News

Efectele devastatoare ale videoconferințelor pe Zoom. Chiar suntem mai urâți sau doar ni se pare?

Videoconferințele găzduite pe Zoom în ultimul an și jumătate au adus o serie de efecte negative asupra calității vieții oamenilor.
05.09.2021 | 13:30
Efectele devastatoare ale videoconferintelor pe Zoom Chiar suntem mai urati sau doar ni se pare
ADVERTISEMENT

Pandemia a schimbat multe obiceiuri ale oamenilor, mai ales pe cele care implicau contactul între persoane.

Pentru că joburile s-au mutat, într-o bună parte, acasă, era normal ca asta să se întâmple și cu ședințele. Iar pentru ca acestea să fie productive, sau cel puțin să se creadă că sunt productive, mulți s-au orientat către platforme cu suport video, cum ar fi Zoom.

ADVERTISEMENT

A te privi ore întregi pe ecranul laptopului, prin intermediul camerei video a acestuia, este mai dăunător decât pare la prima vedere. Cel puțin asta este concluzia la care au ajuns câțiva cercetători aflați în legătură cu medici esteticieni.

Pe măsură ce clinicile s-au redeschis, medicii au remarcat că a apărut o creștere a programărilor pentru intervenții legate de aspectul fizic. Aparent, din ce în ce mai mulți oameni au ajuns să fie îngrijorați de faptul că arată mult mai rău decât în realitate.

ADVERTISEMENT

Shadi Kourosh, dermatolog și asistent la Harvard Medical School, a descoperit că și alți colegi de breaslă din domenii similare, cum ar fi cel al chirurgiei estetice, au de-a face cu un fenomen similar.

Medicii au început să-i întrebe pe pacienți ce stă în spatele deciziilor de ”îmbunătățire”, iar mulți au răspuns că de vină sunt videoconferințele.

ADVERTISEMENT

Pandemia a aruncat milioane de oameni în mrejele întâlnirilor găzduite de Zoom și Teams, iar stima de sine a multora a scăzut, odată ce s-au confruntat ore întregi cu propriul chip afișat pe ecran.

Oamenii au devenit din ce în ce mai preocupați de pielea lor, de forma și de mărimea nasului sau de cearcăne. Astfel, au ajuns să ceară tot felul de intervenții estetice, de la injecții cu Botox la rinoplastii.

ADVERTISEMENT

Dismorfia Zoom – un fenomen real și foarte dăunător stimei de sine

Kourosh și colegii săi au chestionat medici și chirurgi, examinând dacă există într-adevăr un fenomen de ”dismorfie Zoom.”

La ceva mai bine de un an și jumătate de la debutul pandemiei, chiar și cu apariția vaccinurilor, dismorfia Zoom nu dispare. Un sondaj efectuat pe mai bine de 7.000 de persoane sugerează că traumele psihice ale pandemiei nu vor dispărea prea curând.

Cererile nerealiste și nenaturale de intervenții estetice nu sunt deloc noi. Dismorfia Snapchat a apărut încă din 2015, în urma numărului crescut de persoane care voiau să arate ca pe aplicație, cu filtre care să le mărească ochii și să le facă pielea strălucitoare.

Totuși, dismorfia Zoom e diferită: spre deosebire de Snapchat, unde oamenii sunt conștienți că se văd cu un filtru, în cazul conferințelor video, imaginea noastră este deformată în moduri pe care nici nu le realizăm.

Camerele frontale îți distorsionează aspectul, făcându-ți nasul să pară mai mare și ochii mai mici. Efectul este exacerbat și de apropierea de cameră, care este mai apropiată decât ar fi o persoană aflată într-o conversație în viața reală. A privi în jos către laptop sau telefon oferă un unghi cu adevărat teribil pentru chip. Fotografiile realizate de sus sunt cele mai bune, de unde și moda selfie-urilor realizate din astfel de unghiuri.

De asemenea, oamenii sunt obișnuiți să se privească în oglindă cu chipurile relaxate – grimasele concentrate din timpul videoconferințelor sunt mult mai diverse și nu întotdeauna cele mai plăcute.

În ceea ce privește cei 7.000 de oameni intervievați, 71% dintre aceștia au declarat că sunt anxioși sau stresați de ideea de revenire la activități față-în-față, iar 64% au căutat sprijin pentru sănătatea mintală.

Trei din 10 oameni au de gând să investească în aspectul propriu pentru a se simți mai bine înainte de întâlnirile față-în-față, având probleme cu luarea în greutate, cu riduri, acnee sau decolorarea pielii.

”Oamenii care petrec mai mult timp pe Zoom au o percepție mai rea asupra propriului aspect. Acești oameni sunt mai anxioși, iar în cazul persoanelor de 18 – 24 de ani, cele care foloseau de obicei filtre sunt cele mai predispuse la a căuta ajutor profesional pentru sănătatea mintală”, arată Kourosh, conform wired.com.

În timpul pandemiei, camerele video ale laptopurilor le-au jucat feste tuturor celor ce au avut de-a face cu ședințe la distanță. Mai rău este că oamenii au continuat să fie bombardați cu imagini editate și prelucrate pe internet și la televizor, amplificând chiar efectele negative asupra percepției de sine, asupra anxietății și a sănătății mintale.

Cu toate acestea, cea mai bună metodă de a lupta împotriva dismorfiei Zoom este conștientizarea că foarte multă lume trece prin aceleași probleme. Kourosh recomandă oamenilor să nu mai sufere în tăcere în astfel de privințe.

ADVERTISEMENT
Tags: