News

Efectele deciziei lui Vladimir Putin de a nu decreta mobilizarea generală. Cum poate exploata Ucraina eșecul ofensivei ruse din Donbass

Anunțată deja de săptămâni bune, ofensiva armatei ruse în estul Ucrainei nu pare să fi înregistrat progrese majore iar Putin a refuzat să decreteze o mobilizare generală pentru suplimentarea trupelor
14.05.2022 | 09:03
Efectele deciziei lui Vladimir Putin de a nu decreta mobilizarea generala Cum poate exploata Ucraina esecul ofensivei ruse din Donbass
Situație complicată pentru armata rusă în Ucraina. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Așteptat cu un uriaș interes, discursul lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei nu a avut nicio semnificație pentru desfășurarea ostilităților de pe frontul din Ucraina, în condițiile în care liderul de la Kremlin pare să fi refuzat să decreteze mobilizarea generală care ar fi asigurat creșterea numărului de trupe necesar pentru o victorie împotriva Kievului.

Vladimir Putin refuză mobilizarea generală

Deși armata rusă și-a anunțat după retragerea de la Kiev ca obiectiv principal cucerirea estului Ucrainei, la câteva săptămâni de la această decizie strategică nu se poate lăuda decât cu o înaintare anemică, după cum a fost caracterizată de către oficialii Pentagonului, cu foarte puține noi teritorii sub control. În fapt, zilele trecute a înregistrat poate cea mai importantă victorie prin cucerirea localității strategice Popasna, însă trupele ucrainene se mențin în poziții defensive în apropierea acesteia.

ADVERTISEMENT

Între timp, armata ucraineană și-a continuat seria de contra-atacuri la nord și nord-est de Harkov, luni, nu mai puțin de șase noi localități intrând sub controlul lor după ce trupele ruse au fost forțate să se retragă. Deja orașul Harkov este aproape în întregime în afara razei de acțiune a artileriei ruse, iar înaintarea armatei ucrainene amenință trupele rusești concentrate pe axa axa Izium-Sloviansk.

De altfel luni, oficialii Pentagonului au susținut că „rușii nu au reușit să facă niciun progres semnificativ” în Donbass, armata rusă fiind încă măcinată de problemele de logistică și de moral, existând cazuri în care ofițerii ruși refuză să îndeplinească ordinele primite.

ADVERTISEMENT

În acest context, înaintea zilei de 9 Mai, Ziua Victoriei în Rusia, a existat presupunerea că Vladimir Putin ar putea ordona o mobilizare generală care să suplinească numărul trupelor aflate în Ucraina până la un număr suficient pentru obiectivele fixate. Chiar cu o zi înainte o serie de mesaje de pe canalul grupului Wagner din aplicația Telegram vorbeau de faptul că Rusia va pierde războiul în cazul în care nu mobilizează între 600 și 800 de mii de militari. În schimb, în discursul de luni, Vladimir Putin s-a mulțumit să critice din nou Occidentul pe care l-a acuzat că este inamicul adevărat al Rusiei în Ucraina. Specialiștii susțin însă că tonul liderului de la Kremlin a fost însă unul mai puțin agresiv, dovadă și faptul că i-a fost teamă să declare mobilizarea generală.

„A fost mai mult un tip de mesaj transmis societății ruse, în ideea ca ceea ce se întâmplă în Ucraina să fie văzut din perspectiva unui anumit tip de mesianism, o relaționare la ceea ce a însemnat epoca post Războiul Al Doilea Mondial, faptul că Federația Rusă, într-o formă sau alta, a fost privată de ceea ce ar fi însemnat în opțiunile președintelui Putin un fel de respect legat de epoca post-sovietică. Practic și-a identificat inamicul, care este Occidentul, și a calificat acțiunile militare din Ucraina ca fiind o operațiune de apărare, defensivă.

ADVERTISEMENT

După părerea mea a fost mai mult un discurs explicativ către cetățenii ruși legat de faptul că semnalele, care sunt foarte clare în legătură cu legitimitatea acțiunilor militare, arată că niciun orizont de așteptare, așa cum a fost preconizat inițial de Moscova, nu s-a îndeplinit. În al doilea rând, este vorba de regimul de sancțiuni, care a început să se resimtă la nivelul cetățeanului rus și, din această perspectivă, președintele Putin a transmis că acest tip de suferință economică ar fi tot o formă de agresiune”, a declarat pentru FANATIK Cristian Diaconescu, fost ministru de externe al României.

Specialiștii militari au subliniat recent că o mobilizare generală va fi extrem de greu de realizat pentru Moscova în condițiile în care nu mai are tehnică militară modernă în număr suficient de mare pentru a dota câteva sute de mii de noi recruți, recruți a căror pregătire va dura totuși câteva luni în condițiile în care Moscova nu-i va trimite pe post de carne de tun pe front și, nu în ultimul rând, faptul că o astfel de decizie ar complica și mai mult operațiunile logistice, capitol la care armata rusă suferă deja. În plus, o astfel de decizie ar fi complicat și calculele politice ale Kremlinului, existând temerea că ar putea crește nemulțumirea populației față de acest război.

ADVERTISEMENT

„Frontul ucrainean echivalează doar după doar câteva luni cu numărul de soldați ruși pierduți de fosta URSS în opt ani de război în Afganistan, și faptul că impactul sancțiunilor economice se resimte – președintele Putin a încercat să mute discuția de la un ton agresiv la unul defensiv. Dacă ar fi intrat într-o zonă de declarare a unui război generalizat, atunci practic ar fi recunoscut că această operațiune militară a eșuat și ar fi avut nevoie de o escaladare. Situația este una foarte complicată pentru Moscova în condițiile în care este din ce în ce mai evident că nu poate explica intervenția din Ucraina astfel încât să genereze încrederea societății.

Sigur, deciziile Moscovei rămân impredictibile, însă o mobilizare generală ar fi general o presiune în plus pe societatea rusă și s-ar fi accentuat un anume tip de nervozitate, ca să nu mai vorbim că în acel moment solidaritatea frontului occidental ar fi fost una și mai categorică. Cred că ar fi fost o problemă destul de complicată și vedem că, în partea diplomatică, merge pe logica escaladării pentru a de-escalada, dar acum se pare că erorile de evaluare de la început încep să-și arate consecințele”, a mai declarat Cristian Diaconescu.

Experții militari sunt de părere că fără pași concreți în formarea unei noi forțe, Rusia nu va putea susține pentru multă vreme pierderile înregistrate pe frontul ucrainean.

„Retorica folosită de Putin în discursul său e irelevantă. Ceea ce este important e faptul că nu a declarat război sau o mobilizare generală. Fără pași concreți de a crea o nouă forță, Rusia nu poate purta un război de lungă durată iar armata rusă se îndreaptă încet dar sigur spre o înfrângere în Ucraina. Putin ori nu înțelege situația din Ucraina ori o ignoră voit. În plus, ce am mai putut observa, este lipsa oricărei încercări de escaladare a situației, de a le cere rușilor sacrificii mai mari pentru efortul militar. Nimic de genul acesta”, este de părere Phillips O. Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția.

Cum poate exploata Ucraina eșecul trupelor ruse

Analiștii militari sunt de părere că dinamica militară pe front se schimbă în favoarea Kievului. Nu doar că pierderile rușilor continuă să crească, dar în ultimele zile forțele ucrainene au început desfășurarea pe front a armamentului NATO, inclusiv artileria de 155 mm cu o rază mult mai mare comparativ cu cea a rușilor, și care poate lansa proiectile ghidate prin laser capabile să lovească cu precizie blindatele rusești.

„În ciuda concentrării lor de forțe în est, rușii nu au făcut încă progrese majore. În plus, progresele pe care le-au făcut au avut un cost considerabil, atât în pierderi de vieți omenești cât și de tehnică de luptă. Și fără niciun anunț de mobilizare luni, deficitul de trupe va începe să aibă efecte pe câmpul de luptă. La fel, armata rusă a continuat să piardă ofițeri de rang înalt pe front în condițiile în care comandanții continuă să se afle aproape de linia frontului, singurul loc de unde pot obține informațiile privind situația de pe front și de unde pot asigura operațiunile de arme combinate”, a explicat și generalul în retragere australian Mick Ryan, în prezent cercetător în studii strategice la CSIS.

Generalul susține că în ultimele zile am putut asista la o serie de contraatacuri ucrainene care, prin amploarea și succesul lor, s-au transformat aproape într-o contra-ofensivă în nord-estul Harkovului. Una din întrebările ce se ridică acum, susține acesta, este cât de multe resurse ar putea investi Kievul într-o ofensivă în acest moment. Acesta consideră că sunt cinci aspecte esențiale care ar trebui să ghideze factorii de decizie ai armatei ucrainene: sincronizare; locație; proiectare; resurse; și limitele exploatării ucrainene.

„Sincronizare. În război, capacitatea de a exploata timpul este una dintre cele mai importante considerații în planificarea și execuția activităților militare. Fiecare plan militar la fiecare nivel de război este guvernat de ceas. În mod evident, ucrainenii au știut să-și aleagă momentul potrivit pentru contraofensiva din nord-est. Nu doar că acest lucru le-a permis să recâștige teritorii pierdute, dar au creat o adevărată dilemă pentru comandanții ruși. Aceștia trebuie să-și dea seama în ce măsură aceste victorii pun în pericol operațiunile mai largi de pe frontul de est. În acest caz va afecta operațiunile logistice, rezervele dar și prioritățile trupelor ruse.

Aceasta ar fi o decizie deliberată de proiectare a ucrainenilor, care au demonstrat excelență tactică și operațională pe tot parcursul războiului. Ei i-au plasat pe comandanții Rusiei pe „coarnele unei dileme”, în timp ce își epuizează încet puterea de luptă în est”, este de părere generalul Mick Ryan.

În opinia acestuia, după ce ucrainenii vor fi asigurat regiunea din jurul Harkovului, de unde rușii par să se fi retras peste graniță în ultimele ore, comandanții ucraineni vor trebui să decidă unde își vor concentra forțele pentru următoarea ofensivă, în est, în sud-est, sau dacă vor ataca simultan.

„Locația următoarei contraofensive ucrainene va fi, de asemenea, influențată de capacitatea lor de a concentra numărul de forțe necesare pentru luptă, ingineri, artilerie și sprijin aerian, comunicații, logistică, trupe speciale, etc.. Proiectarea operațională este o componentă importantă a profesionalismului militar. Printr-o bună proiectare operațională, comandanții și secvența personalului lor și orchestrează obiective și acțiuni tactice pentru a îndeplini obiectivele strategice și politice.

Vor avea nevoie de un design care să ia în considerare câte ofensive simultan și modul în care este planificată fiecare avansare consecutivă. Acest design ia în considerare efortul principal, eforturile de sprijin, comandă și control și oportunități de exploatare a victoriilor locale. Proiectul operațional ucrainean va concentra probabil puterea de luptă într-o zonă cheie pentru a asigura șanse maxime de spargere în zonele defensive rusești și de exploatare ulterior. Acesta va fi, de asemenea, susținut de sprijinul aerian disponibil – pentru sprijin la sol și apărare aeriană”, a mai explicat Mick Ryan.

Potrivit acestuia ajutorul strategic primit de Ucraina va deveni esențial pentru capacitatea trupelor sale de a continua lupta în contextul în care Rusia și-a concentrat bombardamentele cu rachete asupra depozitelor de muniție și combustibil. În acest punct, Kievul ar putea depinde în mare măsură de informațiile oferite de NATO.

„Operațiunile ofensive sunt costisitoare în ceea ce privește mijloacele de recunoaștere (pentru a găsi, repara și ucide inamicul), artilerie, blindate și sprijin logistic (ingineri) și sprijin aerian. Din acest motiv, ucrainenii își vor continua probabil acțiunile restrânse împotriva rușilor, mai degrabă decât o ofensivă generală pe toate fronturile”, a mai explicat ofițerul australian.

ADVERTISEMENT