40.000 de subiecți vaccinați”. Foto: colaj Hepta.ro

Alexandru Rafila a vorbit despre efectele adverse pe care le poate avea un vaccin anti-COVID, dar și despre momentul în care ar putea fi oprit procesul de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Invitat la Antena3, membrul Organizației Mondiale a Sănătății a detaliat procesul de studiu și a precizat că nu ar trebui să existe reacții adverse.

„Noi nu putem să ne așteptăm la alte efecte secundare decât cele care au fost observate în studiul clinic de fază 3. Și de ce spun de fază 3 – pentru că acolo ai zeci de mii, 40.000 de subiecți care sunt vaccinați. În studiile de fază 1 ai câteva zeci, ulterior câteva sute și câteva zeci de mii în studiile de fază 3,” a spus Rafila.

Rafila, despre efectele adverse ale vaccinului anti-Covid

Profesorul susține că orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic în urma unui parteneriat  între Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului.

ADVERTISEMENT

”Până acum au fost reacții de durere la locul administrării, subfebrilitate sau un ușor disconfort pentru o perioadă de câteva ore. Nimic altceva, cel puțin din ce relatează producătorii. Aceste efecte adverse caere sunt totdeauna contabilizate vor fi verificate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Dacă se constată cumva că reacțiile adverse sunt grave, pun într-un fel în pericol sănătatea, cu siguranță se oprește vaccinarea până la clarificarea cauzelor și nu continuă decât în condiții de siguranță”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

Așadar, cine face un vaccin anti-Covid va avea posibilitatea să raporteze imediat, în timp real, dacă apare vreo reacție adversă.

ADVERTISEMENT

„În momentul de faţă sunt două companii care au anunţat încheierea celei de-a treia faze a studiilor clinice. Este vorba de compania Pfizer, în asociere cu o firmă din Germania şi cea de-a doua companie este Moderna din SUA. 

Ambele vaccinuri sunt de tip ARN-mesager, conţin un acid nucleic care dă comanda celulelor proprii ale omului să producă o proteină virală şi care ulterior determină un răspuns imun.”, a adăugat Rafila.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!